Tehoa työnhakuun -mentoroinnit jalkautuivat

Elintarviketieteiden Seuran Tehoa työnhakuun -mentorointitilaisuudet jalkautuivat Etelä-Pohjanmaalle. Ensimmäinen mentorointitapahtuma pidettiin Seinäjoella Atrian Itikanmäen toimitiloissa yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa maaliskuun alussa.
Ammattikorkeakoulussa bio- ja elintarviketekniikan insinööreiksi opiskelevia ja muutamat Seinäjoen yliopistokeskuksessa (UCS) tutkimuksen parissa toimivat henkilöt saivat rautaisannoksen työnhakuvinkkejä Atrian, Valion, Fresh Servantin, Juustoportin ja Ruokaviraston mentoreilta. Heitä olivat laatujohtaja Seija Pihlajaviita, henkilöstön kehittämispäällikkö Kaija Ketola-Annala ja henkilöstön kehittämisasiantuntija Tytti Isokangas Atrialta, maksuyksikön johtaja Tuomas Rouhunkoski ja lakimies Kirsi-Marja Heinonen Ruokavirastosta, henkilöstöpäälliköt Jukka Lintilä Valiolta, Paula Bodbacka Fresh Servantilta ja Aki Sundell Juustoportilta. Mentorointiin sisältyi paikallisryhmän suunnittelema ja toteuttama ennakkotehtävä, joka oli laatia työhakemus johonkin viidestä mentoriyrityksestä. Opiskelijat saivat tehtävästä henkilökohtaisen palautteen ja tapasivat ryhmissä kaikki päivän mentorit. Niiden jälkeen oli vielä mahdollisuus esittää kysymyksiä mentoreille.

Opiskelijat toivovat lisää mentorointitilaisuuksia

Mentorointitapahtuman päätteeksi opiskelijoilta pyydettiin palautetta mentoroinnin hyödyistä ja miten he parantaisivat sen toteutustapaa ja sisältöä. Opiskelijoilta kysyttiin myös, ovatko he työskennelleet elintarviketeollisuudessa tai muissa elintarvikealan työpaikoissa sekä miten elintarvikealan yritykset voisivat helpottaa opiskelijoiden työ-, kesätyö- ja harjoittelupaikkojen saantia. Osallistuvien opiskelijoiden mielestä 7.3. Seinäjoella pidetyn mentorointitapahtuman parasta antia olivat ryhmäkeskustelut mentoreiden kanssa. Yleisistä esityksistä he saivat tietoa yrityksistä ja mentoreiden urapoluista sekä ryhmäkeskusteluista arvokasta tietoa työhakemuksen tekoon ja valmistautumisesta työhaastatteluun. Opiskelijat toivovat, että yritykset markkinoisivat itseään ja työpaikkoja enemmän opiskelijoille ja hyödyntäisivät tässä työssä paremmin myös sosiaalista mediaa. Haastattelukutsu työpaikkoihin olisi heidän mielestään hyvä saada mahdollisimman nopeasti, jottei odotellessa ehdi luvata kesätöihin toiseen paikkaan, vaikka juuri tämä yritys ja tehtävä kiinnostaisi.

Paikallisryhmästä paikallisjaostoksi Pohjanmaalla

Huhtikuussa paikallisryhmä järjestää toisen Tehoa työnhakuun -mentorointitapahtuman Seinäjoella ja tämä tapahtuma on suunnattu Seinäjoen ammattikorkeakoulun agrologi- ja tekniikan opiskelijoille sekä yliopistokeskuksen opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita työllistämään itsensä lähitulevaisuudessa maatalousalalle. Tapahtumassa on koulutustoimijoiden ja Elintarviketieteiden seuran lisäksi mukana MTK-Etelä-Pohjanmaa, Atrian A-Tuottajat ja A-Rehu, MSK Group, Valtra ja Ruokavirasto, joiden asiantuntijat tulevat kertomaan uratarinoitaan ja sparraamaan osallistujia työnhaussa. Alkusyksystä pidetään kolmas mentorointitilaisuus restonomeiksi valmistuville opiskelijoille.

Elintarviketieteiden Seuran Tehoa työnhakuun -mentoroinnit
Kuvassa on Etelä-Pohjanmaan ensimmäisen, 7.3. pidetyn mentorointitapahtuman mentoreita, järjestäjiä ja opiskelijoita. Kuva: Pirjo Huhtakangas

Paikallisryhmä on perustamassa paikallisjaostoa ja alustava kokous pidetään Seinäjoella syys-lokakuussa. Tästä tulee kutsu seuran kotisivujen kautta. Jaoston tehtävinä tulevat alussa olemaan vuotuiset vierailut paikallisissa yrityksissä ja mentorointikierroksen jatkaminen yhdessä paikallisyritysten kanssa. Restonomimentoroinnin jälkeen kierros alkaa alusta, kun lokakuun lopussa mentorointitilaisuus järjestetään bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoille, marraskuun lopussa agrologeille ja maaliskuun alussa restonomeille. Olemme viisastuneet ensimmäisestä tapahtumasta ja uusi kierros on toteuttava ennen kuin viimeisen vuoden opiskelijat siirtyvät työharjoittelun pariin. Näillä mentorointitilaisuuksilla luomme lisäarvoa opiskelijoille, jotta he löytävät ETS:n hyvänä verkostoitumisfoorumina ennen siirtymistä työelämän pariin.

Lue mentoreiden vinkit työnhakuun täältä.

 

 

 

Gun Wirtanen, SeAMK Ruoka, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Katja Perttu, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Karri Kallio, SeAMK Ruoka
Jarmo Alarinta, SeAMK Ruoka
Pirjo Huhtakangas, Elintarviketieteiden Seura ry