Eurooppalainen FutureFoodS-kumppanuushanke edistää ruokajärjestelmien kestävää tulevaisuutta
FutureFoodS on Euroopan laajuinen kumppanuushanke, jonka tavoitteena on edistää ruokajärjestelmien muutosta turvallisemmiksi, kestävämmiksi ja terveellisemmiksi. Hanke on osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaa, ja tällä hetkellä hankekonsortiossa on mukana 87 kumppania 29 eri maasta. Uusia jäseniä FutureFoodS-konsortioon otetaan määräajoin. Hanke vahvistaa Euroopan unionin vihreän kehityksen, Green Deal -ohjelman, tavoitetta luoda terveellisiä ja ympäristöystävällisiä ruokajärjestelmiä, jotka kattavat koko ruokaketjun alkutuotannosta kuluttajalle.
FutureFoodS-hankkeen tavoitteena on muun muassa rahoittaa tutkimusta ja innovointia avoimien rahoitushakujen kautta, kehittää Living Labs -toimintaympäristöjä ja luoda uusi eurooppalainen ruokajärjestelmien seurantakeskus tutkimustietopankkeineen. Ensimmäinen avoin rahoitushaku on suunniteltu avattavaksi jo vuoden 2024 loppuun mennessä. Hankkeen yhteydessä järjestetään myös erilaisia tiedonvaihtoon ja yhteistyöhön keskittyviä tapahtumia.
FutureFoodS-hanke käynnistyi konsortiokokouksella Ranskan Dijonissa 19. kesäkuuta 2024. Tilaisuudessa korostettiin hankkeen merkitystä Euroopan ruokajärjestelmien muuttamisessa ja rahoittamisessa. Hanke saa Euroopan unionilta ja konsortiokumppaneiltaan merkittävän rahoituksen, ja sen kokonaisbudjetti on arviolta 525 miljoonaa euroa seuraavien 7–10 vuoden aikana. FutufeFoodS-hanketta koordinoi Ranskan INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food and the Environment) -tutkimuslaitos. Aloituskokouksessa paikalla oli yli 120 osallistujaa edustaen laajasti jäsenmaita eri puolilta Eurooppaa, lisäksi kymmeniä konsortiojäseniä osallistui aloituskokoukseen etäyhteyden kautta. Kokouksen keskusteluissa käsiteltiin paitsi käynnistyvän hankkeen toimenpiteitä myös yhteistyömahdollisuuksia muiden ruokajärjestelmiin liittyvien ohjelmien ja verkostojen, kuten Food 2030 -aloitteen, kanssa (Junkkari ym., 2023; Junkkari & Mäki, 2024).
FOODPathS-projekti pohjustaa FutureFoodS-hanketta
FOODPathS-projekti (https://www.foodpaths.eu/ ) on keskeinen osa FutureFoodS-hanketta, sillä sen tavoitteena on pilotoida ja luoda konkreettinen toimintaympäristö Euroopan tulevalle kestäviä ruokajärjestelmiä koskevalle FutureFoodS-kumppanuudelle (Junkkari & Kallio, 2023). FOODPathS-projektissa korostetaan erityisesti ruokasektorin kaikkien toimijoiden osallistamista ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
FutureFoodS-hanke edustaa merkittävää eurooppalaista aloitetta, joka pyrkii muuttamaan ruokajärjestelmiä vastaamaan paremmin tulevaisuuden haasteisiin. Se yhdistää laajan joukon toimijoita eri maista ja tarjoaa kattavan rahoitus- ja yhteistyöalustan tutkimukselle, innovoinnille ja tiedonvaihdolle, jotka ovat välttämättömiä kestävien ja terveellisten ruokajärjestelmien luomiseksi.
Lisää eurooppalaisista kumppanuusprojekteista voi lukea täältä.
FutureFoodS-hanketta voi seurata LinkedInissä
Terhi Junkkari
yliopettaja, projektipäällikkö FOODPathS (GA N°101059497) -projekti
SeAMK
Lähteet
Junkkari, T., & Kallio, K. (24.2.2023). Eurooppalainen kestävän ruokajärjestelmän tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kumppaniverkosto kiinnostaa laajasti. SeAMK verkkolehti. https://lehti.seamk.fi/kestavat-ruokaratkaisut/eurooppalainen-kestavan-ruokajarjestelman-tutkimus-ja-innovaatiotoiminnan-kumppaniverkosto-kiinnostaa-laajasti/
Junkkari, T., Kallio, K., Palomäki, A., & Mäki, T. (16.6.2023). Alueellisella yhteistyöllä merkittävä rooli eurooppalaiseen kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä. SeAMK verkkolehti. https://lehti.seamk.fi/kestavat-ruokaratkaisut/alueellisella-yhteistyolla-merkittava-rooli-eurooppalaiseen-kestavaan-ruokajarjestelmaan-siirtymisessa/
Junkkari, T., & Mäki, T. (25.1.2024). Eurooppalaiset ruoka-alan toimijat yhdessä kehittämässä kestävää ja terveellistä tulevaisuutta. SeAMK verkkolehti. https://lehti.seamk.fi/verkkolehti/eurooppalaiset-ruoka-alan-toimijat-yhdessa-kehittamassa-kestavaa-ja-terveellista-tulevaisuutta/