Vastuullisuus on tulevaisuuden menestystekijä
Yhä useammat yritykset viestivät nykypäivänä tekemistään vastuullisuustoimistaan. Asiaan on nyt herätty selkeästi kuluttajilta tulleen paineen vuoksi. Monissa yrityksissä vastuullinen toimintatapa on kuitenkin ollut jo pitkään osa normaalia arkipäivää, arvoja ja strategiaa. Yrityskentästä löytyy silti vielä lukuisia yrityksiä, jotka eivät ole havahtuneet asiaan lainkaan. Tämä ei useinkaan johdu siitä, etteivätkö he haluaisi toimia vastuullisesti vaan siitä, että yritykset mieltävät toimintansa olevan jo riittävän vastuullista noudattaessaan Suomen lainsäädäntöä ja yleisesti hyväksyttyjä arvoja. Lainsäädäntö ei kuitenkaan pysy kehityksen mukana ja myös ihmisten tapa nähdä ympäröivää maailma kehittyy jatkuvasti. Siksi todellinen yritysvastuu tarkoittaa lainsäädännön tason ylittäviä, oma-aloitteisesti tehtäviä konkreettisia vastuullisuustoimia. Niistä viestitään avoimesti, ne ovat läpinäkyvästi kolmannen osapuolen todennettavissa ja ne hyödyttävät yrityksen lisäksi laajemmin myös muita ihmisiä, ympäristöä ja taloutta.
Kokonaisvastuu yritystoiminnassa
Vastuullinen liiketoiminta mielletään usein pelkästään vihreäksi liiketoiminnaksi, joka tähtää ympäristön suojeluun, luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja kestävään kehitykseen. Tämä on toki yksi tärkeä osa-alue kokonaisvastuullisuutta. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki yritykset tarvitsevat toimiakseen myös ihmisten välistä vuorovaikutusta, johtamista sekä talouden ja hallinnon tasapainoista ylläpitoa. Siksi kokonaisvastuullisesti toimiva yritys ottaa aina huomioon ympäristön lisäksi myös sosiaalisen- ja taloudellisen vastuullisuuden. Tämä kokonaisuus ei ole kuitenkaan kovin yksiselitteistä tai kaavamaista toimintaa. Siksi niiden oikeanlainen omaksuminen osaksi yritystoimintaa vaatii hyvää perehtymistä. Tämän jälkeen asiat tulee omaksua niin oman liiketoimintansa kuin sidosryhmienkin näkökulmasta, jotta niitä voi johtaa ja kehittää laadukkaasti.
Vastuullisen johtamisen valmennus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteuttaa Euroopan Unionin sosiaalirahaston ja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen rahoittamaa hanketta Pienet vastuulliset yritykset; vastuullisuudesta kilpailukykyä koronan jälkeen. Projektin tarkoituksena on tarjota eteläpohjalaisille mikro- ja pk-yrityksille tietoa yritysvastuun kokonaisuudesta ja kokonaisvastuullisesta liiketoiminnasta osana yrityksen jokapäiväistä arkea. Valmennus toteutetaan syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana. Tarkoituksena on, että valmennuksen läpikäyneet johtajat tai vastuullisesta liiketoiminnasta vastaavat henkilöt pystyvät johtamaan ja kehittämään vastuullista liiketoimintaa, tunnistavat oman toimintansa sisäiset- ja ulkoiset kokonaisvaikutukset sekä hallitsevat vastuullisuusviestinnän perusteet. Lisäksi tavoitteena on, että valmennukseen osallistuvat verkostoituvat ja jakavat osaamistaan sekä omissa yrityksissään että myös muille eteläpohjalaisille yrityksille.
Vastuullisuusviestintä
Kokonaisvastuullinen liiketoiminta koostuu kolmesta peruspilarista; ympäristö, talous ja sosiaalinen. Jotta yrityksen tekemät vastuullisuustoimet tulevat näkyväksi osaksi liiketoimintaa, on niistä myös viestittävä oikealla tavalla. Hyvä vastuullisuusviestintä kertoo julkisesti yrityksen tekemistä konkreettisista vastuullisuustoimista, jotka ovat helposti todennettavissa. Lisäksi se sisältää tietoa toiminnan kehitystarpeista, toimenpiteistä ja niiden aikataulusta. Usein yritysten näkee viestivän siitä, miten he kompensoivat aiheuttamaansa hiilijalanjälkeään mutta tieto ei sisällä konkreettisia ja todennettavissa olevia toimenpiteitä tai aikataulua. Myös erilaiset hyvän tahdon ilmaukset tai pyrkimykset vastuullisemmasta toiminnasta vailla todellisia tekoja ovat yleisiä. Onkin vastuullisempaa jättää julkaisematta epämääräiset lupaukset, joiden olemassaoloa on vaikea todentaa ja kertoa jo tehdyistä teoista tai niistä kehityskohteista, jotka tullaan toteuttamaan ilmoitetun aikaikkunan sisällä.
Mika Koivupuisto
Projektipäällikkö, Pienet vastuulliset yritykset; vastuullisuudesta kilpailukykyä koronan jälkeen.
SeAMK, Yrittäjyys ja kasvu
Pienet vastuulliset yritykset on Euroopan Unionin sosiaalirahaston ja Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama hanke. Sen tarkoituksena on kehittää kokonaisvaltaisesti eteläpohjalaisten mikro- ja pk-yritysten yritysvastuuosaamista osana yrityksen normaalia arkea ja strategista valintaa.