ERASMUS-opettajavaihto VICin yliopistoon | Julkaisut @SeAMK

ERASMUS-opettajavaihto VICin yliopistoon

Kokemuksia Kataloniasta: ERASMUS-opettajavaihto VICin yliopistoon keväällä 2018

Sain mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisen viikon mittaisen Erasmus-opettajavaihdon VICin yliopistoon Kataloniassa. VIC sijaitsee noin 60 km Barcelonasta ja asukkaita kaupungissa on n. 45 000.

Kaupunki on siis pienempi asukasmäärältään kuin Seinäjoki, mutta todella historiallinen.

Yliopisto sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, joten kulku sinne on helppoa.

Päivät yliopistolla olivat sisällöltään hyvin samankaltaisia kuin meillä Suomessa, joskin lounastauko kesti todella pitkään ja päivät jatkuivat sen vuoksi iltaan.

Toimin vaihtoni aikana yliopistolla fysioterapian koulutusohjelmassa ja opetukseni koostui neurologisesta fysioterapiasta sekä terveysneuvontaan ja suomalaisiin liikuntasuosituksiin liittyvistä asioista.

Opiskelijat olivat aktiivisesti mukana tunneilla, joskin osan englanninkielen taito oli vain välttävä. Tätä tilannetta helpotti se, että kieltä osaavat kurssitoverit käänsivät asioita joko espanjaksi tai ranskasi. VIC kun sijaitsee lähellä Ranskan rajaa ja sen vuoksi yliopistolla on paljon myös ranskalaisia opiskelijoita.

Opiskelijat maksavat yliopisto-opiskelustaan useita tuhansia euroja joka lukuvuosi ja mukaan pääsevät lähes kaikki joilla siihen on taloudellinen mahdollisuus. Opettajat kertoivat tämän olevan merkittävä vaikuttaja opiskelijoiden motivaatioon.

Fysioterapiamenetelmät suomalaisittain olivat pääosin nykyaikaisella tasolla, mutta myös osaltaan näkemyksemme mukaan hieman vanhanaikaisia. Tekniset menetelmät olivat vielä vallalla, eikä asiakkaiden sitoutuneisuus / motivaatio omaehtoiseen kuntoutumiseen tuntunut huolestuttavan paikallisia terapeutteja.

Tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuvaan fysioterapiaan pohjautuminen oli vielä aikalailla vierasta. Ilokseni panin merkille, kuinka edistyksellisiä tässä asiassa olemmekaan.

katalonia_opiskelijoita.jpg

Kuvateksti: Fysioterapian opiskelijoita harjoittelemassa kampuksen pihalla

Uudet tuulet puhaltavan kuitenkin myös Kataloniassa. Tapasin mm. tutkitusta tiedosta kiinnostuneen nuoren fysioterapian professorin, jonka kanssa virittelimmekin jatkoon yhteistyötä yliopistojemme välille.

Kokonaisuudessaan vaihtoviikkoni oli niin ammatillisesti kuin kulttuurillisesti erittäin antoisa. Suosittelen jokaiselle hyppäämään näiltäkin osin rohkeasti oman arkisen mukavuusalueen ulkopuolelle.

Pirkko Mäntykivi
fysioterapian lehtori, SeAMK Sosiaali- ja terveysala