Polkuopinnoista apua seutujen insinööripulaan
SeAMK käynnisti elokuussa 2021 ensimmäistä kertaa avoimen ammattikorkeakoulun opintoina Alajärvellä ja Kauhajoella sekä konetekniikan että automaatiotekniikan polkuopintoryhmät.
Aiemmin tekniikan alan polkuopintoja on tarjottu ainoastaan Seinäjoella, mutta koronan myötä yleistynyt hybridiopetus mahdollistaa opintojen suorittamisen joustavasti eri puolilla maakuntaa. SeAMKin osaamisalajohtaja Heikki Rasku kertoo, että hybridiopetuksessa opiskelijoita voi olla samanaikaisesti usealla eri paikkakunnalla. Opiskelijat otettiin sisään avoimen polkuopiskelijoina, joille taataan mahdollisuus hakeutua tutkinto-opiskelijoiksi mikäli riittävä opintopistemäärä täyttyy ensimmäisenä vuotena, jatkaa osaamisalajohtaja Heikki Rasku.
Polulla opiskelu
Nopeus polkuopintoihin ilmoittautuessa oli valttia. Kun polkuopintojen ilmoittautumislinkit avautuivat 10. elokuuta, niin opiskelupaikat ja varapaikat täyttyivät nopeasti.
Opiskelu polkuopinnoissa tapahtuu osana tutkintoa suorittavien monimuoto-opiskelijoiden ryhmää ja opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Verkkovälitteinen teoriaopetus on torstai- ja perjantai-iltaisin ja osittain lauantaisin. Opintoihin sisältyy laboratorioharjoituksia, jotka toteutetaan SeAMK laboratoriossa Seinäjoella.
Korkeakouluasiamies Pirjo-Leena Ketola SeAMK Maakuntakorkeakoulusta toteaa, että opiskelijoilla on hyvin erilaisia taustoja ja pohjakoulutuksia. Joillakin oli aikoinaan jäänyt insinööritutkinto kesken, kun työelämä ja perhe-elämä olivat vieneet mukanaan. Toisella taas on aina ollut haaveena korkeakoulututkinto, mutta mahdollisuus sen suorittamiseen on puuttunut. Myös opiskelijoiden ikähaitari on melko suuri.
Yksi Alajärven ryhmän polkuopiskelijoista on vimpeliläinen sairaanhoitaja Heli Kataja, joka päätti lähteä toteuttamaan jo lukiovuosina syntynyttä ammattihaavettaan insinöörikoulutuksesta. Nyt kun tarjoutui mahdollisuus opiskella lähellä, niin Kataja tarttui mahdollisuuteen, joka mahdollisesti johtaisi myöhemmin alanvaihtoon.
Kauhajokelainen Janne Huuskonen on puolestaan ammatiltaan sähkömies Kauhajoen Lämpöhuollossa ja opiskelee nyt automaatiotekniikkaa Kauhajoen polkuopintoryhmässä. Huuskosen työssä on koko ajan yhä enemmän automaatiota. Hän haluaa oppia lisää ja häntä kiinnostaa kehittäminen. Samoilla linjoilla on Sulbana Oy:ssä työskentelevä Petri Alhainen, joka on haeskellut mahdollisuutta jatkaa insinööriopintoja, jotka aikoinaan jäivät kesken. Lisäksi Alhainen kertoo, että työpaikalla opintoihin on suhtauduttu myönteisesti, osaava työntekijä on arvokas.
Korkeakouluopintojen suorittaminen on iso ponnistus työn, perheen ja harrastusten ohessa, toteaa korkeakouluasiamies Marjo Vistiaho SeAMK Maakuntakorkeakoulusta. Se vaatii opiskelijalta ajankäytön suunnittelua ja sitoutumista. Useat opiskelijat ovat todenneet, että ryhmänä opiskelu luo yhteishenkeä, ja että aikuisopiskelija saa ryhmästä tukea opintoihin.
Polulta tutkintoon
Polkuopinnoissa suoritetuilla konetekniikan tai automaatiotekniikan opinnoilla voi hakeutua opiskelijaksi SeAMKin Insinööri (AMK) tutkintokoulutukseen avoimen väylän haussa keväällä 2022. Avoimen väylän hakukelpoisuuden edellytyksenä on vähintään 45 polkuopintoina suoritettua opintopistettä. Kun tulee valituksi tutkinto-opiskelijaksi, niin opiskelu jatkuu toisen vuoden opinnoilla ja siitä eteenpäin aina tutkintoon saakka.
Poimintoja polun varrelta
Opinnot ovat edenneet vauhdilla ja kokemukset opinnoista ovat olleet positiivisia. Opiskelijoiden kommenteissa on välittynyt kiitokset mahdollisuudesta opiskella työn ohessa ja oman kodin lähellä. Osa opiskelee jopa lähes kokonaan kotisohvalta käsin.
Opiskelijoiden lisäksi myös kuntajohtajat, elinkeinotoimi sekä teolliset- ja teknologia-alan yritykset ovat iloinneet opinnoista ja tulevista teknisen alan asiantuntijoista. Toiveena onkin, että näillä toimenpiteillä saataisiin helpotusta alueiden osaajapulaan.
Marjo Vistiaho
korkeakouluasiamies
SeAMK Maakuntakorkeakoulu, Järviseutu
Pirjo-Leena Ketola
korkeakouluasiamies
SeAMK Maakuntakorkeakoulu, Suupohja