Kansainväliseltä opiskelijalta kieliosaamista ja markkinatuntemusta | Julkaisut @SeAMK

Kansainväliseltä opiskelijalta kieliosaamista ja markkinatuntemusta

#

Annika Puro-Ahon kiinnostus vieraita kieliä ja kulttuureja kohtaan syntyi jo nuoruudessa. Puro-Aho oli innokkaana mukana niin opiskelijavaihdossa kuin kielikursseillakin. Luontainen kiinnostus kansainvälisyyteen on jatkunut myös työelämässä. Korualan yrittäjänä Annikalla on kontakteja ja yhteistyötä myös Suomen ulkopuolella, muun muassa nepalilaisen yrityksen kanssa, jonka kanssa tuotetaan Fair Trade-sertifioituja Mandu-sarjan koruja.

Yrittäjänä Puro-Aho haluaa tarjota mahdollisuuden myös niille kansainvälisille opiskelijoille, joita pienyrittäjyys ja erityisesti eettinen koruala kiinnostaa. Viime vuonna yrityksessä työskenteli nepalilainen Kajaanin AMKin opiskelija Asma Sharma. Tällä hetkellä yrityksessä harjoittelua suorittaa kanadalainen Richard Haukka, joka on tarjonnut valtavan avun Pohjois-Amerikan markkinoita kartoittavalle yritykselle ja viennin aloitukseen.

– Richard on oikolukenut esitteitä ja antanut myös rakentavaa kritiikkiä suomalaisten sähköposteista, jotka hänen korvaansa kuulostavat joskus hieman töykeiltä. Nepalilainen harjoittelijamme taas muistutteli siitä, että sähköposteissa sovitut asiat pitää aina vielä varmistaa, ettei tule väärinkäsityksiä, Puro-Aho kertoo.

Ensi kesänä yritykseen saapuu ranskalainen yliopisto-opiskelija, jonka kielitaitoa tullaan käyttämään myynnin apuna esimerikiksi uusien kontaktien etsimisessä.

Puro-Aho on tehnyt myös pitkää yhteistyötä Kauhavan alueen maahanmuuttajakoordinaattorin kanssa, ja työelämään tutustujia sekä kielitaitoaan kehittäviä opiskelijoita on ollut Hopeapurolla useasta maasta: Omanista, Nepalista, Somaliasta ja useampi henkilö Ukrainasta. Työtehtävät ovat valiutuneet harjoittelijan kielitaidon sekä taustojen mukaan.

Pääasiallisesti Puro-Ahon kokemukset ovat olleet positiivisia ulkomaalaisten harjoittelijoiden suhteen, mutta toki joukkoon sopii myös niitä, joiden kanssa yhteistyö ei ole niin helposti sujunut. Osalla voi heikko kielitaito vaikeuttaa työskentelyä, ja kulttuurierot on myös hyvä tunnistaa osana perehdytystä. Osasta taas on tullut paljon enemmän kuin harjoittelijoita, ystäviä voidaan olla pitkästi harjoittelun jälkeenkin.

Kansainvälistä harjoittelijaa harkitsevalle Puro-Aho kannustaa matalan kynnyksen kokeilua, vaikka tuota ”Harjoittelija päiväksi”-kokeilua. Positiivisella mielellä ja hyvällä perehdytyksellä, ottaen huomioon mahdolliset kulttuurierot, päästään jo pitkälle. Ulkomaalainen harjoittelija voi testata jonkun työntekijän ennakkoluuloja, mutta Puro-Aho uskoo, että tämäkin on tottumiskysymys.

Olisiko sinulla tarjota harjoittelupaikkaa kansainväliselle opiskelijalle?

Tiesitkö, että Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 600 kansainvälistä opiskelijaa viidessä englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa? Näitä ovat: International Business, Automation Engineering, Nursing, Agri-food Engineering sekä International Business Management (MBA). Tavoitteena on, että näistä tutkinto-ohjelmista valmistuisi asiantuntijoita myös eteläpohjalaisten yritysten avuksi.

Opintojen jälkeisen työllistymisen kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että opiskelijat saisivat kosketusta alueemme elinkeinotoimeen jo opintojensa aikana. AMK-tutkintoihin sisältyy pakollinen työharjoittelu sekä opinnäytetyö, ja molemmat näistä tarjoavat yrityksille mahdollisuuden yhteistyöhön korkeakoulun ja  kv-opiskelijoiden kanssa.

Yksinkertaisimmillaan yhteistyö voi olla yhden päivän tutustumiskäynti yrityksessänne tai organisaatiossanne! Ota siis yhteyttä – etsitään sinulle kansainvälistä apua!

Kv-rekrytapahtuma Framilla 26.4.2024

Kv-harjoittelun rekrymessut järjestetään huhtikuun lopussa Seinäjoella. Tapahtuma kokoaa yhteen työharjoittelupaikkoja tarjoavia yrityksiä monilta eri aloilta sekä opiskelijoita, jotka tarvitsevat harjoittelupaikkoja opintojensa loppuun saattamiseksi.

Rekrymessujen tavoitteena on kannustaa eteläpohjalaisia yrityksiä tarjoamaan opiskelijoille harjoittelupaikkoja samalla mahdollistaen yrityksen kansainvälistymisaskeleen ottamisen. Onnistuneet harjoittelujaksot usein ovat myös yrityksille erinomainen väylä työntekijän palkkaamiseen.

Edistämme myös tandem-harjoittelun konseptia, jossa suomalainen ja
kansainvälinen opiskelija suorittavat harjoittelunsa yhdessä.

Kenelle tapahtuma on tarkoitettu?

  • Yrityksille ja yhteisöille, jotka sitoutuvat tarjoamaan vähintään yhden harjoittelupaikan vuoden 2024 aikana.
  • Harjoittelupaikkaa vuonna 2024 tarvitseville opiskelijoille.

Ilmoittautumiset: E-P Harjoittelun Rekrymessut (google.com)

Tapahtuman järjestävät: Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, E-P WIISE ry, Into Seinäjoki, SeAMK ja Sedu

Tiina Nieminen
Aluekehittäjä
SeAMK Maakuntakorkeakoulu

tiina.nieminen(at)seamk.fi

Nieminen toimii SeAMK Maakuntakorkeakoulun aluekehittäjänä  Kauhavan alueella. Hän toimii aktiivisesti siltana SeAMKin Framin kampuksen ja alueen toimijoiden välissä. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. yritysten koulutustarpeiden kartoitusta ja näiden välittämistä SeAMKin Jatkuvan oppimisen tiimille sekä tutkimusryhmiin, SeAMKin TKI-toimijoiden ja yritysten aktiivista yhteyttämistä, yritysten toimeksiantojen ja opinnäytetyöaihioiden välittämistä. Yhteistyötä tehdään kuntien elinkeinotoimen, yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.