Kansainvälinen kasvu on mahdollista, mutta arveluttaa eteläpohjalaisia yrityksiä
Etelä-Pohjanmaalla on aktiivinen yrityselämä, mutta yritykset lähtevät harvemmin hakemaan kansainvälistä kasvua. Seinäjoen ammattikorkeakoulun International Business Management -tutkinto-ohjelmasta valmistuneen Anja Anttilan (2024) opinnäytetyössä “Challenges and obstacles faced by South Ostrobothnian SMEs in internationalization” haettiin vastauksia siihen, miksi alueen yritykset usein jättävät kansainvälistymisen avulla rakennettavat kasvun mahdollisuudet käyttämättä.
Eteläpohjalaisten pk-yritysten kansainvälistymisen haasteet ja esteet
Etelä-Pohjanmaan pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ovat merkittäviä työllistäjiä ja talouden vetureita alueella. Vaikka monien yritysten toiminnassa nähdään innovatiivisuutta ja vahvaa suorituskykyä, kansainvälistymisen esteet ovat edelleen merkittävä haaste. Anja Anttilan (2024) opinnäytetyössä tutkittiin alueen yritysten näkemyksiä esteistä ja haasteista kyselytutkimuksella sekä haastateltiin kahta yritystä, joissa kansainvälinen kasvu on nähty tärkeänä ja haasteisiin on tartuttu.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Etelä-Pohjanmaan Kauppakamari, jolle aihe oli tärkeä, sillä alueelle haetaan kasvua kansainvälisyydestä. Suomen Yrittäjäopisto, joka tuottaa tutkinto- ja räätälöityä koulutusta yrittäjyyteen, koki tutkimuksen aiheen merkitykselliseksi omien koulutustensa kehittämistyölle. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on myös linjannut strategiassaan kansainvälisen kasvun tärkeäksi menestystekijäksi, joten oman Master School -opiskelijan opinnäytetyöidea sopi erinomaisesti SeAMKin tavoitteisiin tukea alueen kansainvälistymistä.
Kansainvälistyminen vaatii yrityksiltä monipuolista osaamista
Anttilan tutkimus perustuu laajaan kansainväliseen tutkimukseen pk-yritysten kansainvälistymisestä. Teoreettinen viitekehys tarjoaa taustatietoa ja laajemman ymmärryksen kansainvälistymisprosessiin vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus toteutettiin pääasiassa laadullisena tutkimuksena, ja tulokset osoittavat, että Etelä-Pohjanmaan pk-yritykset ovat pääsääntöisesti pieniä, mutta monilla on huomattavaa kasvupotentiaalia. Teoriasta nousi esiin korkeakoulutuksen merkitys yrittäjyyden kivijalkana mahdollistaen riittävät taidot, asiantuntijuuden ja strategiset näkökulmat kansainvälisessä liiketoiminnassa menestymiseen. Empiirisen kokemuksen perusteella tämän vahvistivat myös haastateltujen yritysten edustajat. Keskeisiä kansainvälistymisen esteitä ovat sopivien yhteistyökumppanien puute, rahoitusrajoitteet ja osaamisvajeet kansainväliseen liiketoimintaan liittyvissä toiminnoissa. Erityisenä haasteena korostui epävarmuus saatavilla olevista tukimekanismeista.
Pk-yritysten kansainvälistymisen tukeminen
Eteläpohjalaiset yrittäjät osoittivat tutkimuksessa vahvaa halua kansainvälistyä, mutta he tarvitsevat kohdennettua tukea haasteiden ylittämiseksi. Tarvittava tuki sisältää esimerkiksi kansainvälisen liiketoiminnan koulutusta, korkeakoulutusta, keskitettyä ja helposti saatavilla olevaa tietoa tukimahdollisuuksista sekä vertaistukea jo kansainvälistyneiltä yrityksiltä. Kyselytutkimuksen mukaan alueen yritykset uskovat kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytoinnin omaan organisaatioon edistävän kansainvälistymistä. Anttilan tutkimuksen mukaan myös vahva verkostoituminen ja verkoston käyttö yrityksen kansainvälistymispyrkimyksien tukemiseen on merkityksellinen osa prosessia ja siihen tulee varata resursseja. Erilaiset hankerahoitukset kansainvälisiin kasvupyrkimyksiin voisivat mahdollistaa uusia kokeiluja vientiin ja kansainvälistymiseen. Näiden tarpeiden huomioiminen voi merkittävästi edistää pk-yritysten kansainvälistymispyrkimyksiä alueella.
Johtopäätökset ja suositukset
Anttilan tutkimuksessa korostuu, että pk-yritysten kansainvälistymisen tukeminen vaatii monipuolisia toimenpiteitä ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Koulutuksen ja tiedon saatavuuden parantaminen, rahoitusmahdollisuuksien lisääminen ja vertaistuen tarjoaminen ovat keskeisiä keinoja, joilla pk-yritysten kansainvälistymistä voidaan edistää. Lisäksi on tärkeää kehittää selkeitä ja saavutettavia tukimekanismeja, jotka auttavat yrityksiä navigoimaan kansainvälisillä markkinoilla.
Opinnäytetyö ladattavissa Theseus-palvelussa: Challenges and obstacles faced by South Ostrobothnian SMEs in internationalization
Anja Anttila
Master in Business Management, kouluttaja
Suomen Yrittäjäopisto
Kirjoittaja on valmistunut Seinäjoen ammattikorkeakoulusta 2024.
Elisa Kannasto
FT, koulutuspäällikkö
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Kirjoittaja toimii TKI-kumppanuusmallilla enemmän ja vaikuttavampaa TKI-toimintaa Etelä-Pohjanmaalle -hankkeessa Master School -asiantuntijana. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, ja sitä toteuttaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Hanke kestää 1.1.2023 – 31.7.2025.
Lähteet
Anttila, A. (2024). Challenges and obstacles faced by South Ostrobothnian SMEs in internationalization. Master’s Thesis, Seinäjoki University of Applied Sciences.
Casado-Belmonte, M. d. P., et al. (2020). Leadership and management in SMEs. Journal of Business Research, 47(1), 1-10.
Johanson, J., & Vahlne, J.-E. (2009). The business network internationalization process model. Journal of International Business Studies, 40(9), 1411-1431.
Suomen Yrittäjät. (2024a). SME Business Barometer. Retrieved from [https://www.yrittajat.fi](https://www.yrittajat.fi)
Suomen Yrittäjät. (2024b). SME Business Barometer, Autumn 2024. Retrieved from [https://www.yrittajat.fi](https://www.yrittajat.fi)