Oletko iso paha susi, fiksu Punahilkka vai mykkä kivi? | Julkaisut @SeAMK

Oletko iso paha susi, fiksu Punahilkka vai mykkä kivi?

kategoria: 2018, Muut artikkelit

Leikilliset menetelmät asiantuntijayhteisön kehittämisessä

Pelilliset, leikilliset ja tarinalliset menetelmät ovat käytettävissä myös asiantuntijayhteisöjen kehittämisessä. Ohjaajan tai vastuuhenkilön on kuitenkin hyvä huomioida jo etukäteen näiden menetelmien sudenkuopat ja mahdollisuudet.

Toiminnallisten menetelmien käyttö työyhteisön tai tiimin kehittämisessä edellyttää jokaisen osallistumista ja heittäytymistä tilanteeseen. Kuitenkin meillä kaikilla on tiimissämme ja työyhteisössämme jo valmiit roolit, ja ammattiminän tuomasta arvonannosta ja henkisestä suojasta luopuminen voidaan joskus kokea uhkaavana. Voimme pelätä (ammatillisten) kasvojen menetystä, vaikka kollegat eivät näin meistä ajattelisikaan. Ihmisillä saattaa myös olla selkeästi hyvin erilaiset roolit työ- ja vapaa-ajalle. – Ja tämähän on tietenkin sallittua!

Työntekijän ammattirooli ohjaustilanteen esteenä

Osallistujan pelko ammatillisten kasvojensa menettämisestä vaikeuttaa ohjaajan työtä. Este, jota ohjaaja ei välttämättä tiedä, jollei tunne kyseisen yhteisön jäseniä etukäteen. Jään rikkomiseksi tai fantasiamaailman luomiseksi myös ohjaustilanteen vetäjä voi ottaa rooleja. En kuitenkaan usko, että joku alansa tunnettu guru ja ns. vanhan linjan johtava opettaja tai insinööri kovin helposti ottaa esimerkiksi Avattaren roolia – tai suostuu sellaisen ohjattavaksikaan.

Teksti:

Stiina Torkkel
kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija