Tasapainoinen yritysvastuu on menestystekijä, joka kukoistaa taloudessa ja työnantajamielikuvassa | Julkaisut @SeAMK

Tasapainoinen yritysvastuu on menestystekijä, joka kukoistaa taloudessa ja työnantajamielikuvassa

#

Yritysvastuu on noussut ansaitusti keskeiseksi osaksi liiketoimintaa, mutta liian usein keskustelussa korostuu vain ympäristövastuu. Vaikka ympäristövastuulla on suuri merkitys, on tärkeää tiedostaa, että taloudellinen ja sosiaalinen vastuu ovat yhtä lailla olennaisia menestystekijöitä. Nämä kolme vastuullisuuden ulottuvuutta kietoutuvat yhteen luoden pohjan kestävälle menestykselle ja ne vaikuttavat positiivisesti yrityksen talouteen ja työnantajamielikuvaan.

Yritysvastuun kokonaisvaltainen merkitys

Yritysvastuu ei ole irrallisia toimenpiteitä, vaan se koostuu taloudellisesta, sosiaalisesta ja ympäristövastuusta. Näiden kolmen elementin yhteispeli on avainasemassa yrityksen vastuullisessa toiminnassa. Yrityksen menestyminen ja sen vaikutus yhteiskuntaan perustuvat näiden vastuullisuuden osa-alueiden tasapainoiseen kehitykseen.

Menestyksen tukipilari

Taloudellinen vastuu ei tarkoita ainoastaan voittojen maksimointia, vaan myös vastuullista ja eettistä liiketoimintaa. Sidosryhmien edut ja pitkäjänteinen taloudellinen suunnittelu ovat olennaisia osia vastuullista taloutta. Sijoittajat ja asiakkaat arvostavat yrityksiä, jotka toimivat vastuullisesti, mikä voi tuoda mukanaan parempaa kannattavuutta ja liiketoiminnan kasvua.

Työntekijöiden hyvinvointi ja ihmisläheinen johtaminen

Sosiaalinen vastuu kattaa monia seikkoja, kuten työntekijöiden hyvinvoinnin, tasa-arvon ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja monimuotoisuuden. Työntekijöiden hyvinvoinnin ja työtyytyväisyyden tukeminen lisää heidän sitoutumistaan ja motivaatiotaan. Ihmisläheinen johtaminen, työntekijöiden osallistaminen ja koulutuksen tukeminen ovat keskeisiä sosiaalisen vastuun elementtejä.

Yritysvastuu ja työnantajamielikuva

Työnantajamielikuva on elintärkeä, kun yritys haluaa houkutella ja pitää kiinni lahjakkaista työntekijöistä. Vastuulliset yritykset, jotka näyttävät esimerkkiä vastuullisesta toiminnasta, vetävät puoleensa motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä. Sosiaalinen vastuu, työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen, ja taloudellinen vastuu sekä vakaa ja kestävä liiketoiminta, luovat yhdessä positiivisen ja houkuttelevan työnantajamielikuvan.

Kuinka edistää kaikkia vastuullisuuden ulottuvuuksia?

Yrityksen tulee kehittää kokonaisvaltainen vastuullisuusstrategia, joka kattaa taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun. Kaikki osa-alueet tulee ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa.

Yrityksen tulee olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa sidosryhmiensä kanssa. Kuuntelemalla asiakkaita, työntekijöitä ja muita sidosryhmiä yritys voi ymmärtää heidän tarpeitaan ja odotuksiaan paremmin.

Yritysten tulee asettaa konkreettiset tavoitteet ja mittarit vastuullisuuden toteutumisen seuraamiseksi. Säännöllinen raportointi avoimesti ja läpinäkyvästi osoittaa yrityksen sitoutumisen vastuulliseen toimintaan.

Tasapainoinen yritysvastuu on menestystekijä, joka kukoistaa sekä taloudellisessa menestyksessä että työnantajamielikuvassa. Yritysten tulisi nähdä taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun merkitys yhtä lailla tärkeänä. Vain taitava ja kokonaisvaltainen vastuullisuuden toteuttaminen mahdollistaa kestävän menestyksen, joka hyödyttää niin yritystä kuin sen sidosryhmiä.

Mika Koivupuisto
Projektipäällikkö, Pienet vastuulliset yritykset; vastuullisuudesta kilpailukykyä koronan jälkeen
Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Yrittäjyys ja kasvu

Pienet vastuulliset yritykset on Euroopan Unionin sosiaalirahaston ja Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama hanke. Sen tarkoituksena on kehittää kokonaisvaltaisesti eteläpohjalaisten mikro- ja pk-yritysten yritysvastuuosaamista osana yrityksen normaalia arkea ja strategista valintaa.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta: Pienet vastuulliset yritykset