Ensimmäinen SeAMK Speksi nähdään huhtikuussa | Julkaisut @SeAMK

Ensimmäinen SeAMK Speksi nähdään huhtikuussa

Monet huomasivat marras-joulukuussa hakukuulutuksen SeAMK Speksiin. Useimmilta ilmoitus meni ohi ja monet eivät selvittäneet, mikä on speksi tai olisiko itsellä mahdollisuuksia lähteä mukaan. Tästä huolimatta SeAMKin ensimmäisen Speksiin valikoitui lähes 30-henkinen työryhmä, jossa on eri yksiköiden opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Oma tehtäväni on käsikirjoittaa ja ohjata tämä keväällä nähtävä spektaakkeli. Speksin haasteena on impro, joka rakentuu luottamuksen, vuorovaikutuksen ja avoimuuden ympärille. JOO:n sanominen tulee olemaan tämän kevään tärkein periaate. Yleisö voi vaikuttaa esitykseen vaatimalla uusintaa kohtauksesta valitsemallaan tyylilajilla. Näyttelijät ovat jatkuvasti alttiina spontaaneille huudoille, uusille ideoille ja jatkuville tarjouksille, joita yleisöltä odotetaan.

Monipuolinen läpileikkaus

SeAMKin speksin lähtökohdat ovat juuri niin herkulliset kuin halusimmekin. Produktiosta sovittiin yhteistyössä SAMOn kanssa syksyllä. Tavoitteena oli saada mukaan mahdollisimman monipuolinen läpileikkaus SeAMKista. Käsikirjoittajana asetin tavoitteeksi myös sen, että strategiamme näkyy jollain tavalla käsikirjoituksessa.

Yrittäjyyttä käsitellään tekstissä monesta näkökulmasta huumoria unohtamatta. Näen myös tämän harrastusmahdollisuuden tuomisen suoraan kampuksellemme osana tärkeää ”Paras korkeakoulu opiskelijalle” -visiota. Ilahduttavaa on tarjota sama harrastusmahdollisuus myös henkilökunnalle. Parasta on se, että sekä henkilökunta että opiskelijat ovat tarttuneet tähän mahdollisuuteen. Loput toivottavasti osallistuvat juttuumme yleisönä.

Speksin yleisölle kokemus voi aluksi tuntua kiusalliselta. Onhan epäsuomalaista istua teatterissa ja huudella lavalle. Tämä on kuitenkin Speksi-kulttuurin ydin ja odotan innolla, mitä yleisö Seinäjoella keksii.

Elisa Kannasto, SeAMK Speksin ohjaaja ja käsikirjoittaja. Kirjoittaja työskentelee SeAMK liiketoiminta ja kulttuurissa.