Erasmus – kontakteja, ideoita ja kansainvälistymistä | Julkaisut @SeAMK

Erasmus – kontakteja, ideoita ja kansainvälistymistä

kategoria: 2022, Muut artikkelit, TKI
#

Erasmusrahoitteiset ohjelmat tarjoavat niin opiskelijoille kuin opettajille vaihtomahdollisuuden toisen eurooppalaisen yliopiston tai korkeakoulun kanssa. Oman pedagogiikan kehittämisen, asiantuntemuksen jakamisen ja oppimisen kannalta nämä vaihto-ohjelmat tuovat tervetulleen lisän arjen puurtamiseen. Kansainvälistymisen myötä opetuksessa voidaan toteuttaa yhteisiä kursseja hankeideointi sekä tutkimustoiminta saavat Erasmuksen ansiosta uusia mahdollisuuksia.

Uusia näkökulmia nettiin

Olin marraskuun 2022 lopussa viikon ajan Bydgoszczissa, Puolassa sijaitsevassa Uniwersytet Kazimierza Wielkiegossa (UKW) luennoimassa internetin pimeästä puolesta; valemediasta, vihapuheesta, verkkorikoksista ja pimeässä verkossa tapahtuvasta rikollisesta toiminnasta. Aihepiirit olivat mediaa ja sosiologiaa opiskeleville UKW:n opiskelijoille melko vieraita; heidän opinnoissaan niitä ei aiemmin oltu juuri käsitelty.

Opettamani aihepiirit ovat yhtä lailla ajankohtaisia Suomessa ja Puolassa. Esimerkiksi huumekauppaa harjoitetaan laajamittaisesti kummassakin maassa kotimaisissa pimeän verkon palveluissa. Myös vihapuhe ja muut netin lieveilmiöt ovat arkipäivää kummassakin maassa. Kahdeksan pitämääni oppituntia saivatkin opiskelijat kiinnostumaan yhä enemmän myös oman maansa nettirikollisuudesta jopa mahdollisena opinnäytetyön aiheena.

Hanke- ja tutkimusyhteistyötä

UKW: mediantutkimuksen laitos on jo ollut SeAMKin kumppanina yhdessä hankehaussa, ja tarkoitus on jatkossakin tehdä yhteistyötä tällä sektorilla. Henkilökohtaiset tapaamiset yliopiston hankkeista vastaavien henkilöiden kanssa olivat monessakin mielessä hedelmällisiä. Antoisat keskustelut mahdollisista hankeideoista ja ennen muuta toisen ihmisen tapaaminen kasvokkain, on jatkotyöskentelyn kannalta aina hyvä asia.

Konkreettisella tasolla ainakin artikkeleiden yhdessä kirjoittaminen saa jatkoa ja niiden aihepiirejä ja työnjakoa suunnittelimme yhdessä isäntäni, professori Piotr Siudan kanssa. Yhteistyö on jo alkanut aiemmin ja olemme kumpikin olleet kirjoittamassa yhtä artikkelia yhdessä kolmen muun tutkijan kanssa ja parhaillaan julkaisupäätöstä odottaa yhteinen artikkelimme, jossa on myös kolmas kirjoittaja.

Puolasta opetusta ja opiskelijoita Suomeen?

Todennäköistä on, että saamme UKW:sta ainakin vierailevan opettajan SeAMKiin puhumaan mediasta ja pelikulttuurista. Mahdollisesti myös joku opiskelijoista kiinnostuu tulemaan tänne. Viikko Bydgoszczissa oli monella tavalla antoisa: opettaminen kansainvälisessä ilmapiirissä on oma lukunsa hanke- ja tutkimusideoinnissa saadun hyödyn ja solmittujen kontaktien lisäksi. Ja toki plussana on aina tutustuminen uuteen kulttuuriin: historiaan, tapoihin ja ruokaan.

Ari Haasio
Yliopettaja
Kirjasto ja tietopalveluala
SeAMK