Alueellisella yhteistyöllä merkittävä rooli eurooppalaiseen kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä | Julkaisut @SeAMK

Alueellisella yhteistyöllä merkittävä rooli eurooppalaiseen kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä

#

ERIAFF-verkoston (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry) vuosikokouksessa toukokuussa 2023 Italian Bolzanossa kartoitettiin alueiden merkitystä ja roolia kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä. Reilu 30 osallistujaa edustaen yhteensä 15 maakuntaa Italiasta, Hollannista, Espanjasta ja Suomesta osallistui ERIAFF’n Food Systems -työryhmän ja FoodPathS Horizon EU-projektin järjestämään työpajaan, jossa etsittiin keinoja alueellisen yhteistyön lisäämiseksi kestävän ruokajärjestelmän saralla. Työpajan alustajana toimi EuroBioForum- säätiön puheenjohtaja Wouter Spek, jolla on pitkäaikaista kokemusta eurooppalaisesta alueellisesta yhteistyöstä sekä ruoka- että terveydenhoitosektoreilla.

Alueilla on jo paljon kokemusta ja hyviä käytäntöjä kestävän ruokajärjestelmän saralta

Työpajakeskusteluissa selvisi, että monilla alueilla on jo olemassa paljon hyviä käytäntöjä ja laaja-alaisia kokeiluja kestävän ruokajärjestelmän implementoimiseen. Käytännön kehittämisessä on tyypillistä, että kehityshankkeissa on edustettuina sidosryhmiä laajasti tuotannosta kuluttajiin. Yhteistyön lisäksi kestävyysaspekti täytyy ulottua liiketoimintamalleihin, kuluttajien toiveiden huomioimiseen ja viime kädessä myös lainsäädäntöön. Tuotteiden laadusta tulee huolehtia, ja muistaa, että kuluttajat ovat entistä tiedostavampia ruoantuotannon ympäristövaikutuksista.


Kuva 1. EuroBioForum- säätiön puheenjohtaja Wouter Spek johdatteli osallistujat työpajatyöskentelyyn esityksellään ”Regions as changemakers for the food system transformation in Europe”.

Hyvien käytäntöjen jakamiseksi tarvitaan nykyistä laajempaa yhteistyötä alueiden välillä. Osallistujat ehdottivat ensimmäisenä toimenpiteenä alueiden yhteisen poliittisen kannanoton, ”policy paper’n”, koostamista, jonka jälkeen on loogista siirtyä tiedon jakamiseen ja käytänteiden kehittämiseen. Keskusteluissa painotettiin, että siirtymäprosesseissa tulee huomioida eritysesti paikallisten tuotteiden merkitys alueiden ruokaekosysteemeissä, pienten ja keskisuurten yritysten riittävä tukeminen, uusien teknologioiden hyödyntäminen sekä koulutukseen panostaminen.

Terhi Junkkari
yliopettaja, projektipäällikkö FOODPathS (GA N°101059497) -hanke
SeAMK

Karri Kallio
TKI-asiantuntija, projektipäällikkö Future Frami Food Lab (EAKR 401089) – hanke
SeAMK

Anu Palomäki
projektiasiantuntija FOODPathS (GA N°101059497) -hanke
SeAMK

Taru Mäki
tutkimus- ja kehittämispäällikkö
SeAMK