Kirjastoalan opiskelijat tekivät opintomatkan Lontooseen | Julkaisut @SeAMK

Kirjastoalan opiskelijat tekivät opintomatkan Lontooseen

Britannia on kirjastojen ja museoiden luvattu maa. Kirjastoalan opiskelijoiden toisen vuosikurssin opintomatka suuntautui toukokuussa kohti Lontoota ja sen kirjastoja ja museoita. Mukana matkalla oli kaikkiaan kymmenen KITI16-vuosikurssin opiskelijaa.

Hyvän johdatuksen brittiläisten yleisten kirjastojen toimintaan, alan opintoihin ja kirjastojärjestelmään saimme CILIP:issä, joka on brittiläinen vastine Suomen kirjastoseuralle. Seuran viestintäpäällikkö Jaqueline May kollegoineen johdatteli ryhmämme brittiläisen kirjastoverkoston toimintaperiaatteisiin sekä kiintoisaan osaamisen tunnistamisen malliin. CILIPin antama opittujen tietojen ja taitojen hyväksyminen on Britanniassa avain kirjastoalan vakituisiin virkoihin. Yhdistys auktorisoi eri oppilaitosten koulutuksia ja työhönottajat pitävät tätä koulutuksen saamaa sertifiointia tärkeänä työntekijöitä valittaessa.

British Library yhtenä kohteena

Matkan aikana tutustuttiin muun muassa maailman suurimpaan kirjastoon, British Libraryyn, jonka kokoelmiin kuuluu yli 150 miljoonaa dokumenttia. Kokoelma karttuu vuosittain yli kolmella miljoonalla uudella dokumentilla. Lontoon keskustassa, Kings Crossin aseman vieressä sijaitsevan British Libraryn tiloissa on vain murto-osa kokoelmasta. Suurin osa sijaitsee varastoissa Lontoon ulkopuolella.

HAASIO_KUVA2_KITIT.JPG

Kuva2: British Libraryssä sijaitsee myös Yrjö III:n kirjasto eli Kuninkaiden kirjasto. Sinne on pääsy vain noin kahdellakymmenellä ihmisellä maailmassa.

Britanniassa kaikki on suurempaa. British Film Instituten kirjasto on erikoistunut elokuva- ja televisioaiheeseen kirjallisuuteen, jota sillä on kattavasti ympäri maailman. Sen elokuvakokoelmat ovat valtaisat ja ne ovat periaatteessa kaikkien kansalaisten saatavilla. BFI palvelee asiakkaitaan myös netistä löytyvällä BFIplayerilla, jonka avulla voi verkon kautta katsoa brittiläisiä klassikkoelokuvia ja dokumentteja omalta tietokoneelta. Tekijänoikeussyistä palvelua ei ryhmämme suureksi harmiksi voi kuitenkaan käyttää Suomessa.

HAASIO_KUVA3_KITIT.jpg

Kuva3: British Library on maailman suurin kirjasto.

Yhteisöllistä toimintaa

Aivan erilaiseen kulttuuriseen ilmapiiriin ja uudenlaiseen yleiseen kirjastoon ryhmämme tutustui Itä-Lontoossa, joka jo alueena on hyvin monikulttuurinen. Idea Store –konseptin suurin kirjasto ja lippulaiva sijaitsee värikkäällä Whitechapelin alueella. Kirjasto tarjoaa perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi myös runsaasti yhteisöllistä toimintaa: kursseja, koulutusta ja tiloja erilaiseen tekemiseen. Idea Storet ovat eräänlaisia kirjastojen ja kansalaisopistojen sekamuotoja: ne ovat kirjastoja, joiden valikoimiin kuuluu esimerkiksi itämaisen tanssin, verkkotaitojen, kitaransoiton ja englannin kielen kursseja. Whitechapelin kirjastossa järjestetään jopa uimakouluja. Itse opetus tapahtuu kirjaston järjestämänä läheisessä uimahallissa.

Kirjastojen lisäksi ryhmä tutustui myös Suomen Instituutin toimintaan ja sen tekemään kulttuurin edistämistyöhön sekä museoihin. Ohjelmaan kuului käynti British Museumissa sekä Tate Modern –galleriassa. Matka avasikin näköaloja Lontooseen monipuolisena kulttuurin, kirjojen, kirjastojen ja museoiden tyyssijana ja toi varmasti kaikille uusia näkökulmia siihen, millaisia kirjastot ja museot voivat olla maailmalla.

Teksti:

Ari Haasio
Kirjasto-ja tietopalvelualan yliopettaja SeAMK