International Business-koulutusohjelmassa tehdään nyt töitä kahdessa vuorossa | Julkaisut @SeAMK

International Business-koulutusohjelmassa tehdään nyt töitä kahdessa vuorossa

SeAMKin strategisena tavoitteena on jo vuosia ollut kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrän lisääminen, ja viime aikoina opiskelijoiden rekrytointiin on panostettu merkittävästi. Yhtenä keinona on uusien englanninkielisten koulutusohjelmien aloittaminen tekniikan (Automation Engineering, aloitus 2021) ja ruokatuotannon (Agri-Food Engineering, aloitus 2022) aloille. Toinen kasvun lähde on nykyisten koulutusten laajentaminen. Nursing-koulutuksessa mietitään tällä hetkellä kielivaatimusten muuttamista suomen kielen osalta. International Business-koulutuksessa valittujen opiskelijoiden määrä on perinteisesti ollut korkea johtuen siitä, että EU:n ulkopuolisten opiskelijoiden on ollut vaikea saada tarvittavia oleskelulupia ennen opintojen alkua. Normaalivuosina vain noin kolmasosa koulutukseen valituista on päässyt aloittamaan opintonsa IB:llä.

Monta muutosta kerralla

Digitalisaatio, koronavirus ja Brexit ovat nopeasti muuttaneet kansainvälisen koulutuksen toimintaympäristöä meillä ja maailmalla. Digitalisaatio mahdollistaa kokonaan uudenlaisen opetuksen, ja yleinen digiosaamisen taso nousi nopeasti koronaviruksen pakottaessa kaikki Teamsiin kahden päivän varoitusajalla. Perinteisesti vahva koulutusmaa Iso-Britannia on menettänyt nopeasti puolet EU-maiden hakijoista Brexitin seurauksena. EU-opiskelijoiden lisäksi Britannian rajojen sulkeminen näkyy korkeakouluissa Suomessa ja muualla maailmassa myös EU:n ulkopuolisten opiskelijoiden määrän lisääntymisenä.

International Business -koulutuksessa päätettiin viime vuonna mahdollistaa verkko-opinnot ensimmäisen vuoden osalta pääosin koronan takia, mutta samalla se mahdollisti myös etäopinnot niille opiskelijoille, jotka odottivat maahantuloon tarvittavia selvityksiä. Tähän mahdollisuuteen tarttui aluksi kymmenkunta ulkomaalaista opiskelijaa, mutta jo marraskuun alussa kaikki opiskelijat siirtyivät verkkoon koronarajoitusten kiristymisen takia. Viimeisimmät opiskelijamme ovat juuri saapuneet Suomeen lähes puolentoista vuoden etäopiskelun jälkeen.

Ulkomailta verkon kautta luokkaan

Saatujen kokemusten perusteella verkko-opetusta päätettiin jatkaa myös tänä syksynä. Opiskelijoille tarjottiin mahdollisuutta aloittaa verkko-opinnot syyskuun alussa, vaikka viisumiprosessi olisi vielä kesken. Maailman muuttuminen alkoi näkyä jo kesällä, kun uusia aloittavia opiskelijoita ilmoittautui yli kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Elokuussa kävi selväksi, että yli puolet opiskelijoista oli vielä ulkomailla eikä tarkkaa tietoa saapumisajasta ole olemassa. Suuren opiskelijamäärän takia ratkaisuna oli nopea siirtyminen kahteen vuoroon. Toinen ryhmä kokoontuu Framilla luokassa ja toinen ryhmä toimii kokonaan verkossa. Opiskelijoita tulee jatkuvasti Suomeen, ja he voivat jatkaa sujuvasti opintojaan toisessa ryhmässä karanteenin jälkeen.

Tämän vuoden kokemusten perusteella ensi vuodelle on mahdollista suunnitella ja toteuttaa huomattavasti aiempaa joustavampi siirtyminen ulkomailta SeAMKin tutkinto-opiskelijaksi.

Kimmo Kulmala
Koulutuspäällikkö, International Business
SeAMK