Innostava ja antoisa vierailupäivä SeAMKissa | Julkaisut @SeAMK

Innostava ja antoisa vierailupäivä SeAMKissa

kategoria: 2022, Muut artikkelit, TKI
#

OK Työmarkkinoilla -hankkeessa toimivat SeAMKin korkeakouluasiamiehet Marjo Vistiaho ja Janika Hautaviita järjestivät Etelä-Pohjanmaan Opiston Korkit -opiskelijaryhmän vierailun SeAMKiin keväällä 2022. Vierailijat olivat ulkomaalaistaustaisia, melko hyvin suomen kieltä puhuvia ja ymmärtäviä opiskelijoita. Vierailu toteutettiin selkosuomen kielellä. Opiskelijoiden lisäksi Etelä-Pohjanmaan Opistolta vierailuun osallistuivat aikuisten maahanmuuttajien opetuksesta vastaavat ja Korkit-hankkeen edustajat Iiris Mäkinen ja Maija Mäki-Viinikka. Vierailun sisältö toteutettiin opiskelijoilta ennen vierailua tiedusteltujen toiveiden mukaisesti.

Ihmisiä seisomassa esittelijän ympärillä rakennuksen aulassa.

Vierailu aloitettiin SeAMK Kampustalolta. Janika Hautaviita otti vieraat vastastaan yhdessä viestinnän asiantuntija Tuomas Rauhalan kanssa. Tuomas aloitti esittelykierroksen kertomalla ja esittelemällä Kampustaloa. Vierailijat pääsivät tutustumaan mm. sairaanhoidon ja fysioterapian opetustiloihin sekä kirjastoon.

Ihmisiä seisomassa esittelijöiden ympärillä rakennuksessa. Ihmisiä ulkona nurmikolla rakennuksen edustalla.

Ihmisiä istumassa ja kuuntelemassa esittelijää esitystilassa.

Kampustalolta vierailijat siirtyivät kävellen jokirantamaisemaa ihaillen Framille, Y-Zonen tiloihin, jossa esittely jatkui pienen tarjoilun lomassa. Opintoasiainpalvelusta suunnittelija Anna Aula esitteli Korkit-ryhmälle SeAMKin eri hakuja ja väyliä hakeutua opiskelijaksi ammattikorkeakouluun. Muutama ryhmästä olikin jo hakenut tämän kevään toisessa yhteishaussa, mutta kaikille seuraava keskeinen haku on syksyn yhteishaku. Syksyn yhteishaun hakukohteet löytyvät SeAMKin sivuilta täältä: Syksyn yhteishaku. Ryhmälle esiteltiin myös ammattikorkeakouluun.fi-sivustoa, josta löytyy tietoa liittyen ammattikorkeakouluun hakemiseen, AMK-valintakokeeseen ja ammattikorkeakoulussa opiskelemiseen. Korkit-ryhmäläisiä kehotettiin myös tutustumaan avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaan sekä erillishakuihin, joita SeAMKissa on tarjolla. Näistä asioista voi lukea lisää tämän sivun kautta: Hakijalle.”

Ihmisiä istumassa ja kuuntelemassa esittelijää esitystilassa.

Opinto-ohjaaja Pirjo Takala esitteli sosionomi (AMK) tutkinto-ohjelmaa opiskelijaryhmälle. Esittelyn aluksi katsottiin kaksi videota, joissa sosionomiopiskelijat kertoivat opiskelustaan ja toisessa videossa näytettiin mm. esimerkkejä oppituntien sisällöistä. Takala kertoi koulutukseen liittyvistä harjoitteluista sekä mahdollisuudesta valita varhaiskasvatuksen suuntautumisvaihtoehto opintojen alussa. Mikäli opiskelija suorittaa varhaiskasvatuksen opinnot osana sosionomiopintojaan, hän voi työskennellä varhaiskasvatuksen sosionomina. SeAMKissa on sosionomikoulutusta tarjolla sekä päivätoteutusmuotona että monimuotototeutuksena. Monimuotototeutuksen erityispiirteet käytiin esittelyssä lyhyesti läpi. Lisäksi Takala kertoi esittelyssään erilaisista asiakasryhmistä, joiden parissa sosionomi (AMK) voi valmistuttuaan työskennellä sekä sosionomin erilaisista ammattinimikkeistä.

Ihmisiä seisomassa laboratoriotiloissa.

Viimeisessä esittelyosuudessa automaatio- ja tietotekniikan lehtori Jyri Lehto vei vierailijat tutustumaan robotiikan ja teollisen internetin laboratorioihin. Siellä vierailijat saivat nähdä demonstraation projektipäällikkö Juho Pirttilahden esittämänä kahdesta erilaisesta robotista, jotka olivat ohjelmoitu tietokoneohjelmalla. Toinen roboteista oli lattialla liikkuva. Toinen oli kooltaan isompi ja se sijaitsi läpinäkyvän turvasermin takana. Lisäksi Lehto kertoi vierailijoille tietotekniikan insinööriopiskelumahdollisuuksista SeAMKissa.

Demossa näytettiin yksi mahdollisuus automaattiselle laadunvalvonnalle. Sovelluksessa tuotiin Omron LD-90 mobiilirobotilla johdonsuojakatkaisija Universal Robotics UR5 kuusiakseliselle yhteistyörobotille poimittavaksi. UR5 poimii kappaleen konenäkönsä avulla. Robottien välinen kommunikointi toimii python koodilla toteutetulla palvelimella. UR5 tarttui johdonsuojakatkaisijaan ja vei sen Gogator A2340 profiiliskannerin alle tarkistettavaksi. Profiiliskanneri tunnisti johdonsuojan kytkimen asennon ja tämän perusteella voitaisiin tehdä seuraava ohjelmoitu työvaihe. Esimerkiksi tuote voitaisiin tämän perusteella laittaa tiettyyn laatikkoon.

Mobiilirobotti LD-90

Ihmiset katsovat, kun esittelijä esittelee pienen robotin toimintoja.

Mobiilirobotti LD-90 on tasopinnalla itsenäisesti liikkuva laite. Se tutkii ympäristöään skannerien avulla ja täten se pystyy väistämään kiinteät ja liikkuvat esteet törmäämättä. Mobiilirobotin kantokyky on 90kg. Oheisen linkin takana on tarkempi esite:

https://industrial.omron.fi/fi/misc/dm/autonomous-mobile-robots?https://industrial.omron.fi/fi/misc/dm/autonomous-mobile-robots?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=SEA_mobile-robots_EMEA&utm_term=%7Bkeyword%7D&utm_content=fi_omron_e&gclid=CjwKCAjw7vuUBhBUEiwAEdu2pFWYTJcFm0vTloCesU2UjZpNEt_6j1yVXn8jjMaLgiJtDRtjBe7qdBoC3E8QAvD_BwE

Yhteistyörobotti Universal Robotics UR5

Robotin toiminnan esittelyä.

UR5 on yhteistyöturvallinen robotti, eli se kykenee toimimaan samassa tilassa ihmisen kanssa ilman suoja-aitoja. Tämä on mahdollista robotissa olevien tarkkojen momenttiantureiden ja käytetyn turvanopeuden avulla. SeAMKin UR5:sessa on tarttujassa lisäksi integroitu voima-anturi sekä konenäkökamera.

Ohessa vielä tarkempaa esitettä UR5e robotista, joka on hyvin samankaltainen SeAMKin laitteen kanssa: https://www.universal-robots.com/fi/tuotteet/ur5-robot/

Pari osallistujaa pääsi kokeilemaan UR5:sen manuaalista liikuttelua. He saivat seurata, kun robotille tehtiin yksinkertainen ohjelma, jossa robotti liikkui kahden pisteen välillä.

Opiskelijoiden palautteita vierailusta

  • Se oli erittäin mukava kokemus. Se, että kaupungin kaunein osa on varattu oppilaitokselle, on osoitus koulutuksen tärkeydestä. Oli mielenkiintoista, että meille selitettiin hakuehdot ja laitosten esittelyt olivat mielenkiintoisia. Olin erittäin tyytyväinen. Harkitsen ehdottomasti hakuaikaa.
  • Vierailu SeAMK:lla oli sekä hauska että informatiivinen. Löysin vastauksia omiin kysymyksiin. Kiitos hyvästä päivästä.
  • Vierailemassa SeAMK:ssa oli melko ystävällinen vastaanotto, hyvä opastus ja informatiivinen esitys. Huomasin, että oli hyvä ja oikea päätös hakea opiskelemaan SeAMKiin. Kiitoksia!

Tietoa OK Työmarkkinoilla -hankkeesta

OK Työmarkkinoilla -hankkeessa luodaan toimintamalli, jossa yksilön osaamistarve muutetaan koulutuksen kautta uudeksi osaamiseksi, ja siten kilpailuvaltiksi työmarkkinoilla. Toimintamalli perustuu moniammatilliseen ohjauspalveluun ja työllistymisen tukemiseen koulutuksen avulla.

Hankkeessa kehitetään moniammatillisena yhteistyönä ohjaus- ja koulutusprosessi. Osaamiskartoituksen pohjalta luodaan kehittymissuunnitelma, jossa huomioidaan osaamisen tunnistamisen lisäksi uraohjaus sekä työllistymistä tukeva koulutus.

Hankkeen toimenpiteet toteutetaan Kokkolan ja Seinäjoen-Ilmajoen kuntakokeilujen, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen, Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Vaasan yliopiston yhteistyönä. Tuloksellisuutta vahvistaa tiivis yhteistyö ELY-keskusten ja TE-palvelujen kanssa. OK Työmarkkinoilla hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke.

Lisätietoa OK Työmarkkinoilla -hankkeesta:

Lisätietoja KORKIT-hankkeesta

Korkit -hankkeessa on tarjota korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille kielikoulutusta sekä edistää heidän osaamistaan vastaavaan työhön ohjautumista Etelä-Pohjanmaalla.

https://siirtolaisuusinstituutti.fi/tutkimus/hankkeet/korkeasti-koulutettujen-maahanmuuttajien-kielikoulutus-ja-osaamista-vastaavaan-tyohon-ohjautumisen-edistaminen-etela-pohjanmaalla-korkit/

Janika Hautaviita
OK Työmarkkinoilla -hanke
SeAMK Maakuntakorkeakoulu

Marjo Vistiaho
OK Työmarkkinoilla -hanke
SeAMK Maakuntakorkeakoulu

Kuvat: Janika Hautaviita