Kohtaamisten kampus -suunnitelma yhteisen kehittämistyön lähtökohdaksi | Julkaisut @SeAMK

Kohtaamisten kampus -suunnitelma yhteisen kehittämistyön lähtökohdaksi

#

Kampus- ja kaupunkikehittämisen Kampus 2030 -hankkeessa koottiin neljää organisaatiota edustaneen hanketiimin toimesta laajan kyselyn, useiden asiantuntijatyöpajojen ja benchmarkaus-käyntien kautta tuleville kehittäjille laaja käyttäjälähtöinen aineisto sekä hanketiimin muodostamat suositukset etenemiseen.

Kuva 1. Tiedonhankinnan työ oli osallistavaa ja tuottoisaa (kuva: Katja Kaataja, 2024).

Aineistosta hankkeessa tunnistettiin yli 200 toimenpide-ehdotusta kampuksen ideaan, palveluihin, toimintaan, tiloihin ja ympäristöön liittyen. Tätä aineistoa avataan tiivistetysti sisäiseen käyttöön tarkoitetun Kohtaamisten kampus: Seinäjoen keskustakampus Framin alueella – Laaja kehittämissuunnitelma ja liitteet -teoksessa sekä julkisessa Kohtaamisten kampus: Seinäjoen keskustakampus Framin alueella – Kehittämissuunnitelma tiivistelmä -teoksessa. Tiivistelmä ja laaja liitteistö ovat julkisia ja ladattavissa hankkeen verkkosivulta.

Kuva 2. Kohtaamisten kampus -sarjan julkiset julkaisut on koostettu hankkeen verkkosivulle linkkikoosteeksi (kuva: Katja Kaataja, kuvitus Jonna Jylhä, 2024).

Kolmella pääteemalla eteenpäin

Kerättyä tietoaineistoa tarkasteltiin hankkeessa kolmen näkymän kautta syksyllä 2024. Ohjausryhmän kanssa vuorovaikutuksessa otsikoksi nousi Kohtaamisten kampus – Seinäjoen keskustakampus Framin alueella.

Kuva 3. Kohtaamisten kampus -sarjaan kerätty tieto on jäsennetty seuraavien näkymien kautta: Kampuksen ajatus, kampuksen idea, Kampus toimintana ja palveluina, Kampus tiloina ja ympäristöinä (kuva: Katja Kaataja, kuvitus Jonna Jylhä, 2024).

Hankkeen koostamista toimenpide-ehdotuksista tilaaja-toteuttajat tunnistivat hankkeen päättyessä kolme pääteemaa tulevaan toteuttamiseen, jotka esittelemme lyhyesti seuraavassa. Näiden painopisteiden kehittämiseen toimijoilla on vahva yhteinen tahtotila.

1. Kasvava ja kansainvälistyvä kampus

Kampus 2030 -hankkeessa pohdittiin kampuksen, Seinäjoen ja koko maakunnan veto- ja pitovoimaa. Kansainväliset opiskelijat ja osaajat ovat tärkeä ryhmä täällä jo olevia asukkaita. Koska maakunnan väestö kasvaa myös tulevaisuudessa pääasiassa maahanmuuton kautta, on kampusta ja sen alueelta saatavia palveluita kehitettävä palvelemaan niin omasta maakunnasta ja muualta saapuvia tulijoita. Kampus on suomalaisten ja kansainvälisten osaajien luonteva kohtauspaikka. Kohtaamisten kampus voisi olla maakunnan kansainvälisyys- ja monikulttuurisuuden keskus. Kaikki tuotettavat palvelut on mahdollista muotoilla myös kansainvälisille tulijoille soveltuviksi alkaen suomen ja englannin rinnakkaisesta käytöstä kampuksen työ- ja viestintäkielenä. Kun tarvitaan erityisiä kansainvälisiä ohjaus- ja tukipalveluja, niiden tuottaminen eri tahojen yhteistyönä on resurssitehokasta ja asiakasystävällistä.

2. Tunnettu ja identiteetiltään vahva kampus

Kampukselle tarvitaan nimi ja tunnistettu, kampuksen luonnetta kuvaava erityispiirteistö, jotta kampuksen identiteetti selkeytyy ja vahvistuu.

Nimettyä kampusta on helpompaa tehdä tunnetuksi. Kampus 2030 -hankkeen aikana asiasta käytiin keskusteltua niin hankkeen toteuttajaorganisaatioissa kuin työpajoissa hankkeen toimiin osallistuneiden, opiskelijoiden, työntekijöiden, asiantuntijoiden ja kuntalaisten kanssa.

Jää nähtäväksi puhummeko tulevaisuudessa laajasti Framin alueesta, mihin kuuluvat ainakin nykyiset Framin rakennukset, Kampustalo ja Tammikampus. Vai onko käyttöön vakiintunut Seinäjoen keskustan jokirantakampus, jokirannan keskustakampus tai onko kokonaiskonseptille keksitty jokin muu vaihtoehto?

Kampus on alueena laaja ja kattaa jo nyt erilaisia toimijoita, toimintoja ja palveluja. Yksi tapa määrittää kampusta on konseptoida sitä palvelukokonaisuuksien kautta. Opiskelu ja opetus ovat vahvoja palvelutarjoomia paitsi tutkinto-opetuksena, myös jatkuvana oppimisena kansalaisopiston vapaan sivistystyön kursseista avoimen- ja ikääntyvien yliopiston tarjontaan saakka. Tutkimus, kehittäminen ja innovointi muodostavat oman tärkeän kokonaisuutensa (TKI). Erilaiset yritykset ja niille kohdennetut palvelut ovat myös vahvasti läsnä, vaikka ne eivät yleensä kampuksen käsitteeseen kytkeydy. Ehkä siinä olisi meidän kampuksemme yksi erityispiirre? Vihreä ja puistomainen kampus, minne on helppo tulla ja missä oleskella ja liikkua nauttien joen rantaan eri vaiheissa muodostuneesta rakennetusta ja luonnon ympäristöstä. Myös tämä voisi olla erityispiirre, mitä hoitaa ja vaalia osana konseptia ja brändiä.

3. Kohtaamisten, kehittämisen ja kehittymisen kampus

Kehittäminen on yhteistyötä, joka edellyttää osaamista, ideoiden ja innostuksen jakamista sekä avoimuutta ja luottamusta. Monitoimijainen kampus tarjoaa tähän erinomaiset puitteet, kunhan oikeat tekijät vain kohtaavat toisensa. Vaikka kampuksella liikkuu päivittäin satoja tai tuhansia ihmisiä päivittäisissä toimissaan, on tarpeen myös hieman ohjailla erityisesti uusia kohtaamismahdollisuuksia ja niiden tiloja.

Tuloksekkaita kohtaamisia ruokkivat esimerkiksi yhteisölliset tilat, avoimet tapahtumat, kampustasoinen tiedotus ja viestintä sekä kaikki muu tietoinen ja aktiivinen kampushengen luominen. Monipuolinen kampus ruokkii myös henkilökohtaisen kehittymisen potentiaalia: riippumatta siitä miksi, missä asemassa tai roolissa kampuksella toimit, ovat uudet ideat, uusi tieto, uudet palvelut, uudet toimintamallit ja uuden oppimisen mahdollisuudet läsnä, kunhan olemme valmiita avoimiin, toistuviin kehittämisen ja kehittymisen kohtaamisiin.

Kohti tulevaa

Tiedonhankinnan hanke julkaisi kehittämissuunnitelman 11.11.24 Seinäjoki-salissa ja etäyhteydellä. Julkaisutilaisuuteen osallistuivat tilaaja-toteuttajien eli Seinäjoen Ammattikorkeakoulun, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen, Seinäjoen kaupungin ja Seinäjoen yliopistokeskuksen edustajien lisäksi runsas joukko korkeakoulujen ja kaupungin henkilöstöä, alueen opiskelijoita, asiantuntijoita ja kuntalaisia.

Tilaaja-toteuttajat ovat jo tiedonkeruun työn päättyessä alkaneet organisoitumaan ja työstämään toimia pienten, isompien, konkreettisten ja hieman abstraktiempien tarpeiden hahmottamiseksi ja ratkaisemista kohti. Osa toiveista ja tarpeista on jo ottanut konkreettista muotoa kampusyhteisössämme.

Kuva 4. Julkaisutilaisuuden Kampustalolla 11.11.24 juonsi hankkeen työpajoissa fasilitaattorinakin toiminut Terhi Välisalo. Yleisö osallistui paikan päällä tai etäyhteydellä. Ensilukijoiksi ja tilaisuuden yhteenvetodialogisteiksi lavalle oli kutsuttu Nina Koskipalo Into Seinäjoesta ja Tytti isokangas Atria Suomi Oysta. Hanketiimi luovutti seinäjokisen korkeakouluyhteisön ja kaupungin edustajille Kohtaamisten kampus -julistetaulut: Jaakko Yli-Ojanperä (Epky), Olli-Pekka Viinamäki (UCS), Jaakko Hallila (SeAMK), Erkki Välimäki (Seinäjoen kaupunki) ja Leena Perämäki (Into Seinäjoki). Hanketiimissä toimivat Katja Kivioja (vas.), Pia Kattelus ja Katja Kaataja (kuvat: Sarah Senf, 2024).

Lisätietoja tulevasta tilaaja-toteuttajaorganisaatioilta

Marraskuisena iltana vuonna 2032

Miten tiivistää kaikkea hankkeessa kerättyä, puhuttua, kirjoitettua, kohdattua – jota ei vielä ole? Kuvittamisen ja tarinan voimin:

Kuvittaja Jonna Jylhän tuottama kansikuva-posteri on yhdistelmä olemassaolevaa ja kuviteltua. Koko vuoden kierron elävässä kuvassa on vinkkejä perustoiminnoista mutta myös uusista palveluista, miljöistä, kohderyhmistä. Kuvituksen elementit nousevat toiveista, ideoista ja palautteesta ja hanketiimin ajattelutyöstä.

Voit hypätä sanojen pariin kuvitteelliseen Marraskuisena iltana vuonna 2032 -tarinaan Kohtaamisten kampus: Seinäjoen keskustakampus Framin alueella – Kehittämissuunnitelma tiivistelmän toisella aukeamalla ja kuvana verkkosivullamme. Alkaako kampuksen ja sen lähialueen uusi luku vaikkapa näin? Entä miten tämä kuvitteellinen tarina jatkuu? Varmaa on, että vasta kun kuvittelee, voi toteuttaa.

Suuret ja lämpimät kiitokset kaikille kampus- ja kaupunkikehittämisen tiedonhankintaan panostaan antaneille hanketiimin ja tilaaja-toteuttajaorganisaatioiden puolesta. Kohdataan kampuksella!

Katja Kaataja
projektipäällikkö
SeAMK

Muita artikkeleita hankkeen matkalta

27.10.23 – Yhä parempi kampus ja lähialue – Kampus 2030 aloitti työnsä
28.11.23 – Vain yhteistyöllä voi kehittyä, vain kysymällä saa vastauksia
8.1.24 – Olisiko sinullakin asiaa kampukselle?
24.6.24 – Hyvinvointiteknologiaa avuksi arkeen ja kotiin – omaishoitajat älykodissa
26.6.24 – Osallistava Kampus 2030 -hanke  – matkalla kohti yhteistä ja parempaa
4.8.24 – Aina oppii, kun on kotoa pois 
13.8.24 – Kampukselle halutaan lisää käyttöä ja käyttäjiä – avoimessa seminaarissa käsitellään muun muassa kaavoitusta ja kaupunkisuunnittelua
24.9.24 – Kampus 2030 -hanke kokosi organisaatioita, ihmisiä ja tietoa yhteen – julkaisu marraskuussa 
11.11.24 – Kehittämissuunnitelma Kohtaamisten kampus: Seinäjoen keskustakampus Framin alueella on julkaistu
24.11.24 – Kohdataan kampuksella

Kampus 2030 oli Etelä-Pohjanmaan liiton AKKE-rahoittama hanke ajalla 1.10.23 – 30.11.24

#KohtaamistenKampus
#FraminAlue
#AjatellaanKampusYhdessäUudelleen
#LetsRethinkThe CampusTogether
#kampuskehittäminen
#kaupunkikehittäminen