SeAMK Forum Urheiluteknologia ja digitalisaatio: Seuran näkökulma | Julkaisut@SEAMK

SeAMK Forum Urheiluteknologia ja digitalisaatio: Seuran näkökulma

#

SeAMK Foorumissa 24.4.2025 keskusteltiin urheiluteknologian ja digitalisaation teemoista. Tapahtuma sisälsi niin urheiluseuran ja valmentajan kuin myös palveluntarjoajienkin puheenvuoroja sekä mielenkiintoista keskustelua yleisön kanssa aiheen ympärillä.

Tässä artikkelissa tarkastellaan digitalisaatiota kotona, kentällä ja konttorissa. Digitalisaatio muuttaa hallinnon prosesseja ja samalla kokonaisvaltainen mittaaminen voi hivuttautua osaksi arkea.

Digitalisaation vaikutus juniorien joukkueurheilussa

Digitalisaatio on edennyt voimakkaasti viimeisen vuosien aikaan myös nuorisourheilun parissa. Siinä missä muutamia vuosia sitten toimintaa johdettiin paljolti paperilla ja Excelissä, mukaan on tullut monia järjestelmiä niin päiväiseen harjoittelutoiminnan ohjaamiseen kuin datan analysointiinkin. Teknologian kehittyminen ja hyödyntäminen on keventänyt hallintoa, mikä vapauttaa resursseja urheilutoiminnan kehittämiseen ja valmennustyöhön. Digitalisaatio näkyy perinteisten liiketoimintaosa-alueiden kehittymisenä mahdollistaen entistä aktiivisemman viestinnän ja markkinoinnin. Sosiaalisen median aktiivinen hyödyntäminen tehostaa markkinointia. Digitalisaatio etenee myös taloushallinnon digitalisoitumisessa ja esimerkiksi jäsenrekisterin hallinnassa MyClub-järjestelmän kautta.

Digitalisaatio on mahdollistanut myös monipuolisen urheilusuoritusten ja suorituskyvyn mittaamisen. Videoteknologia mahdollistaa pelien analysoinnin ja anturiteknologia esimerkiksi sykkeen ja kiihtyvyyksien mittaamisen. Puettava GPS-teknologia tuottaa myös tietoa tapahtumista kentällä niin otteluissa kuin harjoituksissakin. Data-analytiikkaa hyödynnetään erityisesti ammattilaispuolella, mutta enenevissä määrin myös junioriseuroissa.

Mittausteknologian hyödyntäminen ja tiedolla johtaminen

Mittausteknologia mahdollistaa urheilijoiden sykkeen mittauksen, sykevälivaihtelun, hapenottokyvyn ja maitohappotasojen seurannan. Tämä mahdollistaa entistä tarkemman fyysisen kunnon ja palautumisen seurannan. Tieto on arvokasta valmennuksessa, sillä se auttaa optimoimaan harjoitusohjelmia ja ehkäisemään loukkaantumisia. Lisäksi voidaan tarkastella suoritustekniikkadataa esimerkiksi syöttöjen, laukausten ja kaksinkamppailujen osalta. Näin tunnistetaan yksilöllistä tietoa pelaajien teknisestä osaamisesta, mikä edelleen auttaa valmentajia keskittymään harjoituksissa oikeisiin osa-alueisiin.

Harjoittelun lisäksi rasitusdata ja esimerkiksi palautumisen ja unen seuranta tukee harjoittelun suunnittelua. Kyse ei ole ainoastaan harjoitteista, vaan urheilijan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jolloin valmentajat ja fysioterapeutit pystyvät tarvittaessa tekemään muutoksia harjoitteluun.

Tiedolla johtaminen on keskeinen teema myös urheiluliittojen tasolla. Tällöin haasteeksi muodostuu tiedon hyödyntäminen. Vaikka dataa on saatavilla, niin sitä ei välttämättä osata hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Kerätyn datan jalostamiseen ja hyödyntämiseen tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Teknologian rooli urheiluseuran arjessa ja tulevaisuudessa

Uudet kanavat tarjoavat uusia yhteistyömalleja niin fanien kuin yhteistyökumppaneidenkin suuntaan. Teknologia mahdollistaa myös fanikokemuksen parantamisen ja uudenlaisia tapoja osallistaa faneja esimerkiksi livestreamien avulla. Urheiluseurojen ja -joukkueiden on mahdollista tarjota digitaalisia tuotteita ja palveluita, online-valmennuksia ja virtuaalitapahtumia. Tämä mahdollistaa myös sponsoroinnin ja kumppanuuksien kehittämisen erilaisissa digitaalisissa kanavissa. Digitalisaatio tarjoaa siis mahdollisuuksia yhteisöllisyyden vahvistamiseen.

Edellä mainituista tekijöistä johtuen digitalisaatiolla on mahdollista saavuttaa kilpailuetua niin kentällä, organisaation hallinnossa kuin myös sidosryhmien suuntaan. Palveluntarjoajia tulee myös koko ajan lisää, mikä tarkoittaa kilpailua ja tuo sitä myötä ratkaisut yhä useampien seurojen saataville. Samalla kuitenkin kärki karkaa edistyneimmän teknologian kanssa tilanteissa, joissa resurssit eivät rajoita viimeisten hyödyn sadas- ja tuhannesosien saavuttamista.

Teknologian hyödyntämisessä korostuvat myös eettiset näkökulmat, kuten esimerkiksi tietosuoja ja läpinäkyvyys tiedonkeruussa ja käytössä. Junioriurheilun parissa onkin tärkeä luoda ohjeistukset seuratasolla ja huolehtia, että niitä myös noudatetaan esimerkiksi tiedonkeruun tai somenäkyvyyden osalta.

Tämä artikkeli tarkasteli urheiluseuran näkökulmia digitalisaatioon, mittaamiseen ja analytiikkaan. Sarjan seuraavassa kirjoituksessa siirrytään valmentajan näkökulmaan.

Mikko Kulmala
lehtori
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kirjoittaja on digitaalisen liiketoiminnan lehtori ja laskentatoimen väitöskirjatutkija, jonka tutkimuksellisina kiinnostuksen aiheita ovat digitalisaatio, tekoäly ja yrityskaupat.