SeAMKin kestävän kehityksen hankkeiden lukumäärä kasvaa edelleen | Julkaisut @SeAMK

SeAMKin kestävän kehityksen hankkeiden lukumäärä kasvaa edelleen

#

SeAMK nosti kiertotalouden ja kestävyyden nousevaksi vahvuusalakseen v. 2020 ja sitoutui samalla integroimaan kestävää kehityksen osaksi kaikkea toimintaansa. Parin kuluneen vuoden aikana on pyritty vahvistamaan myös TKI-toimintaa, joka liittyy kestävän kehityksen edistämiseen. SeAMKin kestävän kehityksen työryhmä on seurannut kestävään kehitykseen liittyvien hankkeiden lukumäärää ja kokonaisbudjettia nyt kolmen vuoden ajan. Ensimmäinen, aina vuoden alussa tehtävä kartoitus, tehtiin vuonna 2020. Seurantaa on kehitetty vuoden 2022 aikana niin, että kestävään kehitykseen liittyvät hankkeet tunnistetaan jo suunnitteluvaiheessa määrittämällä hankkeen kestävyyttä edistävät toimenpiteet.

Jotta hanke lasketaan SeAMKissa osaksi kestävän kehityksen hankkeita, sillä tulee olla selkeä positiivinen yhteys kestävään kehitykseen. Hankkeen tarve ja välittömien tavoitteiden täytyy liittyä kestävän kehityksen lisäämiseen, kuten esimerkiksi yrityksen päästöjen hillintään tai yrityksen vastuullisuuden lisäämiseen. Lisäksi hanke voi tukea esimerkiksi kiertotalouden liiketoimintamalleja, lisätä vastuullisuutta ja sosiaalista tasa-arvoa, säästää luonnonvaroja, hillitä ilmastonmuutosta, lisätä TKI-toiminnan hiilikädenjälkeä, parantaa luonnon monimuotoisuutta tai olla muulla lailla ympäristöhaittoja ehkäisevää toimintaa.

Uusin hanketarkastelu toteutettiin helmikuun 2022 alussa. Kestävään kehitykseen liittyviä hankkeita oli käynnissä yhteensä 35 kappaletta. Näiden monivuotisten hankkeiden yhteisbudjetti oli n. 5,55 miljoonaa euroa. Vielä vuoden 2020 alussa hankkeita oli yhteensä 14 ja niiden kokonaisbudjetti jäi alle 2 miljoonaan euroon. Vuoden 2021 vastaavat luvut olivat 18 hanketta ja 3,2 miljoonaa euroa. Siten kasvu on ollut huomattavaa ja sen ovat mahdollistaneet saatavilla olevan rahoituksen lisääntyminen ja SeAMKin asiantuntijajoukon kasvaminen. Hankkeiden luokittelua on SeAMKissa systematisoitu ja tarkennettu viimeisen kahden vuoden aikana, esimerkiksi kestävyysaspekti on otettu yksityiskohtaisempaan tarkasteluun jo hankkeiden luonnosteluvaiheessa. Tämä on omalta osaltaan lisännyt kestävää kehitystä edistävien hankkeiden kokonaismäärää.

Kestävään kehitykseen liittyvien hankkeiden määrää ja budjettia on mahdollista kasvattaa edelleen. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan aluekehitysrahat ovat kasvaneet moninkertaiseksi alkaneella ohjelmakaudella. Lisäksi näistä aluekehitysrahoista yhä suurempi osa on ohjattu suoraan vihreän siirtymän tavoitteisiin. Toisaalta aluekehitysvaroista tuettavat toimet eivät saa olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa. Kestävyydellä on iso kysyntä myös yrityksissä, mikä luo merkittävät mahdollisuudet kasvattaa ammattikorkeakoulujen hanketoimintaa kestävyyden saralla jatkossakin.

Kari Laasasenaho, SeAMK
Terhi Junkkari, SeAMK
Taru Mäki, SeAMK
Elina Varamäki, SeAMK