Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistely on osa nykyaikaista työelämää | Julkaisut @SeAMK

Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistely on osa nykyaikaista työelämää

Erilaiset ja vaihtuvat tavat yhdistellä palkkatyötä, sosiaaliturvaa ja yrittäjyyttä ovat yleistyneet ja tulevat yleistymään yhä enemmän tulevaisuudessa. Hybridiyrittäjyys, eli sivutoimisen yrittäjyyden yhdistäminen palkkatyöhön, on yhä yleisempää. Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttaman, sivutoimiyrittäjille suunnatun kyselyn perusteella suurin osa vastaajista koki, että yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen on heille mieluisin tapa toteuttaa työuraa.  Tämä osoittaa, että suurimmalle osalle sivutoiminen yrittäjyys ei ole pakkovalinta taloudellisen tilanteen tai työmarkkinoiden vuoksi vaan itse valittu toimintamalli.

kaksi miestä ja peräkärry

Kuva: Peka Tradingin Esa Kankaanpää ja Kari Perälä. Kuva: Tiina Hietala

Kauhavalaiset Esa Kankaanpää ja Kari Perälä ovat pyörittäneet Peka Trading ky -nimellä maahantuontiyritystä eri verkkokauppoineen jo yli 10 vuotta palkkatyön ohessa. Yritys on erikoistunut maalausteollisuuden suodattimiin, maalauskammioihin sekä esikäsittelytiloihin. Perälä kertoo:

– Niin kuin monta kertaa elämässä asiat alkavat puolittain vahingossa. 2010 Perustettu yritys lähti liikkeelle markkinoiden tarpeesta tuoda kohtuuhintaisia ampumavarusteita Suomeen. Pojan vasenkätisyys aiheutti sen, että aloin etsiä varusteita Euroopasta, koska Suomesta niitä ei järkevään hintaan kasvavalle nuorelle löytynyt. Silloin löysin saksalaisen yhteistyökumppanin, jonka tuotteista tuli meille päätuotteet ja saimme yksinoikeudet myydä tuotetta Suomessa.

Hybridiyrittäjyys on kuitenkin vaativa laji. Hybridiyrittäjällä on väkisinkin enemmän palloja ilmassa kuin puhtaasti palkkatyöhön keskittyvällä. Kankaanpää kommentoikin:

– Yrittäminen on tuonut paljon uudenlaista näkemystä taloudesta, markkinoinnista, verotuksesta, lupa-asioiden hoitamisesta jne. Olen myös nähnyt myyntipöydän takaa monta paikkakuntaa, jossa en välttämättä olisi koskaan käynyt muuten. Olen jo niin tottunut siihen, että yrityksen asioita tulee hoidettavaksi iltaisin ja viikonloppuisin, etten oikein osaa edes erottaa niitä normaalista arjesta tai vapaa-ajasta. Olen saanut myös arvokasta koulutusta ja sparrausta yrittäjyyteen ja talousasioihin liittyen. Lisäksi olen oppinut pyytämään apua ja neuvoja itseäni viisaammilta, ennen kuin on liian myöhäistä.

Hybridiyrittäjyyden haasteena on yksilöiden omille hartioille kasaantuva vastuu niin oman työnteon ohjaamisesta kuin oman hyvinvointinsakin huolehtimisesta. Myös Kankaanpää ja Perälä ovat kokeneet asioiden kasaantumista ja stressin oireita. Silti yhdessä yrittäminen on auttanut jaksamaan:

-Se että meitä on ollut alusta asti kaksi tasavertaista henkilöä, on ollut voimavara. Ollaan muistutettu toistamme, että tämä on “vaan halpa harrastus”, kertoo Perälä.

Vaikka kokopäiväiseen yrittäjyyteen ei juuri nyt ole miehillä kiirettä, on tulevaisuuden haaveena saada yritystoiminta sellaiseen malliin, että joku päivä siitä voisi kumpikin yrittäjä saada elantonsa.

SeAMK ja Työterveyslaitos ovat aloittaneet Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hankkeen, jossa etsitään keinoja edistää näiden työelämän moniottelijoiden hyvinvointia. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa mm. järjestetään hybridiyrittäjille suunnattuja työpajoja, joissa työstetään hybridiyrittäjien käytännössä kohtaamia haasteita. Projektipäällikkö Emilia Kangas kertoo, että mukaan pääsee vielä. Syksyn työpajoissa paneudutaan hyvinvointiteemoihin ja ensi keväänä tuottavuuteen.

Emilia Kangas, projektipäällikkö, Hyvinvoiva hybridiyrittäjä
Tiina Hietala, Korkeakouluasiamies
Seinäjoen ammattikorkeakoulu