Tehokkain tapahtuma vuodelle 2023? | Julkaisut @SeAMK

Tehokkain tapahtuma vuodelle 2023?

kategoria: 2022, Muut artikkelit

LSK Business Parkin toimitusjohtaja Mika Marjamäki esitti tämän kehittämishaasteen Seinäjoen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijoille, jotka SeAMK Innovaatioviikon aikana kokoontuivat pohtimaan ja ratkaisemaan yritysten ja organisaatioiden toimeksiantoja.

LSK Business Parkin haastetta pääsi ratkomaan 50-henkinen monialainen opiskelijaryhmä. Tiedonhaun, kohderyhmätutkimuksen ja palvelumuotoilun työkaluja käyttäen opiskelijat pyrkivät innovoimaan täysin uudenlaisen tapahtumakonseptin LSK Business Parkkiin ja LentoHotelliin vuodelle 2023.  Opiskelijoiden haasteena oli ideoida tapahtuma, joka mahdollisimman tehokkaasti käyttäisi hyödyksi alueen monipuoliset mahdollisuudet: sisä- ja ulkotilat, majoituskapasiteetin sekä myös tuottaa positiivista näkyvyyttä yritykselle sekä luo lisäarvoa tapahtuman järjestäjälle.

Kuva 1: Opiskelijat saivat tuntumaa monialaiseen työskentelyyn Innovaatioviikon aikana. (Kuva: Tiina Nieminen).

Opiskelijat työskentelivät neljän-kuuden hengen monialaisissa tiimeissä, joihin oli koottu opiskelijoita kaikilta SeAMKin koulutusaloilta. Osa opiskelijoista oli aloittanut opintonsa vasta vuoden alusta, joten suurin osa todella kaukana mukavuusalueeltaan. Suurin osa opiskelijoita eivät tunteneet toisiaan ennen tätä viikkoa, eivätkä muitakaan ryhmäläisiään, mutta hienosti yhteistyö sujui, kun alkukankeudesta selvittiin. Töysästä lähtöisin oleva, ensimmäisen vuoden rakennusinsinööriopiskelija Nea Vanhamäki oli positiivisesti yllättynyt viikon annista:

–  Opin taas enemmän ryhmätyöskentelystä. Opin miten kannattaa lähteä liikkeelle jotain suunnitelmaa aloittaessa, sillä usein takerrun liikaa yksityiskohtiin.  Ja tottakai viikosta jäi käteen erilaisia työkaluja ideointia varten. Kivointa oli tutustua uusiin ihmisiin, saada positiivista palautetta ja nähdä toisten aikaansaannoksia.

Ryhmän toisena ohjaajana toiminut Nina SIlvan oli tyytyväinen opiskelijoiden panokseen:

–  Kaikki ryhmät heittäytyivät mukaan hienosti, vaikka osalle olivat liiketoiminnan kehittäminen, palvelumuotoilu ja tapahtumatuotanto aivan uusia asioita.

Kuva 2: Voittajaryhmän oli helppo hymyillä! (Kuva: Tiina Nieminen).

Kisa parhaasta ideasta oli tiukka. Voittajaksi nousi ryhmä 4 ideallaan lapsille suunnatusta Pipolätkäturnauksesta. Vaikka ideana tapahtuma ei täysin uusi ollutkaan, oli tässä tapahtumakonseptissa arviointiraadin mukaan erityisen hyvää selkeä kohderyhmä ja talvelle sijoittuva tapahtuma. Majoituksen käyttöaste oli myös hyvin huomioitu ja raati näki tapahtumalle ison potentiaalin.

–  Jos mä saisin yksin päättää niin meidän joukkue tulis!, kertoi yksi kohderyhmätutkimukseen osallistunut nuori kiekkoilija.

–  Oli hienoa, että kohderyhmätutkimuksessa oli kartoitettu sekä lapset, että heidän vanhempansa ja tutkimuksen mukaan kummatkin olivat innostuneita tapahtumakonseptista, kommentoi LSK:n toimitusjohtaja Marjamäki.

Tuomarit palkitsivat myös parhaan innovaation kunniamaininnalla ryhmän 3 idean Opiskelijaolympialaisista. Opiskelijat olivat kohderyhmänä uusi, mutta hyvinkin varteenotettava kohderyhmä LSK:lle. Tapahtumakonseptissa oli pääpaino mukavalla yhdessäololla, johon LSK:n alue tarjoaa hyvät puitteet. Myös tapahtuman sijoittuminen kesäkauden ulkopuolelle oli plussaa. Ryhmä oli miettinyt hienon ohjelman kaksipäiväiselle tapahtumalle ja kohderyhmäkyselyn perusteella tapahtumaa kohtaan oli paljon kiinnostusta, totesi Marjamäki.

LSK:n johtoryhmän jäsen Marianna Viertola oli mukana arvioimassa opiskelijoiden ideoita. Sekä Viertola, että Marjamäki olivat tyytyväisiä viikon antiin: Yritys sai kaikki valmistuneet esitykset käyttöönsä, ja ne kaikki olivat konkreettisia, toteuttamiskelpoisia ja osa yksityiskohtineen hyvinkin pitkälle mietittyjä. Viertola kannustaakin yrityksiä innokkaasti mukaan korkeakouluprojekteihin.

–  Myös yrityksen näkyvyys sai hyvää buustia, opiskelijathan ovat kaikki myöhemmin elämässään mahdollisia työntekijöitä tai asiakkaita, tai tekijöitä laajassa yhteistyöverkostossamme, toteaa Viertola.

Tiina Hietala
Korkeakouluasiamies
SeAMK – Seinäjoen ammattikorkeakoulu
tiina.hietala@seamk.fi

Kirjoittaja toimi SeAMK Innovaatioviikolla  LSK Parkin toimeksiannon toisena valmentajana.