Kokemuskirjasto järjestettiin toisen kerran Kampustalolla | Julkaisut @SeAMK

Kokemuskirjasto järjestettiin toisen kerran Kampustalolla

#

Tiistaina 8.11.2022 järjestettiin toisen kerran Kokemuskirjasto-tapahtuma Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kampustalolla. Kokemuskirjastotapahtuman järjestivät kontaktitoteutuksen opiskelijat yhdessä opettajan ja järjestötoimijoiden (EHYT ry., Nurmon Sininauha ry., KRIS Etelä-Pohjanmaa ry., Olkkari Kokemus- ja vertaistoimijat ry., FinFami Etelä-Pohjanmaa ry. sekä Järjestötalo) kanssa. Hybridisti järjestettyyn tapahtumaan osallistui 61 sosionomiopiskelijaa, 6 järjestöä sekä 11 vapaaehtoista kokemuskirjaa.

Kokemuskirjasto-tapahtumassa opiskelijat lainasivat kirjoja ja kuulivat henkilökohtaisia tarinoita päihderiippuvuuksista ja mielenterveyden ongelmista. Kaikissa kuunteluhetkessä oli mukana opiskelijoita sekä paikan päällä että Teamsissa. Jokainen opiskelijaryhmä lainasi tapahtuman aikana viisi järjestöjen kautta tullutta kokemuskirjaa.

Kokemuskirjasto-tapahtuma on osa Ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jota vietettiin viikolla 45, 7.–13. marraskuuta. Ehkäisevän päihdetyön viikon teemana oli tänä vuonna lääkkeiden väärinkäyttö.

Kirjoja ja vesipullo pöydällä, jonka äärellä istuu ihminen.
Kokemuskirjasto-tapahtumassa opiskelijat lainasivat kirjoja ja kuulivat henkilökohtaisia tarinoita päihderiippuvuuksista ja mielenterveyden ongelmista (Kuva: Sohvi Luoma).

EHYT ry:n asiantuntija Jesse Keskistä haastateltiin sähköpostin välityksellä, koska hän ei valitettavasti itse päässyt paikalle muiden Ehkäisevän päihdetyön viikon tapahtumien ja kiireiden vuoksi. “Ehkäisevän päihdetyön viikko on valtakunnallinen kampanja, jolla yritetään aktivoida eri alojen toimijoita ottamaan esiin ja keskustelemaan päihdetyöhön liittyvistä aiheista.” Keskinen mainitsee EHYT ry:n olevan joka vuosi mukana tapahtuman teeman suunnittelemisessa, mutta tärkeintä on kumminkin päihteistä ja pelaamisesta puhuminen. EHYT ry. oli edellisenä vuonnakin Kokemuskirjasto-tapahtumassa mukana, ja myös nyt tapahtumaan osallistumista motivoi tärkeistä aiheista puhuminen sekä stigman poisto. Keskisen mielestä Kokemuskirjasto on mahdollisuus tuoda esiin haasteita, kokemuksia ja erilaisia ihmisiä, koska kaikkihan me ihmisiä ollaan.

Keskisen mielestä Kokemuskirjasto on oiva tapa opiskelijoille tutustua eri tilanteisiin. Keskinen kuvailee tapahtumaa toivon näkökulmasta, ihmisille, jotka ovat kokeneet haasteita ja silti seisoo pystypäin. Tapahtumalla on suuri merkitys kaikille osallistujille. Keskinen sanoo, että opiskelijoiden ja järjestöjen kanssa pitäisi olla enemmän yhteistyötä, kumminkin osan opiskelijoiden tulevaisuuden työpaikka saattaa löytyä jostain järjestöstä. “…yleisesti tieto järjestöistä ja niissä tehtävästä työstä olisi tärkeää saada opiskelijoiden tietoon.”

Väärän värinen pala

28-vuotiaan Finelian kirja Väärän värinen pala on tarina ja kokemus siitä, millaista on syntyä väärän kehoon. Finelia on lapsesta asti kokenut olevansa erilainen kuin muut. Ympäristön paineet ja jatkuva kiusaaminen johtivat lopulta masennukseen. Finelia on mukana toista kertaa Kokemuskirjasto-tapahtumassa. ”Tämä antaa itselle paljon ja saan olla edistämässä vähemmistöjen asiaa.” Hän haluaa osallistua ehdottomasti uudelleen tulevaisuudessa tapahtumaan.

Finelia kehuu tapahtuman onnistumista. ”Päivä on mennyt hyvin ja on syntynyt hyviä keskusteluja.” Alkukankeuksien jälkeen Teams-yhteydet ovat toimineet hyvin, eikä Finelia kokenut etäyhteyttä hankalaksi järjestelyksi.

Finelialle tärkeitä asioita ja arvoja ovat Lakeuden Sateenkaari ry., translaki, vegaanisuus, Greenpeace sekä ilmastoasiat. Hän haluaa omalla tarinallaan muistuttaa, että monista vastoinkäymisistä huolimatta saa ajatella positiivisesti ja olla oma itsensä.

Nykyään toiseuden kokemus on Finelialle voimavara. Omalla rohkeudellaan hän haluaa kannustaa ja rohkaista muita ihmisiä. Finelia kuitenkin toteaa, että tasa-arvon ja maailman parantamisen lisäksi täytyy muistaa huolehtia itsestään. On tärkeää saada olla onnellinen.

Ihminen seisoo rollupin edessä.
Finelia Kokemuskirjasto-tapahtumassa Seinäjoella (Kuva: Sohvi Luoma).

Teksti: sosionomiopiskelijat Sanna Malkamäki ja Kira Majanmaa
SeAMK
Kuvat: Sohvi Luoma
SeAMK