Jauhemaalaamon työ sujuvaksi | Julkaisut @SeAMK

Jauhemaalaamon työ sujuvaksi

#

Yrityksessä tehtävät toiminnot voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan. Arvoa lisäävät toiminnot ovat niitä, joista asiakas on valmis maksamaan eli joiden avulla tuotetaan arvoa asiakkaalle. Arvoa lisäämättömät, välttämättömät toiminnot ovat niitä, joita yrityksessä on pakko tehdä, että tuote tai palvelu saadaan asiakkaalle. Arvoa lisäämättömät toiminnot ovat niitä, jotka eivät tuota arvoa asiakkaalle, eivät ole yrityksen toiminnan kannalta välttämättömiä, mutta kuluttavat silti yrityksen resursseja. LEAN-ajattelussa arvoa lisäämättömien toimintojen yhteydessä puhutaan usein kahdeksasta hukasta, joita ovat odottelu, ylituotanto, turhat siirrot, varastointi, turhat liikkeet, virheelliset tuotteet, ylilaatu sekä tiedon ja taidon käyttämättömyys. Jotta yrityksen toiminnasta saataisiin mahdollisimman tehokasta ja toiminnot olisivat sujuvasti virtaavia, arvoa lisäämättömistä toiminnoista olisi päästävä eroon.

Pulverpaint Oy on Ähtärissä toimiva jauhemaalaamo.  Pulverpaint Oy:ssä haluttiin kehittää toimintaa vähentämällä arvoa tuottamattomia toimintoja. Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttaman ESR-rahoitteisen Laadulla kilpailukykyisempiä tuotteita ja palveluita PK- ja mikroyrityksissä –hankkeen tukemana yrityksessä tunnistettiin merkittäväksi hukan lähteeksi se, että työntekijät joutuivat etsimään tuotannossa tarvittavia tarvikkeita. Yrityksessä erityisenä haasteena oli erilaisten koukkujen säilyttäminen ja tunnistaminen. Maalattavat tuotteet ripustetaan koukuilla maalattavaksi. Koukkuja on olemassa useaa eri kokoa ja isompia koukkuja voidaan hyödyntää useamman kerran. Koukut ovat hankalasti käsiteltäviä ja varastoitavia, koska ne takertuvat helposti toisiinsa. Lisäksi todettiin, että myös muille tarvikkeille olisi hyvä nimetä omat paikkansa, että työntekijöillä olisi kaikki tarvittava helposti saatavilla.

Työntekijöitä perehdytettiin LEAN-ajatteluun ja erityisesti järjestyksen tuomiin hyötyihin. Tämän jälkeen työntekijät lähtivät pohtimaan, miten koukut ja muut tarvikkeet olisi hyvä järjestää, että tuotannosta tulisi mahdollisimman jouhevaa. Yrityksessä sovellettiin LEAN-ajattelun mukaisesti 5S-työkalua, jossa tarpeettomasta tavarasta hankkiudutaan eroon ja jäljelle jääneille mietitään selkeät, nimetyt paikat. Koukut ja muut tarvikkeet lajiteltiin ja niille määritettiin omat paikat. Myös siivouskäytäntöihin ja järjestyksen ylläpitoon kiinnitettiin huomiota.

Suunnittelussa ja järjestelyssä mukana olleet työntekijät Heikki Haaparanta ja Vesa Mäkelä olivat tyytyväisiä järjestelytulokseen. Haaparannan mukaan tämä helpottaa ja nopeuttaa työntekoa. Työskentely maalaamossa on hektistä ja on turhauttavaa, jos joutuu etsimään tarvikkeita. Hän koki myös työn mielekkyyden lisääntyvän. Myös Mäkelä koki, että järjestys sujuvoittaa työtä, kun tarvikkeiden etsimiseen ei mene aikaa. Järjestyksen pysyminen on Haaparannan ja Mäkelän mukaan oleellista ja se vaatiikin jokaisen työntekijän sitoutumista järjestyksen ylläpitämiseen.


Vesa Mäkelä ja Heikki Haaparanta ovat tyytyväisiä jauhemaalaamon järjestelyn tuloksiin (kuva: Terhi Ojaniemi).

Toimitusjohtaja Jaakko Yliaho on tyytyväinen, kun tuotantotilojen järjestyksellä saatiin vähennettyä arvoa tuottamatonta työtä. Hänen mukaansa hankkeesta saatu ulkopuolinen tuki nopeutti kehittämistä ja etuna oli myös se, että ulkopuolinen näkee asioita eri tavalla. Seuraavana vaiheena on Yliahon mukaan vastuualueiden määrittäminen siten, että jokaisella työntekijällä on määrätty alue, jonka siisteydestä ja järjestyksestä hän vastaa. Tämä ei kuitenkaan poissulje jokaisen panosta koko tehtaan järjestyksen ylläpidossa.


Jaakko Yliaho pitää arvoa tuottamattoman työn vähentämistä tärkeänä yrityksen kilpailukyvyn kannalta (kuva: Terhi Ojaniemi).

Terhi Ojaniemi
projektipäällikkö, aluekehittäjä
SeAMK

Margit Närvä
yliopettaja
SeAMK

Kirjoittajista Ojaniemi työskentelee projektipäällikkönä ja Närvä asiantuntijana Laadulla kilpailukykyisempiä tuotteita ja palveluita PK- ja mikroyrityksissä -hankkeessa.

Lue lisää Laadulla kilpailukykyisempiä tuotteita ja palveluita PK- ja mikroyrityksissä (ESR) -hankkeesta.