Vevent-hankkeen tuloksia | Julkaisut @SeAMK

Vevent-hankkeen tuloksia

#

Vevent-hanke toteutettiin Humakin, Metropolian, SeAMKin ja Arcadan yhteisenä hankkeena ajalla 1.3.2021-30.4.2022. Hanke sai Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ohjelman rahoitusta, jonka myönsi Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hankkeen tarkoituksena oli tuoda uutta tietoa ja osaamista virtuaalitapahtumien tuotantoon liittyen, mahdollistaen virtuaalitapahtumien tuottamisen myös sellaisille kulttuurialan toimijoille, jotka eivät ole aiemmin hyödyntäneet virtuaaliteknologioita.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli kehittää kulttuurialan toimijoiden verkostoja ja selvittää virtuaalitapahtumien toteutusta pilottitapahtumien avulla. Lisäksi tavoitteena oli kehittää ja tarjota täydennyskoulutusta kulttuurialan toimijoille, jota kautta he voisivat entistä paremmin ottaa haltuunsa virtuaalitapahtumatuotannon työkaluja. Hankkeen toimenpiteitä suoritettiin verkostoitumalla, uusinta osaamista ja tietoa kartoittamalla sekä toteuttamalla virtuaalitapahtumapilotit, jotka tehtiin yhteistyössä tapahtuma-alan organisaatioiden kanssa.

Hanke toteutettiin koronapandemian aikana, jolloin tapahtuma-ala oli suurissa vaikeuksissa: Elinkeinoelämä Etlan (Ali-Yrkkö & Pajarinen, 2021) julkaisema tutkimus osoitti, että tapahtuma-alan kannattavuus romahti korona-aikana peräti 65 prosenttia, huomioiden pelkästään alalla jatkaneet yritykset. Tässä tilanteessa oli tapahtuma-alan toimijoiden myös haettava uusia toimintamalleja, joista yhtenä virtuaalitapahtumat olivat selkeä jatkumo alan osaamisen hyödyntämiselle.

Hankkeen koulutusta ja loppujulkaisu

Vevent-hankkeen ytimessä toimi virtuaalinen VeventForum, jossa hankepartnereiden yhteisen kehittämistoiminnan lisäksi tarjottiin “Virtuaalitapahtumatuotanto tänään” –täydennyskoulutus lokakuusta 2021 huhtikuuhun 2022. Kuukausittain järjestettävissä seminaareissa kuultiin asiantuntijoiden esityksiä ajankohtaisista teemoista, kuten virtuaalitapahtumien toteutusmahdollisuudet, ansaintalogiikat ja tekijänoikeusasiat.  Osallistujina oli sekä yritysten edustajia että julkisen ja kolmannen sektorin toimijoita. Osana täydennyskoulutusta osallistujat myös järjestivät oman tapahtuman valitsemassaan virtuaalitapahtumaympäristössä ja arvioivat sen onnistumista ja osallistujien kokemuksia.

Täydennyskoulutuksen lisäksi Vevent-hankkeen toteuttavat ammattikorkeakoulut yhteiskehittivät verkkokurssin, joka toteutetaan lukuvuodesta 2022-23 alkaen kaikissa partnerikorkeakouluissa. Verkkokurssi on 5 opintopisteen laajuinen ja materiaali on englanninkielistä, jonka avulla pystytään sekä palvelemaan kulttuurituotannon osaajien ja opiskelijoiden kotikansainvälistymistä että laajentamaan vaihto-opiskelijoille tarjottavia opintomateriaaleja.

Hankkeen lopputuloksena eri toimenpiteiden, kartoitusten ja pilottien tulokset esiteltiin englanninkielisessä verkkojulkaisussa, jossa sain kunnian toimia yhdessä Humakin Oona Tikkaojan kanssa toimittajana. Humakin julkaisusarjassa julkaistu kirja (Lautamäki & Tikkaoja, 2022) sisältää yhteensä 18 artikkelia oppimistehtävineen. Niiden lisäksi kirjassa on kahdeksan käytännön ohjeistusta virtuaalituotantoon sekä ohjekirjan Metropolian kehittämän Vevent Worlds-virtuaalioppimisympäristön käyttäjälle. Suuri kiitos kaikille kirjoittajille! Tuloksena on ajankohtainen ja innovatiivisia ajatuksia esiintuova julkaisu, joka osoittaa virtuaalitapahtumatuotannon monipuoliset mahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa.

Satu Lautamäki
yliopettaja
kulttuurituotanto
SeAMK

LÄHTEET

Ali-Yrkkö, J. & Pajarinen, M. (2021). Tapahtuma-alan rooli Suomen taloudessa.
ETLA Raportti No 116. https://pub.etla.fi/ETLA-Raportit-Reports-116.pdf

Lautamäki, S. & Tikkaoja, O. (2022). Planning and Creating Virtual events. Experiences, Economics and Technical Solutions. Humak University of Applied Sciences Publications 141. Humak University of Applied Sciences, Helsinki. https://www.humak.fi/wp-content/uploads/2022/04/planning-and-creating-virtual-events-2022-vevent.pdf

Vevent 2022. Hankkeen tavoitteet. http://vevent.humak.fi/