Parhaat puolet yrittäjyydestä ja palkkatyöstä esiin: Hybridiyrittäjyys on monen mahdollistaja | Julkaisut @SeAMK

Parhaat puolet yrittäjyydestä ja palkkatyöstä esiin: Hybridiyrittäjyys on monen mahdollistaja

#

Palkkatyön, opiskelun, vanhempainvapaan tai muun toimeentulon muodon ja yrittäjyyden yhdistäminen on kasvava trendi. Hybridiyrittäjyydessä on mahdollista nauttia niin palkkatyön kuin yrittäjyydenkin parhaista puolista, kunhan hyvinvoinnista ja ajanhallinnasta pitää huolta. Tiistaina 13.12. järjestetään Hyvinvointiaamiainen kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, jossa kerrotaan erilaisia reittejä ja urapolkuja hybridiyrittäjäksi.

Yrittäjyyden ja palkkatyön, tai kuten esimerkiksi Kirsi Haapamatin kohdalla yrittäjyyden ja apurahataiteilijuuden, yhdistäminen lisää mahdollisuuksia ja monipuolistaa työnkuvia. Haapamatti tekee yrittäjänä freelance-toimittajan töitä ja kirjoittaa apurahan turvin kirjoja. Lisäksi hänellä on yhteinen kirjakustantamo-kirjoittajakoulu -yritys kollegansa kanssa.

– Koen, että eri asioiden yhdistäminen luo turvaa yrittämiseen. Mielestäni hybridimalli tuo esiin parhaat puolet niin yrittämisestä kuin palkkatyöstäkin. Itse kyllästyn melko nopeasti ja senkin vuoksi yhdistely toimii minulla hyvin, Haapamatti pohtii.

Moniroolisuus hyvinvoinnin tukena

Keväällä 2022 Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Suomen Uusyrityskeskuksen sekä Norstatpanelin yhteistyönä toteuttamassa kyselyssä selvitettiin muun muassa hybridiyrittäjien hyvinvointia. Niin Haapamatin kokemukset kuin myös kyselystä saadut tulokset osoittavat, että hyvinvoinnin tila on hybridiyrittäjillä varsin hyvä ja moniroolisuus voi itseasiassa tukea hyvinvointia.

– Valinnan mahdollisuus antaa myös vapautta. Jossain vaiheessa yleensä sitä huomaa, mitä asiaa haluaa tehdä enemmän ja silloin voi painottaa siihen. Itse en haaveile siitä, että minusta tulisi ammattikirjailija, vaan vapaana taiteilijana toimimisen ja yrittäjyyden yhdistäminen sopii minulle parhaiten.

Hybridiyrittäjyys on nykyään monelle myös tavoiteltu, pysyvä tila.

– Hybridiyrittäjyydessä on toki myös omat riskinsä, sillä jos olen apurahalla, ja joudun kieltäytymään yrittäjän töistä, on aina riski, että asiakkaat poistuvat eivätkä enää palaa. Mielestäni kannattaakin tarkasti harkita, mille voi sanoa ei ja mitkä työt kannattaa ottaa.

Oman osaamisen kehittäminen, vapaus valita ja toteuttaa itseään ovat usein syitä, jotka innostavat hybridiyrittäjyyteen, mutta kokonaisuuden hallinta ja ajankäytölliset haasteet saattavat muodostaa haasteita erityisesti kiireen keskellä.

– Jos itse olisin nyt aloitteleva osapäiväyrittäjä, mielestäni tärkein vinkki, jonka voisin saada, olisi oman ajankäytön rajaaminen. Mielestäni osapäiväyrittäjän kannattaa tiettynä päivinä keskittyä tiettyihin asioihin ja rajata oma ajankäyttönsä selkeästi, Haapamatti toteaa.

Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -aamiaistilaisuus

Konkreettisia vinkkejä ajanhallinnasta ja kertomuksia erilaisista urapoluista on luvassa lisää tiistaina 13.12. järjestettävässä Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -aamiaistilaisuudessa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki yrittäjyydestä kiinnostuneet. Voit ilmoittautua tilaisuuteen täältä: https://bit.ly/3tCoSC1

Tilaisuus on osa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Työterveyslaitoksen yhteistä Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamaa Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hanketta. Hankkeessa rakennetaan nykyaikaisen työelämän hyvinvointikompassia yksilöille, joiden työelämä rakentuu erityyppisistä elementeistä. Hanke toteutetaan 1.10.2020-31.1.2023.  Lue lisää hankkeen verkkosivulta.

Saija Råtts
Lehtori
SeAMK

Artikkelin kirjoittaja toimii Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hankkeessa asiantuntijana.