Lukuvinkkejä netistä | Julkaisut @SeAMK

Lukuvinkkejä netistä

kategoria: 2023, Muut artikkelit
#

Moni tuskailee sen ongelman kanssa, että ei tiedä mitä lukisi. Tekisi mieli tarttua kirjaan, mutta minkä opuksen valitsisi tarjolla olevista teoksista? Ja jos lukujumi on iskenyt, mikä olisi sopiva kirja sen poistamiseen? Netistä löytyy monia sivustoja, joilta saa hyviä vinkkejä tähän ongelmaan.

SOME on kirjatoukan kaveri

Facebookista löytyy monia kirjallisuusaiheisia ryhmiä, kuten Rennommat kirjallisuuden ystävät, Kirjallisuuden ystävät ja Dekkariryhmä. Niissä jaetaan lukukokemuksia luetuista kirjoista, vinkataan uutuuksista sekä keskustellaan välillä värikkäästikin kirjallisuudesta. Ryhmissä on mukana myös kirjailijoita, jotka osallistuvat keskusteluihin ja lukevat kommentteja. Joskus kirjailijat antavat myös ryhmiin arvottavaksi omia uutuusteoksiaan.

Sosiaalisesta mediasta löytyy monia sovelluksia, blogeja ja esimerkiksi eri kirjastojen lukuhaasteita, joiden avulla on helppo aktivoida omaa lukemista ja saada kirjallisuusvinkkejä.

GoodReads (https://www.goodreads.com/) on kirjallisuuden ystävien kohtauspaikka, jonne voi lisätä lukemansa kirjat sähköiseen muistilistaan ja antaa niille oman arvion sekä lukea muiden arvioita. Palvelussa voi myös selailla lukusuosituksia kirjallisuudenlajeittain. Mukana on paljon englanninkielistä kirjallisuutta, mutta myös suomenkielisiä teoksia voi etsiä GoodReadsin kautta.

Kirjallisuusblogit ovat jo pidempään olleet lukemista harrastavien ihmisten suosimia tiedonlähteitä. Osa niistä on erikoistunut tiettyyn kirjallisuudenlajiin, osa taas käsittelee kirjallisuutta laveammin blogin tekijän mieltymyksistä riippuen. Suosituimmat kotimaiset kirjallisuusblogit löytyvät Blogilistalta osoitteesta https://www.blogit.fi/tag/kirjallisuus. Käy kurkkaamassa!

Lukuhaasteista ja kirjallisuuspiiristä uutta potkua lukemiseen

Seinäjoen kaupunginkirjasto järjestää vuosittain lukuhaasteen, jossa on tarkoitus lukea 25 kirjaa. Jokainen lukuhaasteen kohta käsittelee eri teemaa ja kirjan voi valita teemaan liittyen itse. Kirjastosta saa haastevihon ja sen palauttaneiden kesken arvotaan kirjakaupan lahjakortti. Voit lukea niin kaunokirjallisuutta kuin tietokirjallisuuttakin. Vastaavanlaisia lukuhaasteita on nykyisin monilla maamme kirjastoilla.

Perinteiset lukupiirit ovat tietysti oiva tapa vaihtaa mielipiteitä kirjoista ja aktivoida itseään lukemaan. Esimerkiksi eri kirjastot järjestävät omia lukupiirejään.  Jos aika ei mahdollista niihin liittymistä, niin myös verkossa toimii lukupiirejä, joissa luetaan yhdessä sovittu teos ja keskustellaan siitä verkon välityksellä. Nämä lukupiirit ovat yleensä ajasta ja paikasta riippumattomia toisin kuin perinteiset lukupiirit.

Siispä rohkeasti nettiin etsimään uusia kirjakavereita! Lukeminen kannattaa aina, kuten edesmennyt kulttuurin ja yhteiskunnan moniottelija Jörn Donner tapasi sanoa.

Ari Haasio
Yliopettaja
Kirjasto ja tietopalveluala
SeAMK