SeAMK Foorumi – kaikille avoin luentosarja | Julkaisut @SeAMK

SeAMK Foorumi – kaikille avoin luentosarja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa

kategoria: 2019, Muut artikkelit

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kaikille avoin ja veloitukseton luentosarja, SeAMK Foorumi on toiminut jo vuosien ajan kohtaamispaikkana ja tiedon jakamispaikkana maakuntamme ihmisille. Periaatteena on, että luennoille yleisöksi ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen, koulutukseen tai muuhunkaan katsomatta; kiinnostus käsiteltävään aiheeseen riittää. SeAMK haluaa jakaa tietoa kaikille tasavertaisesti liittyen tieteeseen, taiteeseen ja teknologiaan, sekä nostaa esiin tärkeitä ja ajankohtaisia puheenvuoroja ja keskusteluita. Tietoa jakamassa ovat paitsi oman talon asiantuntijat, myös ulkopuoliset luennoitsijat eri aihealueisiin liittyen.

Digitalisaatio teemana vuonna 2018

Vuonna 2018 SeAMK Foorumi teemoitettiin siten, että koko vuoden puhujakattaus noudatteli etukäteen valittua kattoteemaa. Aloitusvuonna teemaksi valikoitu Digitalisaatio on NYT!, joka keräsikin runsaan kuulijakunnan Suomen johtavan digitalistin, Ville Tolvasen aloitusluennolle. Muut puheenvuorot tuona vuonna käsittelivät mm. tekoälyä, robotiikkaa, mobiilimaksamista ja älykästä ruoantuotantoa, ja asiantuntijat saapuivat Seinäjoelle mm. VTT:ltä ja Siemens Oystä.

Myytinmurtajat liikkeellä vuonna 2019

Kuluneena vuonna 2019 SeAMK Foorumissa on murrettu myyttejä. Kyytiä saivat keväällä seuraavat myytit ”vanheneminen on kurjaa ja sitä pitää hävetä”, ”mies ei puhu eikä näytä tunteita” ja ”kuluttajan pienet teot pelastavat maailman”. Koska vanhustenhoitoon liittyvät asiat olivat näkyvästi esillä mediassa, osui SeAMK Foorumin ensimmäinen luento ajankohtaan todella hyvin. Yleisössä nähtiin paitsi iäkkäämpää kuuntelijaa, myös alan opiskelijoita, opettajia sekä hoiva-alojen edustusta. SeAMKin yliopettaja Jenni Kulmala (TTT) mursi myytin tehokkaasti nostamalla esiin tilastotietoa ja tutkimustietoa muun muassa siitä, miten tänä päivänä suomalaiset elävät yhä pidempään ja terveempinä, ja nauttivat elämästään.

Kevään toinen tilaisuus oli niin sanotusti miesten asialla. Aloite miesten asian esiin nostamisesta lähti yrittäjä Jari Hautamäeltä, joka psykoterapeuttina ja aiemmassa työssään vankilapsykologina on nähnyt aihetta läheltä. Mukaan saatiin professori Leo Nyqvist, tutkija Henri Hyvönen ja näyttelijä Ville Orttenvuori. Nämä neljä eri-ikäistä miestä mursivat myytin miesten puhumattomuudesta tuomalla SeAMK Foorumin keskusteluun omia kokemuksiaan ja tutkittua tietoa siitä, miten herkkyys ja tunteiden näyttäminen on sallittua ja suositeltavaa, sekä yhä yleistyvämpää myös miehille.

Huhtikuussa julkisuudessa velloi keskustelu ilmaston lämpenemisestä, joten jälleen SeAMK Foorumin puheenvuoro oli enemmän kuin ajankohtainen. Luennollaan Helsingin yliopiston professori Mika Pantzar esitti, että pienet teot eivät pelasta maapalloa, vaan ratkaisun ongelmaan tuovat suuret rakenteelliset muutokset. Pantzarin ehkä hieman provokatiivinenkin luento kyseenalaisti ihmisen tahtoa luopua jo saavutetuista eduista ja epäili ns. vihreän kuluttajan olevan ”pelkkä myytti”. Luento herätti yleisössä kysymyksiä ja keskustelua etenkin elintarviketeollisuuteen ja lihansyöntiin liittyen.

Naisjohtajuus esillä SeAMKFoorumissa 2019Syksyn foorumit aloitti myytti ”nainen on liian pehmeä ja empaattinen johtajaksi”, johon aihetta käsittelemään saapui nyt puolestaan naisenelikko Emilia Kangas SeAMKista, Minna Sillanpää OmaSP:stä, Charlotta Niemistö Hankenista ja Malin Gustavsson Ekvalitasta. Myyttiä lähdettiin murtamaan esimerkiksi pohtimalla hyvän johtajan ominaisuuksia sekä kyseenalaistamalla koko sukupuolikysymys ylipäätään hyvän johtajuuden mittarina. Rakenteellisia muutoksia peräänkuulutettiin naisten saamiseksi johtopaikoille ja naisverkostojen yleistymistä pidettiin hyvänä asiana.

Lokakuussa Sami Koponen Helsingin yliopistosta jatkoi myyttien murtamissarjaa aiheesta ”ihan sama mitä syö, kunhan on halpaa”. Runsaasti opiskelijoita paikalle vetänyt luento muun muassa esitteli termin foodismi. Ainakaan näille foodieille ruoan hinta ei ole ratkaiseva valntakriteeri, vaan enemmänkin valinnassa painavat maku ja elämyksellisyys.

Vuoden viimeinen luento verkon vaaroista avasi taatusti yleisön silmiä. Vuosia ns. netin pimeällä puolella pahuutta tutkineen, SeAMKin yliopettaja Ari Haasion (FT) mukaan kaikki mikä on olemassa fyysisessä maailmassa, on totta myös virtuaalimaailmassa. Thor-verkon anonymiteetti mahdollistaa rikolliselle toiminnalle alustan, jossa laiton tarjonta ja kysyntä kohtaavat, ja huolella valitut nimimerkit kertovat vastapuolelle perversioista tai halusta laittomiin ostoksiin. Tiedon jakaminen myös tästä aiheesta on tärkeää, sillä asioiden piilottelu ei saa niitä poistumaan. Haasio on luennoinut vastaavista aiheista myös muissa oppilaitoksissa, ja erityisesti sisällön olisi hyvä tavoittaa yläkoululaisten vanhemmat. t

Vuonna 2020 mennään kohti tulevaisuutta

SeAMK Foorumin vuoden 2020 teemaksi on valittu ”Tiedä tulevaisuus!”. Vaikka tulevaisuutta ei voi kukaan tietää, sitä voi ennustaa ja ennakoida, ja varautua sillä tavalla paremmin mahdollisesti tuleviin muutoksiin. Vuorossa on jälleen ajankohtaisia aiheita ja upeita puhujia, ja tilaisuuksiin on edelleen yleisöllä vapaa pääsy.

Meriläinen on tulossa puhumaan tammikuun 2020 SeAMK FoorumiinLuennot aloittaa tammikuussa Rosa Meriläinen aiheellaan ”Luovuus, tulevaisuuden supervoima”. Muut puhujat ja ajankohdat päivitetään SeAMKin nettisivuille ja tapahtumakalenteriin. Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan tai ihan vaan kuuntelemaan.

 

Piia-Pauliina Mäntysaari, asiantuntija TKI