SeAMK Osuuskunnan kevätterveiset | Julkaisut @SeAMK

SeAMK Osuuskunnan kevätterveiset

#

Uusi lukukausi ja -vuosi on taas täällä, ja opiskelijat ovat palanneet opintojen pariin. Vuosi on alkanut varsin lumisissa ja kylmissä tunnelmissa. Kovat pakkaset ovat kuitenkin taanneet aurinkoiset kelit, joista kannattaa ehdottomasti nauttia näin muuten pimeänä talvena.

SeAMK Osuuskunta SeAMK Osuuskunta | SeAMK Y-Zone on SeAMKkilaisille tarkoitettu osuuskunta. Sääntömääräinen osuuskuntakokous pidettiin 16.1.2024,  ja vuoteen 2024 lähdetään uudella energialla sekä optimistisin ajatuksin ja uusin ideoin. Kokous valitsi Osuuskunnalle uuden hallituksen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Niko Eriksson.

Onko sinulla liikeidea, jota haluat testata? SeAMK Osuuskunnassa voit kokeilla yrittämistä matalalla kynnyksellä kevytyrittäjänä olit sitten opiskelija tai henkilökunnan jäsen. Oletko taitava valokuvaaja, ovatko käsityöt sinun juttusi vai löytyykö sinusta kenties kondiittori? SeAMK Osuuskunnassa voit laskuttaa esimerkiksi näiden töiden toteutuksista, harjoitella yrittäjyyttä ja hankkia samalla lisätienestejä opintojesi aikana. Saat myös neuvoja, sparrausta ja vertaistukea. Y-Zone SeAMK Y-Zone | SeAMK yhteistyökumppaneineen tarjoaa monia palveluita myös osuuskuntalaisille eri konseptien muodossa. Esimerkiksi GrowUp Students 2 op-valmennuksen myötä GrowUp Students | SeAMK Y-Zone. Testaa oman yritysideasi potentiaali!

Syksyllä 2023 julkaistiin Osuuskunnan käsikirjan englanninkielinen versio, joka on osa toimenpiteitä, joilla pyrimme palvelemaan jatkossa tehokkaammin myös kansainvälisen korkeakoulumme kv-opiskelijoita.

Yritykset sopeutuvat ja kehittyvät

Viime syyskuussa julkaistussa SeAMK Osuuskunnan Syysterveiset-artikkelissa todettiin, että Suomi tarvitsee nyt yrittäjiä enemmän kuin koskaan. Tämä pätee edelleen. Ikävä kyllä talousuutisissa äänenpainot ovat aiempaakin huolestuneempia ja puheet ovat koventuneet. Jo syksyllä ennustettiin, että Suomi vajoaa taantumaan ja nyt on myös havaittavissa, että kansainväliset investoinnit ovat lähes pysähtyneet. Suomeen investoidaan enää ylläpitomielessä, kun kehityksen pitäisi olla päinvastainen. Vienti sakkaa ja etenkin teollisuusyrityksissä on varauduttu iskuihin. Vientivetoinen taloutemme tarvitsee ulkomaankauppaa, joten uutiset ovat huolestuttavia. Monelle SeAMKilaisellekin tuttu rakennusala on ollut kotimaassa se, jossa on jo alkanut rytistä.

Valonpilkahduksiakin kuitenkin on nähtävissä. Euroopan Keskuspankki ei ole enää nostanut ohjauskorkoja, ja esimerkiksi Danske Bank on ennustanut korkojen kääntyvän seuraavaksi laskuun. Tämä helpottaa tietysti esimerkiksi asuntovelallisten ahdinkoa, mutta ennen kaikkea se lisää ostovoimaa ja mahdollistaa yrityksille investointeja. Myös ruoan hinnan ennustetaan kääntyvän laskuun. Myös polttoaineiden pumppuhinnat ovat laskeneet, mikä saa monen logistiikka-alan yrittäjän huokaisemaan helpotuksesta.

Vierailin joulukuussa Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla ja erittäin kiinnostava yritysesittely opetti paljon uutta. Esimerkiksi sen, että Uudenkaupungin autotehdas on yksi Euroopan kolmesta nykyisin toimivasta itsenäisestä autojen sopimusvalmistajasta. Nelipyöräiset eivät kuitenkaan ole enää tehtaan päätuote. Yritysesittelyssäkin todettiin, että yritys panostaa nyt vahvasti liikenteen sähköistymiseen ja etenkin täyssähköautojen akkujen valmistukseen ja kehittämiseen. Nostan Valmet Automotiven esille siksi, että se on erinomainen kotimainen esimerkki sopeutumisesta muuttuvaan toimintaympäristöön. Moni itsenäinen autotehdas joutui vuoden 2008 Finanssikriisin uhriksi, mutta suomalaisyritys oli yksi niistä, joka kykeni taklaamaan haasteet. Nykyisin yhtiö työllistää noin 4100 henkilöä, joista noin 1800 Suomessa. Uudenkaupungin tehtaalta puskee vuosittain ulos noin 100 000 autoa. Auto- ja akkutehdas yksinään muodostaa vuosittain peräti noin 4 prosenttia Suomen ulkomaanviennin kokonaisarvosta. Se on muuten hurja luku se.

Yrityksethän ovat taloudellisen evoluution matelijoita. Erilaiset matelijat ovat asuttaneet planeettaamme ainakin 340 miljoonaa vuotta ja ne ovat selvinneet joukkosukupuutoista sekä muista mullistuksista. Yritykset tekevät samoin: Muutoksessa ne kehittyvät, analysoivat, ennakoivat ja löytävät aina uusia keinoja selviytyä. Yrityksiin pätee sama evoluution periaate kuin eläimiin: Ne selviävät, jotka sopeutuvat. Nyt on aika sopeutua ja kehittyä paremmaksi.

SeAMK Osuuskunnan hallitus toivottaa kaikille inspiroivaa ja ennen kaikkea opettavaista lukukautta!

Niko Eriksson
SeAMK Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja

Elina Ojala
yritystoiminnan ja yrittäjyyden lehtori, Osuuskuntakoordinaattori

Lisätietoja SeAMK Osuuskunnasta ja Y-zonesta: elina.ojala@seamk.fi

Lähde:

https://yle.fi/a/74-20048446 Yle/Danske Bank korkokehitys