Mitä sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa yritystoiminnassa? | Julkaisut @SeAMK

Mitä sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa yritystoiminnassa?

#

Työhyvinvointi ja terveellinen työympäristö ovat kriittisiä yrityksen menestystekijöitä. Sairauspoissaolot ja työperäiset terveysongelmat voivat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yrityksille, mutta ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä työnantajat voivat paitsi vähentää näitä kustannuksia myös luoda positiivisia vaikutuksia yrityksen tulevaisuuteen, kehitykseen, työnantajamielikuvaan ja brändiarvoon.

Miten lähteä kehittämään työhyvinvointia sosiaalisen vastuullisuuden keinoin?

Ensimmäinen askel työhyvinvoinnin edistämisessä on työntekijöiden kuunteleminen. Työntekijät tuovat arvokasta tietoa siitä, miten työympäristöä voisi parantaa ja mitä toimenpiteitä voitaisiin tehdä sairauspoissaolojen ehkäisemiseksi. Kyselyt ja säännölliset keskustelut työntekijöiden kanssa auttavat tunnistamaan mahdolliset ongelmat ja löytämään ratkaisuja.

Toiseksi, työnantajan tulee panostaa työntekijöiden osaamisen kehittämiseen ja koulutukseen. Oikeanlainen osaaminen ja työntekijöiden hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Koulutuksella voidaan parantaa työntekijöiden työssä jaksamista ja lisätä heidän motivaatiotaan. Lisäksi työnantaja voi tukea työntekijöiden terveyttä tarjoamalla liikunta- ja hyvinvointipalveluita.

Kolmanneksi, työympäristön ergonomia on tärkeää työhyvinvoinnin kannalta. Ergonomisesti suunniteltu työympäristö vähentää työperäisten terveysongelmien riskiä ja auttaa työntekijöitä pysymään terveinä ja motivoituneina. Sopivat työvälineet ja ergonomiset työasennot ovat avainasemassa.

Neljänneksi, työnantajan tulee kannustaa työntekijöitä käyttämään kaikki lomat ja vapaa-ajat. Leppoisa loma voi auttaa palautumaan työpaineista ja ehkäistä uupumusta. Työntekijöiden jaksaminen on pitkällä aikavälillä arvokas investointi, joka vähentää sairauspoissaolojen määrää ja parantaa työn tuottavuutta.

Ennaltaehkäisy on taloudellisesti edullisinta ja vaikuttaa positiivisesti työnantajamielikuvaan

Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden positiiviset vaikutukset näkyvät sekä yrityksen taloudessa että sosiaalisessa ympäristössä. Vähentyneet sairauspoissaolot säästävät yrityksen kustannuksia, joita aiheutuu sijaisjärjestelyistä ja tuottavuuden laskusta. Lisäksi työhyvinvointiin panostaminen voi vähentää henkilöstön vaihtuvuutta, mikä taas säästää rekrytointiin liittyviä kuluja.

Positiivinen työnantajamielikuva ja brändiarvo ovat myös merkittäviä etuja. Yritys, joka tunnetaan hyvinvointia ja työntekijöiden arvostamista korostavana työpaikkana, houkuttelee lahjakkaita työntekijöitä ja vahvistaa kilpailuetuaan. Työhyvinvointiin panostaminen voi myös vaikuttaa myönteisesti asiakkaiden käsitykseen yrityksestä ja sen tuotteista tai palveluista.

Sosiaalisesti vastuullinen yritys saa positiivista huomiota yhteiskunnassa. Yrityksen maine parantuu, kun se näyttää esimerkkiä vastuullisesta toiminnasta ja välittää työntekijöidensä hyvinvoinnista. Tällainen maine vetää puoleensa positiivista mediahuomiota ja luo yrityksestä arvostetun toimijan niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että työnantajan panostus työhyvinvointiin ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ei ole pelkästään vastuullista ja inhimillistä, vaan se myös tuottaa merkittäviä hyötyjä yrityksen liiketoiminnalle. Sairauspoissaolojen väheneminen, työntekijöiden tyytyväisyys ja sitoutuminen sekä parantunut työn tuottavuus ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten vastuullisuus tuo konkreettisia etuja yritykselle. Panostus työhyvinvointiin on investointi, joka maksaa itsensä takaisin monin tavoin, ja samalla se vahvistaa yrityksen asemaa menestyvänä ja vastuullisena toimijana.

Mika Koivupuisto
Projektipäällikkö, Pienet vastuulliset yritykset; vastuullisuudesta kilpailukykyä koronan jälkeen
Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Yrittäjyys ja kasvu

Pienet vastuulliset yritykset on Euroopan Unionin sosiaalirahaston ja Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama hanke. Sen tarkoituksena on kehittää kokonaisvaltaisesti eteläpohjalaisten mikro- ja pk-yritysten yritysvastuuosaamista osana yrityksen normaalia arkea ja strategista valintaa.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta: Pienet vastuulliset yritykset