Hopeapuro työllistää Kauhavalla ja Nepalissa | Julkaisut @SeAMK

Hopeapuro työllistää Kauhavalla ja Nepalissa

#

Hopeapuro työllistää Suomessa, Etelä-Pohjanmaan Kauhavalla viisi henkilöä ja toisella puolella maapalloa köyhässä Nepalissa joukon naisia, joille halutaan tarjota hyvät olosuhteet ja oikeanlainen palkka. Kauhavalla Hopeapurolla on normaalia, että työllistetään palkkatuen piirissä olevia ja ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, joiden työhön liitetään sujuvasti kielikoulutus sekä Kauhavalle ja suomalaiseen kulttuuriin kotiuttamisen tukeminen. Oli hetki, jolloin Hopeapuron olisi ollut järkevää muuttaa esimerkiksi Helsinkiin, mutta yrittäjä ei halunnut irtisanoa kauhavalaisia työntekijöitään, vaan jäädä heidän kanssaan elävöittämään eteläpohjalaista maaseutukaupunkia.

Vastuullisuus tuo työhön merkityksen

Hopeapuron yrittäjä Annika Puroaho on työskennellyt kaukomailla ja kotimaahan palattuaan hän halusi tehdä merkityksellistä työtä sekä oman alueen että köyhien maiden kannalta katsottuna. Annika on kirjoittanut Hopeapuron arvoksi ”osoita rakkautta ja tee se, mikä on oikein”. Merkityksellisyyden kokeminen tarkoittaa myös yrityksen kasvun mahdollisuuden kehittämistä ja sen eteen ponnistelua. Vastuullinen kasvu kun mahdollistaa muita yhteiskunnallisesti vastuullisia toimenpiteitä.

Materiaalit ovat kierrätettyjä ja kierrätettävissä

Annika Puroaho kertoo, että ”kaikki korujen materiaalina käytettävät metallit sekä niiden pakkaukset ovat kierrätettävissä ja pakkaukset ovat kaikki kotimaisia. Kaikki pahvitelineet tulevat Suomesta; Seinäjoelta ja pk-seudulta. Ei-läpinäkyvät muovit ovat kierrätettyä ja läpinäkyvät ovat kierrätettävissä”.

Tilojen lämmityksen energialähteenä on maalämpö ja valaistukseen on vaihdettu energiatehokkaat led-lamput.  Koska tuotteet ovat niin pieniä ja keveitä, henkilökunta vie paketit kävellen matkahuoltoon.

Luottamus ja yhteiset arvot yhteistyön takuuna

”On erittäin vaikeaa taata, että sopimukset pitävät kaukaisissa valmistusmaissa, sillä niissä kulttuuri ja luottamuksen käsite on niin erilainen kuin Suomessa”, tietää Annika. Hopeapurolla tehdäänkin sinnikkäästi työtä luottamuksen ja vastuullisen kulttuurin levittämiseksi, sillä halu edistää omien vastuullisten arvojen mukaista toimintaa ja kulttuuria kehittyvissä maissa on valtava.

Annika on kokenut epäreilun someryöpytyksen vauhdittamana jo, miten viestinnän vaikutus on sekä hyvässä että pahassa käänteentekevä. Kielteinen viesti leviää silmänräpäyksessä ja vaikka se olisi epäreilua ja väärinkäsityksestä lähtöisin, sen vaikutusta on vaikea kitkeä pois edes vuosien aikana.

Hopeapuron valinta on vastuulliset arvot. Tämä on kilpailuetu silloin, kun yhteistyökumppani jakaa ne ja haluaa toimia kaltaistensa kanssa. Tämä karsii myös paljon asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, sillä suuri joukko ei anna Reilun kaupan ehdoille tai kierrätettäville materiaaleille vielä mitään painoarvoa.

Sosiaalinen vastuullisuus näkyy myös rekrytoinnissa

Vastuullisen liiketoiminnan mukainen rekrytointi on läpinäkyvää, ei syrji hakijoita sukupuolen, iän, kulttuuritaustan tai minkään muunkaan ominaisuuden vuoksi. Yritys voi asettaa esimerkiksi tavoitetason vähemmistöryhmien palkkaamiseksi. Työpaikkailmoitukset tulee muotoilla niin, että jo ne viestivät yrityksen vastuullisuudesta ja monimuotoisuudesta ja voi lisätä niihin syrjimättömyyslausekkeen.

Aila Hemminki
Emilia Kangas
Mika Koivupuisto

Kirjoittajat ovat SeAMKin asiantuntijoita ja työskentelevät mm. pk-yritysten yritysvastuuosaamisen kehittämishankkeissa.

Pienet vastuulliset yritykset: vastuullisuudesta kilpailukykyä koronan jälkeen on Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-rahoitteinen hanke. Hankkeen tarkoituksena on kehittää kokonaisvaltaisesti eteläpohjalaisten mikro- ja pk-yritysten yritysvastuuosaamista osana yrityksen strategista valintaa. Tämä artikkeli on osa em. hanketta ja vastuullisuuden edelläkävijäyrityksiä esittelevää artikkelisarjaa.

Lue lisää hankkeen kotisivuilta

Hopea-Puro Oy on perustettu 2017. Vuonna 2020: liikevaihto 246 000 euroa, liikevoitto 39 000 euroa, vakituisia työntekijöitä 3. Kotipaikka Kauhava, toimitusjohtaja Annika Puroaho.