Muutos haltuun johtamalla - kilpailukykyä ympäristöosaamisesta | Julkaisut @SeAMK

Muutos haltuun johtamalla - kilpailukykyä ympäristöosaamisesta

#

Miksi ympäristöosaamisen kehittäminen on tärkeää?

Ympäristövastuu kytkeytyy yhä tiiviimmäksi osaksi työelämää ja yrityksen toimintaympäristöä. Nyt ymmärretään paremmin, että luonto ympärillämme ei olekaan loppumaton ilmainen resurssi.

Ympäristösääntelyn puolella tapahtuu paljon ja on vaikea pysyä perillä siitä, miten muutokset koskettavat itseä tai edustamaansa yritystä. Myös pk-yritysten toimintaympäristö muuttuu.

SeAMKin pk-yrityksille suunnatussa hiilijalanjälkilaskennan työpajasarjassa kuultiin isojen yritysten ja pankin näkökulmia tulevasta. Keskeinen viesti on, että muutos koskettaa väistämättä koko toimitusketjua. Pienten alihankkijoiden tulee jatkossa tuottaa kattavampaa raportointia isompien asiakkaidensa tarpeisiin, joilta tätä raportointia edellytetään lainsäädännön taholta. EU:n raportointilainsäädännössä kaikilta suurilta yrityksiltä edellytetään kestävyysraportointia (CSRD) jo vuonna 2025 (Council of the EU, 21.6.2022). Tällä tarkoitetaan yritystä, joka työllistää yli 250 henkilöä (European Parliament, 21.6.2022). Yritysten on raportoitava tarkemmin mm. liiketoimintansa sosiaali- ja ympäristövaikutuksista.

Ilmasto- ja ympäristötavoitteet voivat tuntua raskailta ja ne näkyvät jo hyvinkin radikaalisti osalla toimialoista. Samalla muutos luo aina mahdollisuuksia uudelle. Kestävän tuotesuunnittelun merkitys kasvaa, mikä voi luoda uutta markkinaa ja osaajille kilpailuetua esimerkiksi suunnittelu- ja tuotekehitysrintamalla.

Epätietoisuus ja kyvyttömyys reagoida riittävällä tahdilla muuttuviin vaatimuksiin luovat turvattomuutta ja vastarektioita. Muutoksen vastustaminen ei kuitenkaan yleensä ole se menestyvän liiketoiminnan ja kasvun tie. Myös passivoituminen asettaa toimijan erittäin riskialttiiseen asemaan. Tällöin toimija enemmän ajelehtii virran mukana kuin ohjaa itse venettä. Jatkuva oppiminen luo toivoa, kasvua ja sopeutumiskykyä.

Miten ympäristöasioita johdetaan yrityksen arkeen ja arvoketjuihin?

Yrityksen ympäristöosaamisen hyödyntäminen liiketoiminnassa ja sen kääntäminen kilpailueduksi, vaatii ympäristöasioiden tietoista johtamista. Ympäristönäkökulma tulee ottaa kokonaisvaltaisesti osaksi yrityksen arkea ja päätöksentekoa.

Ympäristöasioiden johtaminen voi tarkoittaa ympäristöohjelman laatimista, raaka-aineiden ja energian optimaalista käyttöä ja kierrätystä sekä resurssitehokkuutta. Toisaalta toimien vieminen käytäntöön edellyttää osaavaa henkilöstö- ja sidosryhmäjohtamista ja aktiivista viestintää. Osallisuus luo työntekijöille mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistaminen ottaa yrityksen voimavarat tehokkaasti käyttöön muutoksessa. Osallistaminen taas edellyttää taitavaa johtamista.

SeAMKilla alkaa pian maksuton ympäristöasioiden johtamisen koulutussarja

SeAMK järjestää keväällä 2023 ympäristöasioiden johtamisesta maksuttoman etäkoulutusten sarjan. Lähtökohtana ovat pk-yritysten mahdollisuudet, tarpeet ja resurssit. Koulutussarja on tarkoitettu E-P:n työelämälle, työtä etsiville, opetushenkilöstölle ja opiskelijoille. Koulutussarja järjestetään osana hanketta ympäristöosaamisen kehittämisellä kohti kestävää teollisuutta, joten sisällössä näkyvät erityisesti pk-teollisuuden tarpeet, mutta sama tieto on sovellettavissa kaikenlaisiin yrityksiin.

Koulutussarjan sisältöinä ovat mm. ympäristöjohtamisen tavoitteet ja työkalut sekä ympäristöjohtaminen yrityksen arjessa. Kokonaisuus on kattava läpileikkaus asioista, jotka liittyvät ympäristöjohtamiseen. Tavoitteena on parantaa sekä alueen yritysten että osallistujien henkilökohtaista osaamispääomaa ja sen myötä kilpailukykyä.

Ympäristöasioiden johtamisen koulutussarja starttaa 14.2.2023 klo 8.30 johdatuksella yrityksen ympäristöjohtamiseen. Luodaan ymmärrys siitä, että liiketoimintaa ei tehdä tyhjiössä. Tässä osiossa käydään läpi seuraavia teemoja:

  • Tekijät, jotka ohjaavat yritystä kohti kestävää liiketoimintaa
  • Maapallon kolmoiskriisin suurimmat riskit yrityksen näkökulmasta
  • Ilmasto- ja ympäristötavoitteet muokkaavat liiketoimintaa
  • Kaikenkokoisten yritysten asiakas- ja sidosryhmäodotukset muuttuvat
  • Mitä yrityksen tulee tietää vihreästä siirtymästä?
  • Twin transition muuttaa tuntemamme maailman – myös yrityksissä

Koulutukseen voi tutustua ja ilmoittautua täällä:

Yrityksen ympäristöasioiden johtamisen koulutussarja.

Heli Hietala
Projektipäällikkö
SeAMK

Tämä artikkeli julkaistu osana SeAMKin Ympäristöosaamisen kehittämisellä kohti kestävää teollisuutta -hanketta. Hankkeen rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto.

Lähteet:

European Parliament (21.6.2022). New social and environmental reporting rules for large companies  https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220620IPR33413/new-social-and-environmental-reporting-rules-for-large-companies

Council of the EU. 21.6.2022. New rules on corporate sustainability reporting: provisional political agreement between the Council and the European Parliament. https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/06/21/new-rules-on-sustainability-disclosure-provisional-agreement-between-council-and-european-parliament/