Yritysverkostot menestyksen ytimessä – digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia | Julkaisut @SeAMK

Yritysverkostot menestyksen ytimessä – digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia

#

Globalisaation ja digitalisaation vaikutusten myötä yritykset ovat aikaisempaa enemmän kytkeytyneitä toisiinsa, ja tämän kehityksen myötä yritysverkostojen merkitys liiketoiminnassa on korostunut entisestään. SeAMKin ja Vaasan ylipiston yhteisessä DigiNet-hankkeessa keskitytään yritysten välisten prosessien ja yritysverkostojen digitalisoitumiseen ja sen kehittämiseen valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla.

Yritysten välisten prosessien digitalisoituminen tarjoaa yrityksille useita mahdollisuuksia ja se voi muuttaa tapaa, jolla yritykset tekevät yhteistyötä, viestivät ja hallinnoivat liiketoimintaansa. Esimerkiksi reaaliaikaisen tiedon saaminen prosesseista mahdollistaa ennakoimisen eri prosessien vaiheessa, reaaliaikaisen virheiden tai poikkeamien korjaamisen, tai tekoälyn hyödyntämisen esimerkiksi tuotannon tai logistiikan optimoinnissa. Kun erilaisiin häiriöihin tai poikkeamiin pystytään reagoimaan reaaliajassa, voidaan mahdollisesti välttää viivästymiset ja virheellisen tuotteen toimittaminen asiakkaalle. Lisäksi reaaliaikaisen tiedon jakaminen ja viestiminen yritysten välillä voivat helpottaa toimitusten ja yhteistyön hallintaa ja päätöksentekoa.

Läpinäkyvyydellä lisää tehokkuutta

Digitalisaatio mahdollistaa tiedon läpinäkyvyyden. Yhä tänä päivänä yritysten välisiä suhteita hoidetaan pääosin sähköpostin välityksellä. Täten esimerkiksi toimituksiin, tuotteisiin, laatupoikkeamiin tai vaikka tuotteiden räätälöinteihin liittyviä tärkeitä tietoja ei välttämättä ole saatavilla kaikilla niillä, joiden toimintaan tiedolla voisi olla vaikutusta. Tämä taas voi johtaa esimerkiksi siihen, että henkilövaihdoksen myötä tärkeää tietoa katoaa, tai esimerkiksi siihen, että kehityskohteita ei viedä käytäntöön eli potentiaali toiminnan kehittämiseen jää käyttämättä.

Erilaiset digitaaliset alustat tarjoavat mahdollisuuksia yritysten väliseen yhteistyöhön, kommunikointiin, tiedon tallentamiseen ja jakamiseen, täten myös mahdollistaen tiedon läpinäkyvyyden ja saatavuuden yhdestä paikasta. Toisaalta huonosti toimivat järjestelmät tai hankaluudet järjestelmien integroimisessa voivat aiheuttaa monelle yritykselle ylimääräistä työtä. Digitalisaation hyödyntäminen yritysverkostoissa ja liiketoiminnassa ylipäätään ei aina ole helppoa. Yrityksissä pitää olla tietoa ja taitoa mahdollisuuksien hyödyntämiseksi, mutta myös tietoa ja valveutuneisuutta erilaisiin riskeihin liittyen. Lisäksi digitalisoituminen vaatii yrityksiltä myös investointeja, toki tänä päivänä on paljon tarjolla esimerkiksi erilaisia digitaalisia alustoja, jotka ovat pk-yritysten näkökulmasta edullinen ja tehokas tapa digitalisoitua. Parhaimmillaan digitalisaatio voi johtaa tehokkaampaan toimintaan, nopeampaan tiedonvälitykseen ja parempaan asiakkaan ymmärtämiseen ja palvelemiseen, mikä taas parantaa yrityksen kilpailukykyä ja asemaa markkinoilla.

Hanke eteläpohjalaisten yritysten tukena

Diginet -hankkeessa tuetaan eteläpohjalaisia pk-yrityksiä digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämisessä yritysten välisissä prosesseissa ja verkostotasolla. Hankkeessa järjestetään erilaisia työpajoja ja toimenpiteitä, joihin osallistumalla pk-yritykset voivat kehittää omaa toimintaansa digitalisaation mahdollisuuksia hyödyntämällä. Hanke järjestää aamupalatilaisuuden 22.11.2023 Pohjanmaan teollisuusmessujen yhteydessä Seinäjoella. Aamupalatilaisuudessa yritysverkostojen digitalisoitumista avaa professori Jukka Vesalainen. Toimittajan tärkeydestä asiakkaan näkökulmasta saadaan PrimaPowerilta.

Lisätietoa ja linkki ilmoittautumiseen löytyy hankkeen www-sivuilta: https://sites.uwasa.fi/diginet/event/aamupalatilaisuus-22-11-2023-yritysverkostojen-digitalisoituminen/

Digitalisoituvat yritysverkostot (DigiNet) on SeAMKin ja Vaasan yliopiston ryhmähanke, jota rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Anni Rajala
projektipäällikkö, nuorempi apulaisprofessori
Vaasan yliopisto

Sanna Joensuu-Salo
tutkijayliopettaja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu