HIGHFIVE-hankkeen toinen alueiden välinen tapahtuma Anuga FoodTec 2024 -messuilla
HIGHFIVE-hankkeen lyhytnimi tulee sanoista ” enHancing dIgital and Green growtH in the Food processing industry via Interregional innoVation invEstments” – eli suomeksi vapaasti käännettynä “kestävää kasvua ja digitalisointia elintarviketeollisuuteen alueiden välisillä innovaatioinvestoinneilla”. Hanke on rahoitettu Euroopan Unionin I3-instrumentista, ja mukana on partnereita ympäri Eurooppaa, Grant Agreement numero 101083989. Hanke on alkanut joulukuussa 2022 ja jatkuu marraskuuhun 2025 saakka. Hanke keskittyy kahteen elintarvikeyritysten kohtaamaan haasteeseen – kriittisten mittapisteiden anturointiin ja antureiden integrointiin muihin käytössä oleviin järjestelmiin.
HIGHFIVE-hankkeen toinen alueiden välinen tapahtuma järjestettiin Anuga FoodTec messujen yhteydessä Saksan Kölnissä 19. – 22.3.2024. Anuga FoodTec -messuille osallistui noin 40 000 kävijää ja yli 1600 näytteilleasettajaa, joten nähtävää ja tehtävää oli siis paljon jokaiselle messupäivälle.
HIGHFIVE-hankkeen tapahtumassa järjestettiin HIGHFIVE Workshop, jossa ensimmäisessä rahoitushaussa rahoitettuja investointiprojekteja esiteltiin ja kerrottiin niiden menestystarinat. Workshopissa oli inspiroivia esityksiä investointiprojektien etenemisistä ja tavoitteista.
Anuga FoodTec -messujen yhteydessä järjestettiin myös HIGHFIVE-hankkeen puolesta ”Walking pitch, connect & learn” -kierroksia kahtena messupäivänä, joissa hankkeen jäsenet kierrättivät kierroksille ilmoittautuneita kävijöitä omien kumppaniyritystensä pisteillä.
Ensimmäisen päivän ohjattujen kierrosten jälkeen iltapäivä huipentui hankkeen EU-Day-tapahtumaan, jonka aiheena oli ”Elintarviketeollisuuden resilienssi ja kestävyys”. Tapahtumassa kuultiin puheenvuoro liittyen maa- ja elintarviketalouden haasteisiin sekä paneelikeskustelu kestävän elintarviketeollisuuden haasteista ja ratkaisuista. EU-Day-tapahtuma päättyi illalla järjestettävään verkostoitumistapahtumaan, jonka yhteisenä aiheena oli ”Euroopan yritykset matkalla kohti ruoan tulevaisuutta”.
Viimeinen päivä Anuga FoodTec -messuilla oli omistettu omatoimiselle tutustumiselle messujen nähtävyyksiin. Vaikuttavinta messuissa oli niiden koko sekä näytteilleasettajien linjastot. Messut olivat jaettu 6 eri halliin teemoittain, pääteemoina toimi ruoanpakkaaminen ja ruoanprosessointi.
Demolaitteet olivat järjestäen hyvin suurikokoisia ja ison mittakaavan prosessointilaitteita, joiden esillepano ja demoajot olivat mieleenpainuvia. Messuilla näytteilleasettajien demolaitteiden esittelyn lisäksi kauppa näytti käyvän hyvään malliin, sillä messujen edetessä yhä useampi laite oli varattu myydyksi.
Messuilla näkyi myös paljon digitaali- sekä automaatioratkaisuja elintarviketeollisuuteen. Usealla teknologiavalmistajalla oli esillä jonkinlainen robotti/co-botti, jonka avulla oli saatu digitalisoitua ja automatisoitua työvaiheita elintarviketeollisuudesta. Useimmat ratkaisut keskittyivät tuotteiden lajitteluun/järjestelyyn linjalla tai valmiin tuotteen pakkaamiseen.
Loppuun voidaan todeta, että Anuga FoodTec -messujen yhteyteen oli erinomainen tilaisuus järjestää HIGHFIVE-hankkeen alueiden välinen tapahtuma. Messut tarjosivat upean ympäristön sekä elintarviketeollisuuden pk-yritykset ja teknologioiden tarjoajat kaikki saman katon alla. Mahdollisuudet verkostoitumiseen muiden Euroopan alueen elintarviketeollisuuden yritysten kanssa olivat hyvät lukuisten afterwork-tapahtumien ansiosta, jotka toivat yhteen yrityksiä ja asiakkaita.
Krista Eteläkari
Projektityöntekijä TKI
SeAMK
Yhteydenotot:
Markus Ojala
Projektipäällikkö
Puh 040 830 2084
markus.ojala@seamk.fi
Krista Eteläkari
Projektityöntekijä
Puh 040 830 4034
Krista.Etelakari1@seamk.fi
Lisätietoa
HIGHFIVE-hankkeen kotisivut
SS4AF-verkoston kotisivut
HIGHFIVE LinkedIn
HIGHFIVE X