SeAMK Lukioväylä tarjoaa uuden väylän korkeakouluopintoihin | @SeAMK-verkkolehti

SeAMK Lukioväylä tarjoaa uuden väylän korkeakouluopintoihin

kategoria: 2022, Muut artikkelit, TKI

Lukiosta väylä korkeakouluun -hankkeen tavoitteena on suunnitella ja pilotoida lukiolaisille suunnattu uusi väylä korkeakouluun. Seinäjoen ammattikorkeakoulun lisäksi ESR-rahoitteisessa hankkeessa on mukana neljä maakunnan lukiota Alajärveltä, Kauhajoelta, Kauhavalta ja Seinäjoelta. SeAMK Lukioväylässä opiskelijalle tarjotaan 15 op laajuinen, ennalta määrätty tutkinto-ohjelmakohtainen opintopaketti, jo lukio-opintojen aikana. Lukioväylän opintojen suorittaminen hyvillä tiedoilla (painotettu keskiarvo 3) sekä lukion päättötodistus, antavat opiskelijalle erillishakukelpoisuuden SeAMKin tutkinto-opiskelijaksi, ilman yhteishakua ja valintakokeita.

Uusia lukioväyliä tarjolla syksyllä  2022

Hankkeen ensimmäiset pilotit lähtivät käyntiin tammikuussa -22, jolloin mukaan väylään hyppäsi yhdeksän opiskelijaa, joista seitsemän tradenomiväylään (jossa mahdollisuus valita joko liiketalous tai urheiluakatemialaisille suunniteltu erikoisväylä) ja kaksi bio- ja elintarviketekniikan insinööriväylään.

Projektitiimi ja SeAMKin koulutuspäälliköt ovat olleet vauhdissa alkuvuoden ja syksyllä -22 on luvassa jopa 9 eri alan lukioväylää. Erityisen innoissamme olemme uusista tulokkaista eli Sosionomi- ja Sairaanhoitaja/Terveydenhoitajaväylistä, joista kumpikin ala osoittautui opiskelijoita kiinnostavaksi lukiolaisille suunnatussa kyselyssä. Lisäksi uutuutena tulee tarjolle Tekniikan alan väylä, josta voi hakeutua SeAMKin tutkinto-opiskelijaksi neljään eri tutkinto-ohjelmaan: automaatiotekniikan, konetekniikan, tietotekniikan sekä rakennustekniikan insinööriopintoihin. Sekä insinööri- että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista on selkeästi osaamisvajetta maakunnassa, joten lukiolaisten joustava siirtyminen jatko-opintoihin sekä jääminen omaan maakuntaan ovat osaltaan auttamassa osaavan työvoiman saannissa tulevaisuudessa.

Lisätietoa SeAMKin lukioväylistä ja lukioväylän opetussuunnitelmat löytyvät täältä: Lukioväylä | SeAMK

Tiina Hietala, projektipäällikkö
Essi Hauta, TKI asiantuntija
SeAMK
Lukiosta väylä korkeakouluun -hanke

ESR-rahoitteisessa Lukiosta väylä korkeakouluun -hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan lukiolaisille uusi väylä korkeakouluun. Lisäksi hankkeeseen osallistuvat lukiot kehittävät opiskelijoiden ohjaustyön tueksi uuden jatko-opintojen ohjausmallin. Tämä artikkeli on osa  em. hanketta.

Lisätietoa hankkeen verkkosivulla.