Mielenkiintoiset projektit jatkuvat – työelämäjakso Pelaser Oy:ssä | @SeAMK-verkkolehti

Mielenkiintoiset projektit jatkuvat – työelämäjakso Pelaser Oy:ssä

Tein viime viikolla eräällä tavalla paluun ammatillisille juurilleni osallistumalla pitkän tauon jälkeen Alihankinta-messuille. Viimeksi olin kyseisessä tapahtumassa juuri valmistuneena diplomi-insinöörinä Savcor-Consulting Oy:n leivissä. Koulumaailmaan siirtyessäni teollisuuden markkinointiaktiviteetit jäivät taakse, mutta yllätyksekseni työelämäjaksoni tarjosi tällaisen kokemuksen ja samalla muiston menneestä elämästä. Ei tämä messuvierailu sinänsä poikennut minkään muunkaan työviikon kokemussisällöstä työelämäjaksoni aikana. Monipuolista nähtävää, koettavaa ja tehtävää on ollut lähes joka päivä.

Poikkeusoloista normaaliin messumarkkinointiin

Alihankintamessuilla olin messujen avajaispäivänä. Asiakkaidemme vähäisestä osallistumismäärästä messuille oli tullut tietoa etukäteen, ja niinpä olimme päättäneet lähteä Alihankinta-messuille huomattavasti normaalia pienemmällä porukalla. Tämä ratkaisu osoittautui oikeaksi. Ensimmäisenä päivänä messuilla tuntui olevan kävijöitä vain aamupäivällä. Tungosta ei toki ollut. Lounaan jälkeen kävijämäärä laski huomattavasti. Saman päivän iltana analysoidessani päivän kävijämäärää, tulin siihen johtopäätökseen, että aamupäivänkin kävijöistä hyvin suuri joukko oli opiskelijoita. Onneksi toisena messupäivänä kävijöitä oli huomattavasti enemmän. Kolmas päivä oli kävijämäärältään hyvin lähellä ensimmäistä messupäivää.

Näytteilleasettajia oli paikalla 900. Aivan tyhjiä osastoja oli suhteellisen harvassa. Osa näytteilleasettajista oli tuonut näyttelyosaston ilman henkilökuntaa, osalla oli infotaulu yrityksestä eikä henkilökuntaa paikalla ollenkaan ja osa oli laittanut pienen infotaulun, jossa kerrottiin yrityksen osallistuvan seuraavan kerran Alihankinta-messuille vuonna 2022.

Positiivisena signaalina voidaan pitää sitä, että näytteilleasettajat ovat palanneet jälleen ns. normaalien markkinointiaktiviteettien pariin. Poikkeusolot näyttävät messumarkkinoinnin osalta olevan pikkuhiljaa ohi. Ehkä ensi vuonna asiakkaat löytävät myös tiensä takaisin Alihankinta-messuille. Toivotaan niin. Valmistaudumme Pelaserissa vuoden 2022 Alinhankinta-messuihin ihan normaaliin tapaan – toisin kuin tänä vuonna.

Valmistavassa teollisuudessa lisätarvetta rekrytointiin

Markkinointitoimien muutosten ohella suuri muutos Pelaserilla on edessä tämän syksyn aikana toiminnan kapasiteetin muutoksessa. Pelaser Oy tekee tämän syksyn aikana merkittäviä investointeja tuotantolaitteistoihin. Kaksi viikkoa sitten toimitettiin tehdashalli 10:een uusi Trumpfin särmäyspuristin. Samaisen valmistajan uusi laserleikkauskone saapuu tämänhetkisen aikataulun mukaan marraskuussa. Informoimme asiakkaita kasvaneesta särmäyskapasiteetista syksyn aikana alkaen nyt Alihankinta-messuilta. Myöhemmin alkutalvesta informoimme asiakkaitamme laserleikkauskoneen tarjoamista uusista mahdollisuuksista. Uudella ja tehokkaalla laserleikkauskoneella on mahdollisuus leikata huomattavasti paksumpaa materiaalia. Näiden kahden uuden koneen lisäksi Pelaserille on valmistumassa uusi varastojärjestelmä. Ko. järjestelmä mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon olemassaolon varaston materiaalimäärästä ja -laadusta. Varastojärjestelmä mahtuu pienempään tilaan ja mahdollistaa laajemman materiaalivalikoiman varastossa.

Kapasiteetin laajennus tuo omalta osaltaan tarvetta myös lisähenkilökunnan rekrytointiin. Tämä on itse asiassa hyvin yleinen pullonkaula valmistavassa teollisuudessa tällä hetkellä. Olemme ryhtyneet jo tältä osin tiettyihin toimenpiteisiin ja pienimuotoisia tuloksiakin on saavutettu. Lisätarvetta rekrytointiin edelleen on, ja toimenpiteet tältä osin ovat käynnissä.

Ville-Pekka Mäkeläinen
Kansainvälisen markkinoinnin yliopettaja
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri

Samalta työelämäjaksolta on aiemmin julkaistu artikkeli
Osaamisen, tiedon ja taidon hyödyntämistä käytännössä – oppilaitos, opettaja ja yritys hyötyvät