Pitkospuut-hankkeen esittelyvideo TE-toimistoille ja sosiaalitoimistoille | Julkaisut @SeAMK

Pitkospuut-hankkeen esittelyvideo TE-toimistoille ja sosiaalitoimistoille

#

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on meneillään ESR-rahoitteinen Pitkospuut – Pitkäaikaissairaiden terveyden, työkyvyn ja työllistymisen edistäminen -hanke (1.2.2021 – 31.8.2023). Hankkeen kohderyhmänä ovat pitkäaikaissairaat sekä maahanmuuttajataustaiset työttömät työnhakijat Etelä-Pohjanmaalla. Hankkeen päätavoitteena on pitkäaikaissairaiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen työ- ja toimintakyvyn parantuminen sekä työelämäpolun vahvistuminen. Työ- ja toimintakyvyn parantuminen ja työllistymismahdollisuuksien lisääntyminen edistävät pitkäaikaissairaiden arjessa selviytymistä, resilienssiä, elämänhallintaa sekä yhteiskunnallista osallisuutta. Hankkeen tavoitteena on myös edistää kohderyhmän työmotivaatiota ja työhön sitoutumista pitkäaikaissairaudesta huolimatta.

Moniammatillinen työkykykoordinaattorimalli ja yksilöllinen asiakaspolku

Pitkospuut-hankkeessa on kehitetty moniammatillinen työkykykoordinaattorimalli, jonka avulla pitkäaikaissairaan työttömän työnhakijan tilanne kartoitetaan kokonaisvaltaisesti saman katon alla. Moniammatillisen työkykykoordinaattorimallin avulla vältetään pyöröovi-ilmiö, jossa asiakas joutuisi hakemaan apua useilta tahoilta ja eri paikoista. Pitkospuut-hankkeen asiantuntijat vievät asiakasinterventiot pitkäaikaissairaiden työttömien työnhakijoiden kotipaikkakunnille.

Pitkäaikaissairaalle työttömälle työnhakijalle laaditaan hankkeessa yksilöllinen, voimavaraistava asiakaspolku hänen tarpeistaan lähtien. Se suunnitellaan koordinoidusti moniammatillisena asiantuntijatiiminä yhteistyössä alueellisten TE-toimistojen ja sosiaalitoimistojen toimijoiden kanssa. Palvelupolun ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan pitkäaikaissairaan työttömän työkyky sekä siihen vaikuttavat tekijät. Kartoituksen lähtökohtana ovat pitkäaikaissairaan elämäntilanne, toimintakyky ja voimavarat. Painopisteenä on pitkäaikaissairauden vaikutuksen huomioiminen työttömän työ- ja toimintakykyyn.  Palvelupolun toisessa vaiheessa pyritään edistämään pitkäaikaissairaan työkykyä sekä vahvistamaan hänen työelämätaitojaan, osaamistaan, työelämäosallisuuttaan ja koulutus- tai työllistymismahdollisuuksiaan erilaisin osallistavin menetelmin. Lisäksi hankkeessa autetaan asiakasta tunnistamaan voimavarojaan ja vahvuuksiaan. Tulevaisuusverstaassa pitkäaikaissairaat työttömät työnhakijat saavat myös vertaistukea toisiltaan ja voivat jakaa kokemuksia keskenään.

Hankkeen interventioita esittelevä video

Suurin osa Pitkospuut-hankkeen pitkäaikaissairaista työttömistä työnhakijoista tulee mukaan hankkeeseen TE-toimistojen ja työllisyyden edistämisen kuntakokeilujen omavalmentajien ohjaamina sekä sosiaalitoimistojen kautta. Jonkin verran asiakkaita tulee mukaan myös muiden työllistymistä tukevien hankkeiden kautta. Lisäksi osa pitkäaikaissairaista työttömistä työnhakijoista hakeutuu mukaan hankkeeseen nähtyään hanketta kuvaavan artikkelin tai esitteen tai kuultuaan hankkeesta Pitkospuut-hankkeeseen jo osallistuneelta ystävältä.

Pitkospuut-hankkeessa valmisteltiin syyskuun alussa hankkeen interventioita ja toimintaa esittelevä video. Videon suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistui koko hankeasiantuntijatiimi. Videota voidaan hyödyntää TE-toimistojen omavalmentajien ja sosiaalitoimistojen asiantuntijoiden asiakastilanteissa heidän esitellessään Pitkospuut-hanketta pitkäaikaissairaille ja maahanmuuttajataustaisille työttömille työnhakijoille. Tämä helpottaa TE-toimiston ja sosiaalitoimiston henkilökunnan työtä, koska video havainnollistaa hankeinterventioista kertomista. He voivat ohjata asiakkaita Pitkospuut-hankkeeseen asiakkaiden kokiessa hankkeen toiminnot itselleen mielekkäiksi ja hyödyllisiksi. Hankkeen esittelyvideota voivat hyödyntää myös muut sidosryhmät ja yhteistyökumppanit, jotka kokevat Pitkospuut-hankkeen interventioista olevan hyötyä heidän asiakkailleen.

Pitkospuut-hankkeen esittelyvideo on konkreettinen hankkeen tuote, josta voivat hyötyä myös hankkeesta kiinnostuneet, potentiaaliset asiakkaat. Hanketta esittelevä video julkaistaan syyskuun aikana myös Pitkospuut-hankkeen www-sivuilla sekä hankkeen sivuilla Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Kuvassa 1 havainnollistetaan verensokerin mittaamista. Kuva on otettu videon kuvaamisen aikana. Kuvan julkaisemiseen on saatu lupa kuvassa olevilta henkilöiltä.


Kuva 1. Verensokerin mittaaminen terveyttä ja työkykyä kartoittavan hankeintervention osana (kuva: Mari Salminen-Tuomaala 7.9.2022).

Hankkeeseen ovat tervetulleita mukaan kaikki pitkäaikaissairaat työttömät työnhakijat ja maahanmuuttajataustaiset työttömät työnhakijat Etelä-Pohjanmaalta. Hankkeeseen voi edelleen ilmoittautua mukaan ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Mari Salminen-Tuomaalaan, puh: 040 830 4166; mari.salminen-tuomaala@seamk.fi

Mari Salminen-Tuomaala

TtT, Yliopettaja, Kliininen hoitotyö
YAMK-yliopettaja, Kliininen asiantuntijuus
Projektipäällikkö, Pitkospuut-hanke
SeAMK