Pakastemarjoja ja -lihaa Mini Farm Shop -automaatista | Julkaisut @SeAMK

Pakastemarjoja ja -lihaa Mini Farm Shop -automaatista

Kauhajoella on avattu uusi Mini Farm Shop. Laidun Herefordin Jussi Harjun ja Sami Niemelän marjatilan automatisoidusta kauppapuodista voi kätevästi ostaa pakastettuja lihatuotteita, hampurilaisia ja pakastemarjoja.

Parisen viikkoa sitten sain Jussi Harjulta oppia automaatin käytöstä Kauhajoen K-raudan piha-alueella, jolla automaattikontti sijaitsee. Järjestelmä on paikallinen uusi avaus.

Automaattikonttiin näkee sisälle ulkoa päin. Se on olennainen osa kokonaisuutta ja markkinointia. Olennaista on, että asiakkaat näkevät, mistä on kysymys.

Mini Farm Shop on avoinna klo 6 – 23. Jussi Harjun kertoi, että jos jokin tuote automaatista loppuisi, saavat yrittäjät kotiin täydennyshälytyksen. Sama koskee mahdollisia häiriötilanteita, jos pakastin ei toimisi. Ruokaturvallisuus on tärkeä osa palvelukonseptia.

Kuva 1.  Jussi Harju ja Kauhajoen Mini Farm Shop.

Lähiruokaa lähimaksulla

Ensin pakasteautomaatista valitaan ostettava tuote. Sitten tuote maksetaan pankkikortin lähimaksulla. Pakastetut lihatuotteet, marjat ja hampurilaiset putoavat lokeroon, josta maksetut tuotteet voi ottaa. Systeemi on siis likimain samanlainen kuin virvoitusjuoma-automaatissakin. Vielä ei voinut tehdä ostoskoria, vaan tuotteet ostetaan tuotenimikkeittäin. Tein ensin kaupat hampurilaisista ja sitten Laidun Herefordin pihveistä.

Kuva 2. Pakastemarjoja voi ostaa automaatista.

Jussi Harju kertoi, että kun maaseutu autioituu, niin palvelut tahtovat vähentyä. Kauhajoella ja muuallakin on suljettu kyläkauppoja. Lähiruoka-automaatissa on paikallisten yrittäjien tuottamia elintarvikkeita lähellä asiakkaita.

Kun energiaturvetuotantoa on vähitellen ajettu Suomessa alas, on Jussi Harju suunnannut liiketoimintaa mm. Hereford-karjan kasvatukseen ja lihanjalostukseen. Hereford-hampurilaisvaunu alkaa olla tuttu monilla messuilla. Vaunu on nähty mm. FinnMETKO-metsäkonemessuilla ja Ylistaron metsäpäivässä.

Jakelulogistiikka tärkeää

Jussi Harjun ja Sami Niemelän konseptissa on osin Viron mallia, jossa tuotteet on tuotu maatiloilta lähelle asiakkaita. Näin alalle saadaan kaivattua volyymia ja markkinoita.

Mielenkiintoinen vertailukohde on Tarton Lõunakeskuksen luonnontuotekauppa. Eteläisen Viron suurimman ostoskeskuksen erikoisliikkeestä voi ostaa mm. hunajaa ja pakastemarjoja tai väkeviä kuusenkerkkäjuomia.

Luonnontuotealalla keskeinen kysymys on nimenomaan kustannustehokas hankinta- ja jakelulogistiikka.  Liiketoimintaa luonnontuotteista –hankkeessa kehitetään luonnontuotealan logistiikkaratkaisuja. Tämäkin SUVI-hankkeen artikkeli sivuaa teemaa.

Keskeistä SUVI-hankkeessa on alan osaamisenvaihto Suomen ja Viron Põlvamaan maakunnan Partnerluskogu –Leader-alueen kesken. Hanketta koordinoi ja päärahoittaa Kuudestaan Leader-ryhmä. Hankkeessa ovat mukana lisäksi Kyrönmaan Leader-ryhmä Yhyres rahoituksellaan sekä Suomen metsäkeskus.

Vuoden 2022 keväällä tarkoitus on vierailla Tartu Maamess –näyttelyssä Tartossa mm. eteläpohjalaisten luonnontuotealan yrittäjien kanssa koronapandemian salliessa.

Teksti ja kuvat:
Risto Lauhanen, MMT
SeAMK

 

 

 

 

Kuva 2. Pakastemarjoja voi ostaa automaatista.