Tsukuba - tiedon ja tieteen kaupunki
Tsukuba sijaitsee 45 minuutin junamatkan päässä Tokiosta. Kaupunki tunnetaan ennen muuta laadukkaasta yliopistostaan ja tutkimuslaitoksistaan. Tsukuba onkin Japanin suurin tieteen keskittymä. Kaupungissa on 225000 asukasta, joista 15000 opiskelee Tsukuban yliopistossa. Monet suuret tutkimuskeskukset sijaitsevat myös Tsukubassa, ja kaupunki on rakennettu yliopiston ja tutkimuskeskusten ympärille. Kaupunkia voidaankin perustellusti sanoa japanilaisen tutkimuksen ja tieteen kehdoksi, jossa tehdään niin soveltavaa kuin perustutkimustakin.
Vierailin Tsukuban yliopiston informaatiotutkimuksen laitoksella, joka on maan suurin alan tutkimukseen ja opetukseen keskittynyt yksikkö. Yksi sen painopistealueista on tiedonhankinnan tutkimus, joka on suurelta osin keskittynyt Japanissa juuri Tsukuban yliopistoon.
Tsukuban yliopisto on hyvin kansainvälinen: siitä pitää huolen 7500 ulkomaalaista opiskelijaa. Kaikkiaan Tsukubassa voi törmätä 133 eri kansallisuuteen – kaupunki onkin houkutellut niin opiskelijoita kuin tutkijoitakin kaikkialta maailmasta.
Kontakti Tsukubaan on solmittu ja ensi askeleita yliopiston informaatiotutkimuksen laitoksen kanssa lähdetään ottamaan yhteisartikkeleiden muodossa. Aluksi tutkimus kohdistuu hikikomori-ilmiöön ja siihen liittyviin informaatiokäytänteisiin. Nyt alkavassa tutkimuksessa pyritään selvittämään suomalaisten ja japanilaisten hikikomoreiden verkkokulttuuria ja verkon merkitystä heidän arjessaan. Hikikomorit ovat sosiaalisesti vetäytyneitä, yleensä 16-30 -vuotiaita nuoria, joiden elämä keskittyy lähes yksinomaan internetiin. He kommunikoivat vain sen avulla, viettävät siellä aikaansa ja pelkäävät poistua kotoaan. Japanissa tunnetaan hikikomori-syndrooma, joka on määritelty siellä sairaudeksi.
Teksti:
Ari Haasio. Kirjoittaja toimii yliopettajana SeAMK Liiketoiminta ja kulttuurissa.