Miten tekoäly voi auttaa sinun yritystäsi?
Tekoäly on ollut käytössä jo vuosia suurilla toimijoilla, mutta keväästä 2023 lähtien tekoäly on tullut lähes voimalla tavallisen ihmisen elämään. Digitalisaation tuoma muutos tuntuu vain kiihtyvän ja moni yrittäjä miettii, miten tämä tulee näkymään minun yritystoiminnassani, mitä tämä vaatii minulta yrittäjänä ja mistä löydän tarvittavan tiedon aiheesta. Tekoälyä voi hyödyntää niin yksinyrittäjä kuin isompikin yritys. Tästä syystä jokaisen yrittäjän on hyvä tutustua tekoälyyn ja sen hyödyntämiseen.
Digitalisaation hyödyntäminen vaatii osaamista. Onneksi yksi digitalisaation iso plussa on helpompi tiedon hankinta. YouTube on täynnä ohjeita lohen fileoinnista nettisivujen tekoon ja kiinan kielen perusteisiin. Suurempi ongelma kuin tiedon löytyminen, tuntuukin monelle yrityksille olevan sen päättäminen, mitä työkaluja ottaisi käyttöön, sillä aika ei riitä kaiken oppimiseen ja käyttöönottoon. Ja juuri näin se onkin. Kaikkea uutta ei tarvitse oppia ja omaksua, vaan yrityksen kannattaa miettiä strategista päämääräänsä, ja päättää mitkä teknologiat hyödyntävät päämäärän tavoittamista parhaiten, oli sitten kysymys tehokkuuden, asiakastyytyväisyyden tai yrityksen näkyvyyden parantamisesta tai jopa uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä.
Tekoälystä ylimääräinen ”käsipari” yritykseesi
Mikä ihmeen tekoäly ja mitä tekemistä sillä on yritykseni kanssa? Tämä on aika usean yrittäjän kommentti, kun tuon uuden trendisanan ”tekoäly” ottaa puheeksi. Myrsky-hanke järjesti syyskuussa 2023 Tekoälyä yrittäjille -valmennuksen ja alla on muutamia nostoja tekoälyyn tutustumisen ensiaskeleille. Valmentajana tilaisuudessa toimi SeAMKin TKI-asiantuntija Teemu Virtanen.
Tekoäly eli AI (artificial intelligence) on sateenvarjotermi, joka kattaa alleen monenlaista Siristä kasvojentunnistukseen, tekstin luontiin ja äänen kloonaukseen. Menemättä tekoälyn teoriaan, on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tekoäly tietää vain sen, mitä sille on opetettu ja tekee vain sen, mitä siltä pyydetään.
Open AI yrityksen ChatGPT on yksi tekoälypalveluista ja soveltuu äärimmäisen hyvin myös pienemmänkin yrityksen käyttöön. ChatGPT:stä on tarjolla ilmainen versio 3.5, jolla pääsee hyvin vauhtiin ja kokeilemaan, mutta mahdollisuus on myös ottaa käyttöön maksettu versio 4 (n. 20 €/kk). Myöskin OpenAI-yrityksen DALLE-2 työkalu kuvien luomiseen on esimerkki tekoälysovelluksesta, jota myös pienyritys voi hyödyntää (tällä hetkellä maksullinen).
Mihin ChatGPT:tä voi esimerkiksi käyttää? SeAMKin Virtanen vinkkaa, ettei tekoälylle tarvitse esittää aina tarkkaa täsmäkysymystä:
- Voit jutella sille kuin asiantuntijalle ja pallotella ideoita ja pyytää sitä tarttumaan huomioitaviin asioihin tai pyytää sitä listaamaan mahdollisia uusia ajatuksia ylös keskustelun perusteella ajatuskartan tavoin.
- Voit myös pyytää tekoälyä tiivistämään artikkelin lyhyemmäksi tai listaamaan sen pääsisällöt.
Muita mahdollisia käyttökohteita Virtasen mukaan ovat esimerkiksi:
- Sähköpostipohjien luonti tai sähköposteihin vastaaminen
- Uusien tuotteiden tai palveluiden ideointi
- Somestrategian kehittäminen
- Perehdyttämisoppaan rakentaminen
- Tekstien kääntäminen kielestä toiseen
- IT-tukena toimiminen
- Viestien ja muun materiaalin analysoiminen
Digitalisaation kehittämiseen on saatavissa apua
SeAMK on mukana hankkeessa, jossa kootaan valtakunnallisesti yhteiselle alustalle yrittäjille räätälöityjä lyhyempiä ja laajempia koulutusmateriaaleja uuden oppimiseen verkon kautta. Sivusto löytyy osoitteesta yritystenmuutoskumppanina.fi . Hankkeessa on tarjolla myös erityyppisiä valmennuksia Etelä-Pohjanmaalla ja tekoäly aiheena on yksi niistä.
Jos heräsi kiinnostus oppia lisää ja kokeilla, seuraava tekoälytilaisuus pidetään tiistaina 19.9 klo 8–10 aiheena ”Miten käyttää tekoälyä esimerkiksi somepostausten suunnitteluun, julkaisujen ajastamiseen ja sisällöntuotantoon”. Tilaisuudet järjestetään Seinäjoella sekä etäkatsomoissa striimattuna Alajärvellä, Alavudella, Kauhajoella, Kauhavalla ja Kurikassa. Tule mukaan oppimaan ja kokeilemaan ihan käytännössä!
Ilmoittaudu täällä: MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa – SeAMK Projektit
Toimenpiteet tuotetaan Myrsky – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi Suomessa-hankkeessa. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Tiina Hietala
aluekehittäjä, TKI-Asiantuntija
SeAMK