Yrittäjyyttä tukemassa käytännön keinoin | Julkaisut @SeAMK

Yrittäjyyttä tukemassa käytännön keinoin

#

SeAMKin yhteistyökumppani Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe (TH OWL) sijaitsee Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa, joka on merkittävin eurooppalainen teollisuuskeskittymä ja tiheimmin asuttua aluetta. Korkeakoulun pääkampus toimii pienessä 41 000 asukkaan Lemgon kaupungissa. Kirjoittajaryhmän vierailulla korkeakoulun pääkampukselle tutustuttiin myös tarkemmin heidän muuhun toimintaansa ja tukijärjestelmiin osana ruoka-alan innovaatiotyötä.

Korkeakoulukampukselle oli rakennettu viimeisien vuosien aikana mielenkiintoinen kokonaisuus (Enterprise Centre) tukemaan Start up – ja kasvuyrittäjyyttä. Yrityskeskuksen toiminta-ajatuksena on tasoittaa aloittavan yrittäjän töyssyjä monella osa-alueella. Yrityskeskuksessa toimivat asiantuntijat osaavat auttaa aloittavaa yrittäjää yrityksen liiketoimintaidean jalostamisessa, teknologisissa haasteissa, tuotekehityksessä, pakkausratkaisuissa ja kauppaan pääsyssä. Kuvassa 1 SeAMKin vierailijaryhmä pääsi maistamaan uusia tuotteita, joita oli kehitetty keskuksen asiantuntijoiden avustuksella. Osa tuotteista on jo markkinoilla. Vierailun aikana kirjoittajat pääsivät myös tutustumaan 3D-printterin toimintaan (kuvat 2 ja 3).


Kuva 1. Britta Schattenberg TH OWL:n yrityskeskuksesta taustoittaa opiskelijoiden kehittämiä tuotteita. Karri Kallio, Jarmo Alarinta ja Gun Wirtanen tutustuvat aistinvaraisesti innovatiivisiin hedelmäjuomatuotteisiin (kuva: Arthur Isaak).


Kuva 2. 3D-printteri on tulostamassa suklaasta erilaisia tuotteita (Kuva: Arthur Isaak).


Kuva 3. Professori Björn Frahm kirjoittaa muistiinpanoja samalla, kun Jarmo Alarinta, Karri Kallio, ja Gun Wirtanen tarkkailevat suklaata tulostavan 3D-printterin toimintaa ja kuuntelevat samalla Britta Schattenbergin ja Hanna Rohrbeckin esitystä (Kuva: Arthur Isaak).

Enterprise Centre sisältää sekä hautomon että kiihdyttämön. Yritysten tukena on korkeakoulun tutkimusintensiivisten profiilialojen osaaminen ja laboratoriotilat. Toiminta on sijoitettu lähelle tutkimusta ja opetusta, esimerkiksi life science -alan aloittavien yritysten palvelun uutena sijoituspaikkana on Future Food Factory OWL. Ideana on toimitilojen, kehittämisinfrastruktuurin ja osaamisen tarjoaminen aloittaville ja kasvuvaiheessa oleville yritykselle. Innovaatioiden vahva yhteys korkeakoulun osaamisalueille on huomattava. Toiminnan tavoitteena on liiketoimintaideoiden lisäksi tuoteprototyyppien kehittäminen, mihin monipuolinen tutkimus- ja kehittämisympäristö tarjoaa hyvät ja osaavat puitteet.

Karri Kallio, Jarmo Alarinta, Gun Wirtanen
SeAMK