Tuomarniemi jää historiaan ja elämään | Julkaisut @SeAMK

Tuomarniemi jää historiaan ja elämään

#

Metsäopetus käynnistyi Tuomarniemellä vuonna 1903. Aikojen saatossa Tuomarniemeltä on valmistunut suuri joukko metsätyönjohtajia, -teknikoita, -insinöörejä ja amk-insinöörejä. Lisäksi oppia ovat saaneet metsätyöntekijät ja metsänomistajat.

Suurimmillaan Tuomarniemen kampus oli poikkeuksellisesti kesäkuussa 1941, kun Jatkosodan alkuvaiheessa Pioneerikoulutuskeskuksen vahvuus oli noin 900 sotilasta. Sodan jälkeen Tuomarniemellä järjestettiin sotainvalideille metsätyönjohtajakursseja. Mannerheim-ristin ritari Onni Mantere (1911-1970) on tunnetuimpia tuomarniemeläisiä.

Kuva 1. Tuomarniemi All Stars. Tiettävästi Sari Krooks on ainoa Tuomarniemen olympiamitalisti eli naisten jääkiekon pronssimitalisti Naganossa 1998. Kurikan metsäopetus kuului aikanaan Tuomarniemeen Sari Krooksin opiskeluaikana (Kuva: Risto Lauhanen).

Vuonna 2012 suomalainen ammattikorkeakoulukenttä koki vakavan säästöohjelman, jolloin metsäopetus Tuomarniemellä päättyi. Viimeiset metsätalousinsinööriopiskelijat valmistuivat Seinäjoella 4-5 vuotta sitten.

Tuomarniemellä on sittemmin ollut SeAMKin Maakuntakorkeakoulun toimintaa hoitoalan opetuksen puitteissa. Koulutuskeskus Sedun itsenäinen metsäkonekoulu on saanut hyvin opiskelijoita viime vuosina.

Uusi kampus rakenteilla

Parhaillaan ollaan uuden edessä. Tuomarniemen vanhat koulurakennukset puretaan ja paikalle rakennetaan uusi kampus, jolla Ähtärin lukio ja Sedun metsäopetus jatkavat toimintaansa.

Valkoinen rakennus.
Kuva 2. Tuomarniemen päärakennus vuoden 2022 kesäkuussa ennen purkua (Kuva: Risto Lauhanen).

Kuluneen kesäkuun 7. päivänä Tuomarniemen nykymiljöössä järjestettiin kaihoisat ja viimeiset iltarastit. FL ja koulutuspäällikkö Hannu Lassila oli pääratamestarina. Hannu jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle SeAMKista. Tuomarniemen tarkat suunnistuskartat on laatinut mti yAMK Hannu Humalamäki, joka hänkin toimi aikanaan SeAMKin opetuksessa Sedun opetuksen lisäksi.

Kolme miestä keskustelemassa parkkipaikalla.
Kuva 3. SeAMKin entiset metsäopettajat ja suunnistajat 7.6.2022 iltarasteilla. Vasemmalta lukien Hannu Lassila, Mikko Ahopelto, Hannu Humalamäki (Kuva: Risto Lauhanen).
Suunnistuskartta.
Kuva 4. Ote Tuomarniemen suunnistuskartasta, jota Hannu Humalamäki on päivittänyt (Kuva: Risto Lauhanen).

Suunnistus on tärkeä taito kenelle hyvänsä, ei vain metsäammattilaisille. Hyvä suunnistustaito on osa luonnontuotehankkeiden työturvallisuutta. Maastosta on osattava löytää oikeat keruupaikat. Mustikkametsässä ei sovi eksyä.

Parin vuoden sisällä Tuomarniemen kartta ja miljöö näyttävät toisenlaisilta, kun uusi kampus valmistuu. Vanhat museoviraston suojelemat rakennukset jäävät karttaan. Rantasauna, Vellikellotalo ja Metsämuseo muun muassa kuuluvat tähän sarjaan, jota ei pureta.

Hyvät mahdollisuudet SeAMK-yhteistyölle

Tuomarniemi kiinnostaa kansainvälisesti. Muutama vuosi sitten Etelä-Pohjanmaan liitto rahoitti Tuomarniemen kehittämishanketta. Jatkossa uskon Tuomarniemen palvelevan Ähtäri Zoon kanssa SeAMKin kansainvälistä toimintaa ja TKI-hanketoimintaa mm. kokous- ja seminaaripaikkana. Metsähallituksen hallintaan kuuluvat opetusmetsät tarjoavat elämyksellisiä oppimisympäristöjä ja retkikohteita.

Luonnontuoteala on yksi kasvava biotalouden toimiala. Luonnontuotteista liiketoimintaa eli SUVI-hanke sekä Makuja maakunnan metsistä -hanke edistävät asiaa toiminta-alueillaan.  Manner-Suomen maaseutuohjelma, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja yksityiset yritykset rahoittavat Makuja-hanketta.

SUVI-hankkeessa Leader-ryhmä Kuudestaan rahoittaa SUVI-hanketta Ähtärin seudulla yhdessä Kyrönmaalla toimivan YHYRES-Leader -ryhmän kanssa. Suomen metsäkeskus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ovat hankkeen sisällöntuottajina. Yhteistyötä tehdään Põlvamaan Leader-alueen kanssa.

Risto Lauhanen
Tuomarniemen ex-yliopettaja
SeAMK