Parhaita eurooppalaisia käytäntöjä yritysten omistajanvaihdosten edistämiseen – SeAMK mukana kehittämässä Suomeen maailman parasta omistajanvaihdosten ekosysteemiä | Julkaisut @SeAMK

Parhaita eurooppalaisia käytäntöjä yritysten omistajanvaihdosten edistämiseen – SeAMK mukana kehittämässä Suomeen maailman parasta omistajanvaihdosten ekosysteemiä

Pienten yritysten omistajanvaihdosten edistäminen on nostettu kasvuyrittäjyyttä tukevan elinkeinopolitiikan keskiöön. Eri maissa on kehitetty erilaisia tapoja omistajanvaihdosten edistämiseksi. Jo 1990-luvun alkupuolelta EU on tukenut jäsenmaiden toimia säädösympäristön ja toimintatapojen kehittämiseksi kannustamaan yrittäjiä omistajanvaihdosten toteuttamisessa. Yrityskaupat on nopein ja varmin tapa luoda kasvuyrittäjyyttä ja hyvinvointia.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on parhaillaan toteuttamassa selvitystä, jossa kartoitetaan eri EU-maiden parhaita käytäntöjä omistajanvaihdosten edistämiseksi. Samalla kootaan tietoja eri maiden omistajanvaihdosten edistämisen rakenteista, palveluista ja säädösympäristöstä. Selvitystyössä hyödynnetään vuosien mittaan rakentuneita kansainvälisiä kumppanuuksia ja EU:n kehittämishankkeita, joista osassa SeAMK on itsekin ollut mukana. Esimerkiksi Euroopan komissio on antanut selvitystä varten oman omistajanvaihdosten asiantuntijaryhmänsä tiedot. Selvityksessä on mukana myös SMEunited, joka on yrittäjäjärjestöjen kansainvälinen yhteistyöorganisaatio ja jossa esimerkiksi Suomen Yrittäjät on jäsenenä. Selvityksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää omistajanvaihdosmarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi ja suomalaisen omistajanvaihdosten ekosysteemin kehittämiseksi maailman parhaaksi.

Tavoitteena myös vahvistaa SeAMKin kansainvälistä omistajanvaihdostutkimusta

Kansainvälinen selvitys myös vahvistaa ja monipuolistaa SeAMKin kansainvälisiä yhteyksiä ja lisää mahdollisuuksia päästä mukaan kansainvälisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. SeAMK on juuri hyväksytty eurooppalaisen omistajanvaihdosten edistämisjärjestön Transeon jäseneksi. Kansainvälisen yhteistyön kautta pääsee tutustumaan muiden maiden parhaisiin käytäntöihin ja oivalluksiin. Sen jälkeen voidaan arvioida, miten näitä oivalluksia voisi hyödyntää suomalaisen kasvuyrittäjyyden edistämisessä. Selvityksen on mahdollistunut OKM:n SeAMKille myöntämä profilaatiorahoitus.

Juha Tall, TKI-asiantuntija, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Elina Varamäki, vararehtori, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Anmari Viljamaa, yliopettaja, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Anne-Maria Mäkelä, kv. TKI erityisasiantuntija, Seinäjoen ammattikorkeakoulu