Mene, tutki ja hanki kokemuksia
Perheyrittäjän lapselle yrittäjyys ja yritystoiminta tulevat tutuksi jo lapsuudessa. Usein sieltä tarjoutuu myös kesätöitä. Ehkä mahdollista on jäädä myös suoraan yritykseen töihin. Toisaalta voi olla hyväksi, että saa tutustua myös toisenlaiseen toimintaan.
Perheyritysten mahdollisille jatkajille suunnattu SeAMKin uusi Jatkajakoulu kutsuu kevään aikana puhujiksi useita nykyisin perheyrityksessä työskenteleviä entisiä SeAMKin opiskelijoita. Ensimmäinen vierailija oli Automyynti Saarakkala Oy:ssä veljensä kanssa tiiminä työskentelevä Matleena Saarakkala.
”Minun polkuni yritykseen oli opiskella ja työskennellä muissa työpaikoissa. Elämässä ei ole pakko ajatella tekevänsä samaa asiaa 30 vuotta putkeensa. Välillä voi tehdä jotakin muuta, kokeilla erilaisia työnkuvia ja katsoa mikä tuntuu omalle,” kertoo Matleena Saarakkala. ”Ollessani osa-aikaisesti sekä yrityksessämme että muualla töissä, niin siinä sen sitten huomasi, että yrityksen asiat alkoivat pyöriä enemmän mielessä”, Matleena muistelee. ”Koen vahvuutena sen, että ensin opiskelin ja olin muualla töissä; se auttaa näkemään perheen yrityksenkin hieman eri silmin”.
Muutakin annettavaa yritykselle kuin sukunimi
Saarakkala on vahvasti sitä mieltä, että perheyritykseen työskentelemään tullessa tulee olla muutakin annettavaa kuin sukunimi. Kannattaa miettiä, mitä osaamista pystyy tuomaan mukanaan. Opinnot ja työkokemus muualla ovat avuksi tässä asiassa. Yrittäjän työnkuva on erittäin laaja, joten joustavuutta ja moniosaamista tarvitaan. Yritykseen tullessa on hyvä muistaa kunnioittaa edellisten tekemää työtä. Veljen kanssa työskennellessä roolitukset asettuivat kohdalleen melko nopeasti.
Sisarusten polut yrityksen palvelukseen tulemisessa olivat erilaiset. Veli on ollut pienestä pojasta asti yrityksen toiminnassa mukana. ”Itse ajattelin aiemmin, että en koskaan tule yritykseen. Niin vain sitten jossakin vaiheessa halusin antaa jotakin takaisin yritykseen, jonka kautta olin saanut itse niin paljon hyvää,” Saarakkala toteaa. Sisarukset ovat tunnistaneet, että heillä on samoja vahvuuksia, mutta myös eri vahvuusalueita löytyy ja niillä voi toinen täydentää toista. ”Olemme hyvä match!”
Tuttuus, luottamus ja rohkeus kokeilla
Perheenjäsenten kanssa työskennellessä ei tarvitse liikoja jännittää sanomisiaan. Kun toisen tuntee hyvin, on helpompi ilmaista itseään ja ajatuksiaan. ”Pieni hassuttelu kuuluu meillä arkeen. Erityisesti hiljaisina päivinä keksitään jotakin (omasta mielestämme) hauskaa vaikka someen,” Matleena sanoo pilke silmäkulmassa. ”Toki yrityksen perustyö pitää muistaa ja se on osattava, jotta ymmärtää mistä tulot yritykseen tulevat,” hän muistuttaa.
Vaikka joskus on erilaisia ajatuksia tai toimintatapojakin, niin suunta on aina sama. Sillä aikaa kun itse on vapaalla, voi luottaa siihen, että toinen työskentelee yhdessä sovitun päämäärän eteen. Silloin voi rauhassa olla vapaalla. Loma-aikojen ja vapaa-ajan erottaminen työstä ja yrityksestä on tärkeää palautumisen ja jaksamisen kannalta.
”Jos koet, että sinulla voisi olla jotakin annettavaa yritykselle, mene mukaan, kokeile. Minusta on hienoa olla jatkamassa perheyrityksen tarinaa. Vaikka yrityksemme ei olisi voimakkaasti kasvuhaluinen, se on kehittymishaluinen. Ajan hengessä pysyminen ja muuttuva ympäristö tarkoittavat mm. jatkuvaa kouluttautumista,” Saarakkala toteaa kannustaessaan perheyritysten mahdollisia jatkajia. Vaikka perustekeminen Automyynti Saarakkala Oy:ssä on pysynyt samana, moni asia autokaupan alalla on muuttunut ja muuttuu. Perheyrityksen arvojen mukaan halutaan kuitenkin toimia. Yksi niistä on huolehtiminen osaavasta ja pitkäaikaisesta työvoimasta.
Jatkajakoulun mallia kehitetään keväällä 2022 SeAMKiin osana EAKR-rahoitteista hanketta Uusia toimintamalleja jatkuvuuden ja kasvun kiihdyttämiseksi. Artikkeli on osa hanketta.
Lue lisää Jatkajakoulusta. Koko hankkeen tiedot löytyvät täältä.
Matleena Saarakkala, Automyynti Saarakkala Oy
Salla Kettunen, asiantuntija TKI, Seinäjoen ammattikorkeakoulu