Living lab -toiminta yrityksen kehityksen tukena | Julkaisut @SeAMK

Living lab -toiminta yrityksen kehityksen tukena

#

Living lab -toiminnalle ei ole olemassa vain yhtä sopivaa määritelmää, mutta lähtökohtaisesti se on tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, jossa vaikuttaa asiantuntijatiimi. Joissain yhteyksissä Living lab -termillä voidaan tarkoittaa myös erilaisia tutkimuskonsepteja. Living lab -toiminta voidaan jakaa neljään kategoriaan tavoitteiden ja ohjaavan toimijan mukaan; hyödyntäjävetoinen-, toimittaja-, käyttäjä- ja mahdollistajalähtöinen. Food Living Labs Connecting People (FLLCP) -hankkeen puitteissa rakennettu Frami Food Living lab -verkosto on mahdollistajalähtöinen, sillä toiminnan tavoitteena on kehittää aluetta pitkällä tähtäimellä. Se tehdään lisäämällä alueen toimijoiden välistä yhteistyötä, sekä lisäämällä tietoisuutta Frami Food Living lab -palveluiden laajuudesta ja niiden käyttömahdollisuuksista. Living lab -toiminta kokoaa yhteen koulutuksen, tutkimuksen, sekä yritystoimijat. Verkoston avulla osaaminen ja innovaatiot yhdistyvät parhaimmalla mahdollisella tavalla tuoden alueelle lisää elinvoimaa, kilpailukykyä ja yhteistyötä (Kuva 1).

Kuva 1. Living lab toiminnan kuvaaminen (Kuva: Merja Mäkipelkola).

Etelä-Pohjanmaan Frami Food Living lab -palvelun kolme pääorganisaatiota on Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK, Sedu Seinäjoki Törnäväntie ja sopimusvalmistaja Foodwest Oy. Nämä toimijat kutsuvat alueen yritykset tiloihinsa hyödyntämään palveluita ja ratkaisemaan eteen tulevia haasteita yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa.

Frami Food Living lab -kehityspolku (Kuva 2) on yleensä yrityslähtöistä, mikä voi alkaa esimerkiksi uuden tuotteen kehittämisestä, johon yrityksellä ei ole laitekantaa tai osaamista, eikä laiteinvestointia haluta tehdä ennen kuluttajien kiinnostuksen varmistusta. Neuvotteluissa SeAMKin TKI-asiantuntijan kanssa voidaan selvittää, missä ja miten tuotetta olisi mahdollista valmistaa: Sedulla liha- ja leipomolaitteistolla, SeAMKilla laboratorio- tai pilot-mittakaavassa tai pilot- ja tuotantoerissä Foodwestillä. Frami Food Living labissa, sekä Foodwestillä onnistuu kuluttajatutkimuksen sekä aistinvaraisen arvion järjestäminen. Onnistuneen tuotteen jälkeen yritys voi tehdä laiteinvestoinnin omaan tuotantoon tai aloittaa alihankkijayhteistyön sopimusvalmistaja Foodwestin kanssa.


Kuva 2. Frami Food Living lab-kehityspolku (Kuva: Jasmine Laitila).

Tämä on kuitenkin vain yksi esimerkki siitä, miten Frami Food Living lab -toiminnan kehityspolku voi edetä. Jokaiselle Living lab -toimintaan osallistuvalle yritykselle suunnitellaan TKI-asiantuntijan kanssa yrityskohtainen polku. Kehityspolku voi olla myös aineetonta tiedonkulkua osaajalta tai asiantuntijalta toiselle.

Merja Mäkipelkola
projektipäällikkö
Kestävät ruokaratkaisut
SeAMK

Jasmine Laitila
TKI-asiantuntija
Kestävät ruokaratkaisut
SeAMK

Lue lisää Food Living Labs Connecting People (FLLCP) -hankkeen verkkosivuilta.