Tuuli-hanke vastaa tuulivoima-alan osaajatarpeisiin | Julkaisut @SeAMK

Tuuli-hanke vastaa tuulivoima-alan osaajatarpeisiin

#

SeAMK ja Sedu käynnistivät yhteistyössä loppuvuodesta 2023 TUULI – Uutta nostetta tuulivoima-alan osaajatarpeisiin -hankkeen, jolla vastataan Etelä-Pohjanmaan alueella olevaan osaajatarpeeseen tuulivoimahankkeiden eri vaiheissa. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä myös alan yritysten sekä muiden sidosryhmien ja verkostojen kanssa, jotta voidaan paremmin tunnistaa alan osaamistarpeet sekä vastata niihin hankkeen tuottamilla ohjaus- ja osaamispalveluilla. Hankkeen toteuttamisaika on 15.12.2023 – 31.3.2025, ja ensimmäiset koulutukset käynnistyvät hankkeessa jo kevään 2024 aikana.

Kaksi tuulivoimalaa, edessä peltoa ja metsää.
Tuulivoimaloita rakennetaan Suomeen ennätystahtia (kuva: Suomen Tuulivoimayhdistys ry.)

Kasvavalle alalle tarvitaan osaajia

Tuulivoima on sähköntuotantomuoto, jonka määrän ennustetaan kasvavan Suomessa voimakkaasti lähivuosina. Tuulivoimaloita rakennetaankin nyt Suomeen ennätystahtia. Kasvava ala tarvitsee osaajia läpi koko tuulivoimahankkeen elinkaaren ja tekijöitä kaivataan monipuolisiin työtehtäviin; aina tuulivoiman hankesuunnittelusta asennus-, huolto- ja kunnossapidon tehtäviin sekä esihenkilö- ja johtamistyöhön. (Tuulivoimayhdistys, 2024.)

Vaikka ajattelisi, että kasvavalle tulevaisuuden alalle on tulijoita, kamppailee tuulivoima-ala saman haasteen edessä kuin moni muukin toimiala tänä päivänä: Osaavista tekijöistä on pulaa. Tuulivoima-alalle rekrytointihaasteita aiheuttaa jatkuvasti pienenevien ikäluokkien lisäksi muun muassa se, ettei alalle ole omaa suuntautumista osaamisalan tai perustutkinnon muodossa. Tämän vuoksi alan markkinointi omaa urapolkuaan suunnittelevalle tai alan vaihtoa harkitsevalle henkilölle voi olla haastavaa. Alan tunnettuudessa on yleisesti ottaen myös vielä paljon kehitettävää.

Millaista osaamista tuulivoima-alalle sitten tarvitaan? Tehtävänkuvan mukaan alalla tarvitaan monenlaista osaamista; kuten automaatio-, sähkö- ja konetekniikan hallintaa tai johtamisen ja projektihallinnan osaamista. Sula (Tuulivoimalehti, 2023) kirjoittaa, että tuulivoima-alalla on myös erityispiirteitä, jotka poikkeavat muista osaamisaloista ja että tällä hetkellä sopivat osaamisten yhdistelmät pitäisi usein osata etsiä olemassa olevien tutkintojen sisältä. Ala työllistää kuitenkin myös suoraan eri tutkinnon suorittaneita. Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteesta, kuten sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta, löytyy esimerkiksi tuulivoima-asentajalta vaadittavaa osaamista. Myös korkeakoulututkinnon suorittaneita eri taustoilla, kuten insinöörejä ja diplomi-insinöörejä sekä liiketoiminnan tai vaikkapa oikeustieteen asiantuntijoita, työllistyy alalle. Tuulivoima-alan ammattilaiseksi voikin kasvaa erilaisia reittejä pitkin.

TUULI-hankkeen tarjoamat ohjaus- ja osaamispalvelut

TUULI-hanke pyrkii vastaamaan tuulivoima-alan osaajatarpeisiin Etelä-Pohjanmaalla. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat alalle kohdennetut ohjaus- ja osaamispalvelut, jotka sisältävät alalle suunnattua, ammatillisen toisen asteen ja korkeakoulutuksen yhteistä koulutustarjontaa sekä ohjaus- ja markkinointitoimia, joiden avulla pyritään edistämään alan tunnettuutta ja vetovoimaa potentiaalisena uravaihtoehtona.

Hankkeen ensisijaiset kohderyhmät ovat tuulivoima-alalla jo työskentelevät sekä tuulivoima-alasta kiinnostuneet muilla aloilla tai työvoiman ulkopuolella olevat henkilöt. Tuulivoima-alan nykyiset työntekijät voivat hyötyä hankkeen tarjoamista koulutuksista, mikäli he haluavat syventää tai laajentaa omaa osaamistaan ja edistää näin urakehitystään. Mahdollisille alan vaihtajille tai työvoiman ulkopuolelta tuleville henkilöille koulutukset tarjoavat mahdollisuuden hankkia osaamista, jota alalle työllistymiseksi tarvitaan. Jokaiselle hankkeen osaamispalvelujen osallistujalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osallistuja saa henkilökohtaista opintoihin ja uraan liittyvää ohjausta koko hankkeeseen osallistumisensa ajan.

TUULI-hankkeen tarjoamien koulutusten teemat on poimittu Sedun ja SeAMKin olemassa olevasta opintotarjonnasta. Tarjolle on tulossa monipuolisesti tuulivoima-alaan liittyviä tai johdattavia koulutuksia sähkö- ja automaatiotekniikasta, kone- ja tuotantotekniikasta, projektinhallinnasta ja johtamisesta sekä esihenkilötyöstä. Yksi keskeinen osaaminen, jota työskentelyssä energia-alan usein kansainvälisissä yrityksissä lisäksi tarvitaan, on kielitaito. Hanke tarjoaakin jo keväällä 2024 kaksi Sedussa toteutettavaa englannin kielen koulutusta, joiden avulla voi vahvistaa osaamista englannin kielen perusteissa ja tuulivoima-alalla tarvittavan sanaston hallinnassa. Koulutusten tarkka sisältö räätälöidään aina osallistujien taitotason ja osaamistarpeiden mukaan, joten mukaan uskaltaa hakeutua, vaikka aiemmista kieliopinnoista olisi pidempikin aika. Kevään aikana toteutetaan myös työsuojeluun sekä projektitoiminnan ja automaation perusteisiin liittyviä opintoja – tarkempaa tietoa näistä löydät verkkosivuiltamme.

Anne-Mari Latvala
Projektityöntekijä, TUULI – Uutta nostetta tuulivoima-alan osaajatarpeisiin -hanke
SeAMK

Artikkeli on osa TUULI – Uutta nostetta tuulivoima-alan osaajatarpeisiin -hanketta. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Essi Hauta I p. 040 830 1262 I essi.hauta@seamk.fi tai Projektisuunnittelija Marko Santamäki I p. +358406709433 I marko.santamaki@sedu.fi

Hankkeen verkkosivut: TUULI – Uutta nostetta tuulivoima-alan osaajatarpeisiin ohjauksella ja osaamisella – SeAMK Projektit

Lähteet

Sula, Johanna. 2023. Tuulivoima -lehti. https://tuulivoimalehti.fi/tuulivoima-alalle-tarvitaan-selkeampia-koulutuspolkuja/. 5.4.2024.

Suomen Tuulivoimayhdistys. 2024. https://tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta-2/opiskelijalle/koulutusmahdollisuuksia. 5.4.2024.

Suomen Tuulivoimayhdistys. 2024.https://www.esitteemme.fi/tuulentuomaatyota/WebView/. 5.4.2024.