@geing Online- hankkeen loppuseminaari - tuleMUKAAN -sovellus esittelyssä | Julkaisut @SeAMK

@geing Online- hankkeen loppuseminaari - tuleMUKAAN -sovellus esittelyssä

@geing Online- hankkeen päätösseminaari pidettiin SeAMKin järjestämänä Webinaarina 19.11. 2020. Seminaari oli osa kolmiosaista @geingOnline -hankkeen päätösseminaarien sarjaa, joista muut järjestettiin Vaasassa 11.11.2020 ja Uumajassa 4.11.2020. Seminaarissa esiteltiin hankkeessa kehitetty tuleMUKAAN -sovellus, jonka tavoitteena on tukea varttuneen väestön aktiivista ikääntymistä. Seminaarin puhujina oli hankkeen projektipäällikkönä SeAMKissa toimiva Kirsi Paavola, toimitusjohtaja Markus Sundell Black Label Bytes Oy:stä sekä Mervi Koskiniemi Seinäjoen kaupungin kulttuuritoimesta.

Seminaarin aluksi projektipäällikkö Kirsi Paavola loi tiiviin katsauksen hankkeen toteutukseen ja sen keskeisiin tavoitteisiin: ikääntyvien digitaalisen osallisuuden tukemiseen sovelluksen avulla, käyttäjälähtöiseen, osallistavaan kehittämiseen sekä monialaiseen, toimialat ja maantieteelliset rajat ylittävään yhteistyöhön ja kehittämistoimintaan @geingOnline- hankkeen tuoteinnovaation taustalla.

TuleMUKAAN-sovellukseen sisältyviä toimintoja esitteli Magnus Sundell Black Label Bytes Oy:stä, joka on teknologiayrityksenä vastannut sovelluksen koodaamisesta valmiiksi tuotteeksi. Sovelluksen keskeisimmät periaatteet liittyvät sen ikäystävällisyyteen sekä sovelluksen selkeään ja miellyttävään visuaaliseen ilmeeseen.  Toiminnot on suunniteltu sekä ikääntyneen käyttäjäasiakkaan että organisaatiokäyttäjän näkökulmasta mahdollisimman helppokäyttöisiksi.

Sovellus toimii siten, että ikääntynyt käyttäjä voi kirjautua sovellukseen omilla tunnuksillaan ja luoda oman käyttäjäprofiilin. Samalla hän pääsee selaamaan alueella tarjolla olevia tapahtumia, joita voi suodattaa joko ajankohdan, tapahtuman luonteen tai alueellisen sijainnin mukaan. Näin ikäihmiset voivat löytää itselleen kiinnostavaa tekemistä lähialueeltaan, hänelle itselleen sopivana ajankohtana. Ikääntyneet voivat myös järjestää matalan kynnyksen tapahtumia itse ja ilmoittaa niistä sovelluksen avulla muille ikäihmisille.

Organisaatiokäyttäjille räätälöitävyyttä

Organisaatiokäyttäjille sovellukseen on pyritty lisäämään eri tavoin sen räätälöitävyyttä organisaatioiden tarpeiden mukaan.  Organisaatiokäyttäjät voivat sekä hallinnoida omia asiakkuuksia, ilmoittaa tapahtumista sovelluksen avulla, että streamata niitä asiakkaiden kotiin. Lisäksi organisaatiokäyttäjät voivat jossain määrin myös ”tuunata” sovelluksen ulkonäköä omaan organisaatioon soveltuvaksi. Sovellusta kehitettäessä on pyritty huomioimaan organisaatiokäyttäjien erilaisia tarpeita myös muissa sovelluksen toiminnallisuuksissa, kuten tiedonsiirrossa järjestelmästä toiseen, ilmoittautumisten hallinnoinnissa sekä osallistujamäärien seurannassa. Oletuksena on, että ikääntyville sovelluksen käyttö on aina ilmaista ja myös organisaatiokäyttäjille käyttökustannukset ovat mahdollisimman pienet.

Käyttäjäorganisaation näkökulmasta tuleMUKAAN -sovellusta arvioi Mervi Koskiniemi Seinäjoen kaupungista tuoden samalla Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden tervehdyksen seminaariin. TuleMUKAAN -sovelluksen vahvuutena hän piti sen tarjoamaa mahdollisuutta sekä ilmoittaa tapahtumista että myös striimata niitä ikääntyneiden koteihin. Kaupunkiorganisaation kannalta myös sujuva tietojensiirto järjestelmästä toiseen on tärkeää.

TuleMUKAAN- sovellus on yksi mahdollisuus lisätä aktiivisen ikääntymisen mahdollisuuksia.

Kirsi Paavola
Projektipäällikkö
SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Katariina Perttula
Lehtori
SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Lisätietoja:

SeAMK Projektipäällikkö Kirsi Paavola: kirsi.paavola@seamk.fi
Projektijohtaja Anna Forsman: anna.k.forsman@abo.f
Projektikoordinaattori Johanna Nordmyr:  jnordmyr@abo.fi

@geing Online -hanke on Botnia Atlantica-ohjelman rahoittama hanke, joka toiminut vuosina 2017-2020. Hankkeen hallinnoijana on ollut Åbo Akademin Vaasan yksikkö ja se on toiminut Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Västerbottenin alueella Ruotsissa. Seamk on ollut hankkeessa mukana osatoteuttajana.