Piharati Oy:n yhteistyö SeAMKin ja Kauhajoen kaupungin kanssa tuottaa tuloksia | Julkaisut @SeAMK

Piharati Oy:n yhteistyö SeAMKin ja Kauhajoen kaupungin kanssa tuottaa tuloksia

Piharati Oy on kauhajokinen yritys, joka täytti juuri 10 vuotta. Omistajat ovat Kari ja Pentti Rouvali. Yritys on ensimmäisenä Suomessa kehittänyt rakennussuunnittelua luomalla Piharati AR 3D-sovelluksen, jonka avulla 3d-suunnitteluohjelmilla suunniteltuja rakennuksia voidaan esittää 3D-malleina rinnakkaistodellisuudessa Piharati Oy on edelläkävijä tämän tekniikan hyödyntämisessä.

Sovelluksen kehittely alkoi Piharati Oy:ssä noin 3 vuotta sitten, ensin pyöriteltävillä 360 asteen kuvilla. Nämä olivat käytettävissä yrityksen kotisivuilla. AR 3D-sovelluksella rakennusta voidaan pyöritellä eri kulmissa ja sen sisälle pääsee kulkemaan. Sovellus toimii tabletilla ja puhelimilla, joissa on AR-tuki (lisätty todellisuus) ilman virtuaalilaseja.

AR 3D-sovellus auttaa antamaan asiakkaalle paremman käsityksen siitä, miltä rakennus tulee todellisuudessa omalla tontilla näyttämään. Se helpottaa asiakasta luvanhakuvaiheessa sekä rakennustarkastuksessa. Rakennus voidaan ”istuttaa” todelliseen ympäristöönsä. Sen voi tallentaa kuvana tai videona.

Rakennussuunnittelun lisäksi sovellusta voidaan käyttää apuna myös sisustus- ja puutarhasuunnittelussa, johon yritys aikoo jatkossa panostaa.

Piharati Oy:n 10-vuotistaipaleen alussa Pentti Rouvali aloitti autotallirakennusten suunnittelun ja valmistuksen omassa autotallissaan. Sieltä yritys siirtyi Pesmelin kiinteistöön. Nykyisin yritys toimii omassa tuotantohallissa Panulan teollisuusalueella Kauhajoella.

Piharati Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvat pienelementtirakenteiset autotallit ja erilaiset monitoimirakennukset, kuten kotitoimistot, saunat ja kesäkeittiöt. Erityisen suosittuja ovat L-malliset rakennukset. Erilaisia Piharakennuksia valmistuu noin sata vuodessa. Valtaosa asiakkaista on yksityisiä ihmisiä, jotka hankkivat lisärakennuksia sekä uusiin että vanhoihin loma-asuntoihin ja taloihin.

Tuotanto on kausiluonteista. Haasteena on puutavaran hinnan nousu jopa kaksi- ja puolikertaiseksi. Rakennuskustannukset ovat nousseet noin 30 prosenttia. Piharati Oy tuottaa elementtivalmisteisia rakennuksia, jotka saadaan vesikattoon 3-5 päivässä. Yrityksessä työskentelee sesongista riippuen 5-8 työntekijää. Yrityksellä on edustajia eri puolilla Suomea.

Yhteistyöstä Kauhajoen kaupungin kanssa

Haastattelimme tähän julkaisuun Kauhajoen kaupungin elinkeinoasiamies Carita Latikkaa. Hän kertoo Kari ja Pentti Rouvalin ja Kauhajoen kaupungin välisen yhteistyön alkamisesta jo vuosia sitten, kun Piharati Oy yritys oli vasta suunnitteluvaiheessa. Yhteistyö on ollut helppoa ja toimivaa, koska he ovat oppineet tuntemaan toisensa hyvin. Näin ollen heillä on ns. matalan kynnyksen yhteydenottosopimus. Latikka kertoo, että on helppoa olla heihin täsmästi yhteydessä ja ehdottaa erilaisia asioita, joita kaupunki tai sen yhteistyökumppanit ovat tekemässä. Hän kertoo usein kysyvänsä Pentin ja Karin mielipiteitä elinkeinopalveluiden suunnitelmiin. Latikka arvostaa yhteistyössä erityisesti sitä, kun he löytävät aina aikaa vastata hänen kyselyihinsä. Yhteistyön myötä on syntynyt vahva luottamus ja arvostus.

Latikka iloitsee Piharati Oy:n ja kaupungin välisestä yhteistyöstä. Se on ollut molemmin puolin antoisaa ja monipuolista. Piharati Oy on osallistunut moniin kaupungin järjestämiin tilaisuuksiin, koulutuksiin ja hankkeisiin. Latikka kertoo, että parasta yhteistyön antia on ollut se, että he ovat yhdessä löytäneet ratkaisuja moniin asioihin.

Pentiltä ja Karilta löytyy paljon osaamista ja ammattitaitoa, jonka ansiosta yrityksen haasteista on selvitty. Haasteita on ollut koko yrityksen historian ajan. Suurin osa haasteista on ollut yrityksestä riippumattomia, kuten esim. puutavaran hinnannousu ja koronapandemia. Yritys on sitkeästi selättänyt haasteet ja jatkanut kasvuaan.

Hankeyhteistyötä SeAMKin kanssa

SeAMK toteuttaa vahvaa yhteistyötä Piharati Oy:n kanssa. Yhtenä esimerkkinä tästä on se, että SeAMKin Training 4.0:XR -hanke oli mukana auttamassa Piharati Oy:tä juuri lanseeratun AR 3D-sovelluksen kanssa. Tätä yhteistyötä syvennettiin Piharati Oy:n vierailulla huhtikuussa 2022 SeAMKin XR-laboratoriossa ja samalla tutkien mahdollisuuksia yhteistyön laajentamiseen esimerkiksi datan hallintaan TehoData-hankkeen tiimoilta. Training 4.0:XR- ja TehoData -hankkeet ovat molemmat Keski-Suomen ELY:n rahoittamia ESR-hankkeita. Nämä hankkeet rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Lue lisää TehoData-hankkeesta ja Training 4.0:XR -hankkeesta.

Viisi ihmistä seisoo kokoushuoneessa.
Juha-Matti Arola (SeAMK), Pirjo-Leena Ketola (SeAMK), ja Janika Hautaviita (SeAMK) onnittelevat 10-vuotiaan Piharati Oy:n yrittäjiä Pentti ja Kari Rouvalia. (Kuva: Carita Latikka)
Mies puhujaständillä.
Pentti Rouvali (Piharati Oy) kertomassa yrityksen historiasta. (Kuva: Carita Latikka).
Mies seisoo läppärin takana, diaesitys näkyy seinällä.
Kari Rouvali (Piharati Oy) kertomassa yrityksen 10-vuotisesta taipaleesta. (Kuva: Carita Latikka).

Janika Hautaviita
Korkeakouluasiamies
SeAMK

Juha-Matti Arola
Asiantuntija, TKI
SeAMK

Linkit:

https://youtu.be/ZkmPE_0DyYE – Piharati AR 3D  –

https://youtu.be/3sYHhx34CX0  – Autotalli muuntuu MoniToimiTalliksi Piharadilla” VR laseilla kuvattu pätkä mallista

Autotalli ja Piharakennuksien Maailmaan Piharadille | www.piharati.fi – Lisää tietoa –