Hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta vahvistettiin kaksikielisessä tapahtumassa kampuksella | Julkaisut @SeAMK

Hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta vahvistettiin kaksikielisessä tapahtumassa kampuksella

#

In English: Strengthening Well-Being and Belonging at a Bilingual Campus Event

Joulukuun 3. päivänä 2024 järjestetty kansainvälinen tapahtuma Life in Finland: Your Journey to Well-being and Belonging toi yhteen 100 osallistujaa eri puolilta maailmaa Seinäjoelle muuttaneista. Tilaisuus toteutettiin Sedun, Etelä-Pohjanmaan liiton, Seinäjoen kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteistyönä.

Tapahtuma juhlisti osallisuutta, tarjosi käytännön vinkkejä suomalaiseen perhe-elämään, arkeen ja korosti yhteisöllisen toiminnan merkitystä. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan Wiise toi oman panoksensa tapahtumaan tuottamalla saavutettavaa ja mielekästä, mutta todenperäistä sisältöä suomalaisesta työelämästä.

Monikulttuurisuuden merkitys Etelä-Pohjanmaalla

Tilaisuudessa nostettiin esiin suomalaisen kulttuurin näkökulmia niin arjessa, vuorovaikutuksessa kuin työelämässäkin. Samalla korostettiin monikulttuurisuuden merkitystä yhteisöjen rikastuttajana ja myönteisenä voimavarana. Erilaisista taustoista tulevat ihmiset eivät pelkästään tuo uusia näkökulmia, vaan myös auttavat luomaan avoimemman ja osallistavamman ympäristön kaikille.

Tapahtuman tavoitteena oli luoda puitteet osallisuudelle. Tämä näkyi myös tapahtuman suunnittelussa ja paneelikeskusteluissa, joissa maahanmuuttaneiden ääni oli keskeinen. Tunne osallisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta on merkittävä apu myös paikallisen kielen oppimisessa (Intke-Hernandez, 2020; 2021).

Keskustelua ja vaikuttamista Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan liitto esitteli toimintaansa ja alueen tulevaisuudennäkymiä tarjoamalla osallistujille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan strategiatyöhön. Osallistujat saivat linkin, jonka kautta he pystyivät jakamaan omia näkemyksiään Etelä-Pohjanmaan tulevaisuudesta.

Paneelikeskustelussa jaettiin kokemuksia elämästä Seinäjoella. Siinä kuultiin arkielämän haasteita, ilonaiheita sekä kehittämistarpeita. Myös yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluun, esitti kysymyksiä ja toi esille omia ideoitaan yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi tai toiminnan kehittämiseksi.

Paneeliin osallistuivat Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä, Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa, Järjestötalon Miisa Lamminen sekä työllisyysalue Kympin johtaja Aki Ruotsala. Sedun ja SeAMKin opiskelijat Olena Nikitova ja Jennylyn Carlos toivat keskusteluun tuoreita näkemyksiä korostaen koulutuksen merkitystä sekä maahanmuuttaneiden kokemuksia yhteisöihin osallistumisesta.

Vapaaehtoistyö ja osallistuminen: Siltojen rakentamista

Yksi tapahtuman keskeisistä teemoista oli vapaaehtoistyön ja aktiivisen osallistumisen merkitys. Paikalliset järjestöt jakoivat kokemuksiaan siitä, miten vapaaehtoistoiminta ei vain rikastuta yhteisöä, vaan auttaa yksilöitä luomaan merkityksellisiä yhteyksiä ja löytämään oman paikkansa eteläpohjalaisessa ympäristössä.

”Vapaaehtoistyö on auttanut minua paitsi parantamaan kielitaitoani, myös löytämään elinikäisiä ystäviä ja tuntemaan oloni todella osaksi paikallista kulttuuria,” eräs osallistuja kuvaili.

Esillä olivat myös erilaiset harrastus- ja osallistumismahdollisuudet, jotka inspiroivat osallistujia löytämään omia tapojaan osallistua ja löytää mielekästä vapaa-ajan vietettä.

Käytännön neuvoja ja aitoja kohtaamisia

Tapahtumassa jaettiin käytännön neuvoja elämään ja arkeen Suomessa, kuten työmarkkinoiden ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä erilasten palveluiden käyttöön. Tarinat ja esitykset suomalaisen arjen ja työelämän tasapainosta tarjosivat arvokasta tietoa siitä, miltä elämänmeno täällä tavallisesti näyttää.

Lisäksi yli 20 paikallista järjestöä ja toimijaa esitteli mahdollisuuksiaan ja toimintaansa. Salissa vallitsi innostunut tunnelma, kun osallistujat ja järjestöt kohtasivat ja jakoivat ideoita urheilusta kirjastoon ja vapaaehtoistoiminnasta kulttuuritapahtumiin sekä maahanmuuttaneiden omiin yhteisöihin ja järjestöihin. Kenties Seinäjoelle tai Etelä-Pohjanmaalle voisi syntyä myös uusia yhdistyksiä tänne asettuvien maailmankansalaisten toimesta.

Tilaisuuden lämmin ja vieraanvarainen ilmapiiri sai erityistä kiitosta. Kaksikielisyys piti kielimuurit matalina ja mahdollisti osallisuutta yksikieliseen tilaisuuteen verraten paljon paremmin.

Katse tulevaan: Osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden sitoumus

Life in Finland: Your Journey to Well-being and Belonging oli merkittävä askel kohti osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden vahvistamista Seinäjoella. Uusien asukkaiden tapaaminen ja heidän kokemustensa huomioiminen ovat tärkeitä tavoitteita kaupunkiyhteisön ja koko eteläpohjalaisen elämän kehittämisessä.

Järjestäjät kiittävät kaikkia osallistujia, puhujia ja yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistivat tapahtuman. Yhdessä voimme jatkaa siltojen rakentamista ja hyvinvoivan, osallistavan yhteisön luomista.

Maiju Kinossalo
asiantuntija, tutkija, kansainvälisen opetuksen palvelut
SeAMK

Kinossalo toimii SeAMKissa kotoutumisen asiantuntijana ja tekee kasvatustieteen väitöskirjaa. Hän tutkii elämäntarinallisen identiteetin rakentumista, kotoutumisen edistämisen ja osallisuutta parantavia käytänteitä sekä monikielisen lukutaidon kehittymistä. Kinossalo koordinoi kotoutumisen edistämisen hankkeita.

Lähteet

Intke-Hernandez, M. (2020). Maahanmuuttajaäitien arjen kielitarinat: Etnografinen tutkimus kieliyhteisöön sosiaalistumisesta [Migrant mothers’ language stories in their everyday life: An ethnographic study in language socialization]. [Doctoral dissertation, Universityof Helsinki.]. Helda Digital Repository. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-6838-2

Intke-Hernandez, M. (2021). Kielenoppija tarvitsee tuekseen kielitietoisuutta ja yhteisiä tekoja. Kieli, koulutus ja yhteiskunta, 12(6). Saatavilla: https://www.kieliverkosto.fi/fi/journals/kieli-koulutus-ja-yhteiskunta-joulukuu-2021/kielenoppija-tarvitsee-tuekseen-kielitietoisuutta-ja-yhteisia-tekoja

Tilaisuudessa mukana olleet toimijat

  • Etelä-Pohjanmaan Wiise
  • Seinäjoki Rugby ry
  • Seinäjoen Suomalais-Japanilainen yhdistys ry. ,
  • Soroptimist International Seinäjoki,
  • Etelä-Pohjanmaan Naisklubi ry.
  • MIELI Lakeuden mielenterveys ry /
  • MIELI Kriisikeskus Seinäjoki
  • Kokemus- ja vertaistoimijat ry
  • Seinäjoen Seudun Suomi-Puola-yhdistys SAC,
  • Seinäjoki African Community ry
  • MLL Pohjanmaan piiri
  • Seinäjoen kansalaisopisto
  • Seinäjoen museot
  • Nurmon Jymy lentopallo
  • Seinäjoen kaupunginkirjasto
  • Jenna ry
  • Seinäjoen kaupunki Liikuntapalvelut
  • Järjestötalo / Yhteisöjen Yhdistys ry
  • Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
  • SPR Länsi-Suomen piiri ja paikallinen
  • Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus