Youtubesta on moneksi | @SeAMK-verkkolehti

Youtubesta on moneksi

kategoria: 2022, Muut artikkelit

YouTubella on yli kaksi miljardia käyttäjää maailmassa ja Suomessa käyttäjiä on yli kaksi miljoonaa. Palvelun suosio on suurempi kuin esimerkiksi TikTokin ja sitä käytetään laajalti eri ikäryhmissä. Ei ihme, että YouTube on myös mainostajille kiinnostava sosiaalisen median alusta. Sen avulla pystytään myös tavoittamaan hyvin esimerkiksi tietystä harrasteesta kiinnostunut katsojakunta.

Tubettajat luovat trendejä

Monille YouTube on ensisijaisesti huvia ja ajankulua. Esimerkiksi musiikkivideot ovat suosittuja. Nuoremmat ikäryhmät taas seuraavat suosikkitubettajiaan, jotka ovat tämän päivän trendsettereitä. Vuonna 2021 suosituin kotimainen kanava oli Relaxing End, jota seuraa 8,43 miljoonaa henkeä. Kanavalla on peliaiheisia videoita ja esimerkiksi tietokonetarvikkeiden unboxausta eli saatujen pakettien purkua. Eräällä videolla esimerkiksi kootaan tietokone, osa taas on puhtaita pelivideoita. Iso osa seuraajista onkin kansainvälisiä peliharrastajia.

Suomenkielisistä tubettajista Lakko on suosituimpia; hänellä on peräti 793 000 seuraajaa. Tämä kertoo paljon siitä, kuinka ennen muuta nuoret seuraavat YouTubea ja suosikkitubettajiaan. Tubettajat toimivat tiennäyttäjinä. Siinä missä keski-ikäiset aikanaan lukivat muotivinkit Suosikista, ovat tubettajat aikaansa seuraavien nuorten tiedonlähteitä ja esikuvia.

Tietoa eri asioista

YouTube ei ole vain viihdettä, huvia ja trendejä. Itse asiassa se on keskeinen tiedonhankintakanava, kun etsimme esimerkiksi ohjeita jonkin asian tekemiseen. Moni yritys lataa YouTubeen videoita siitä, miten esimerkiksi villasukka kudotaan tai auton renkaan vaihdetaan oikeaoppisesti. YouTubessa on myös runsaasti harrastajien vinkkejä kaikilta mahdollisilta elämänalueilta aina koirien koulutuksesta grillaamiseen ja leivontaan.

Moni ajattelee, että YouTube on vain maallikoiden ja harrastajien temmellyskenttä. Näin ei asia suinkaan ole. Hyvä esimerkki kansainvälisen laatusisällön tuottajasta on National Geographic –kanava, jolla on 19,9 miljoonaa seuraajaa ja valtaisa määrä upeita dokumentteja vapaasti katsottavissa. YouTubesta löytyy paljon eri alojen opetukseen soveltuvaa mmateriaalia ja esimerkiksi historia-aiheisten videoiden tarjonta on monipuolinen.

Loggaa itsesi sisään, ryhdy seuraamaan sinua kiinnostavia kanavia ja julkaisemaan itsekin, jos aikaa ja energiaa riittää! Tietoa ja viihdettä YouTubessa on tarjolla yllin kyllin niin työhön kuin vapaa-aikaankin.

 

Ari Haasio
yliopettaja, kirjasto- ja tietopalveluala