Mentoreiden antamat vinkit työhaussa

Seinäjoella 7.3. pidetyn mentorointitapahtuman mentorit jakoivat auliisti vinkkejään työhakemuksen tekoon ja työhaastatteluun valmistautumiseen:

Vastaa työhakemuksessa esitettyihin kysymyksiin ja tuo positiivisesti esille, mitä osaat: työkokemus ja harrastukset. Ole positiivinen ja kiinnostunut haastattelun aikana.
Mikä tahansa koulutustausta on plussaa. Varsinaisessa työtehtävässä opitaan varsinaiset työtehtävät. Tuotantokokemus auttaa elintarviketeollisuuteen pyrkivillä, koska se antaa prosessiymmärrystä.
Lue tarkasti tehtäväkuvaus ja vastaa tehtäväkuvauksessa annettuihin tehtäviin/kysymyksiin.
Mikäli hakija ei hallitse kaikkia tehtävässä mainittuja osaamisalueita, ei kannata listata vajeita. Hakijan kannattaa rehellisesti kertoa, että on valmis oppimaan uutta.
Kerro, miksi juuri tämä paikka kiinnostaa sinua.
Työhakemus pitää olla napakka ja mahtua yhteen A4-sivuun.
Ansioluettelosi pitää olla maksimissaan kaksi sivua pitkä ja tuoreimmat tehtävät/tutkinnot yms. aina ylimpänä. Huom! LinkedIn-profiili ei korvaa ansioluetteloa.
Harjoittelu- ja kesätyöpaikkakokemus on hyvä lähtökohta, tehdastyöskentelystä saa plussaa.
Kun tehtäviä kertyy kannattaa rypästä tehtyjä töitä, esim. kesätöitä lukion aikana, jottei työtehtävälistaus paisu liian pitkäksi.
Kielitaidot ovat aina hyväksi. Monessa työpaikassa on nykyään vieraskielisiä työntekijöitä, ja kommunikointi kielirajojen yli on aina hyvästä.
Ennen lähettämistä varmistathan, että hakemuksessasi ja ansioluettelossasi on oikeat vastaanottajat ja että ne ovat huolellisesti kirjoitettuja ilman kirjoitusvirheitä.
Pyydä parilta sopivalta henkilöltä lupa käyttää heitä suosittelijoina. Silloin he osaavat odottaa yhteydenottoa ja heillä on helpompi yhdistää keskustelu sinuun henkilönä.
Kun olet saanut kutsun työhaastatteluun, kannattaa tutustua yrityksen netissä oleviin tietoihin. Haastavia kysymyksiä kannattaa miettiä etukäteen, jotta työhaastattelussa pärjää yllättävissä kysymyksistä mahdollisimman hyvin. Mikäli et suoraan osaa vastat kiperään kysymykseen voit esim. kertoa, miten olet selvinnyt haastavista työtilanteista aiemmin.
Sosiaalisesti taitavia ihmisiä tarvitaan. Työnjohtotehtävissä tarvitaan kykyä johtaa sekä itseään, että muita työntekijöitä. Tekevä ja vastuuta ottava pärjää työelämässä.

Gun Wirtanen, SeAMK Ruoka, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Katja Perttu, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Karri Kallio, SeAMK Ruoka
Jarmo Alarinta, SeAMK Ruoka
Pirjo Huhtakangas, Elintarviketieteiden Seura ry