Puukuidussa kasvaa basilikaa | @SeAMK-verkkolehti

Puukuidussa kasvaa basilikaa

#

SeAMKin Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa -hankkeessa on käynnistynyt ensimmäinen viljelykoe SeAMKin ja Järviseudun ammatti-instituutin (Jami) yhteisellä vertikaaliviljelmällä Kurejoella. Koe on osa hankkeen ensimmäistä työpakettia, jossa tarkoituksena on kehittää vertikaalista tuotantoa. Viljelmällä toteutettavissa kasvatuskokeiluissa etsitään kasveille sopivia olosuhteita valon, lämpötilan, kosteuden ja kastelurytmin suhteen sekä kartoitetaan parhaita kasvatusalustoja ja ravinneyhdistelmiä.

Salaatin kasvuvauhti on huima

Ensimmäinen kasvatusjakso alkaa olla nyt lopuillaan ja vertikaaliviljelmällä tuotettuja salaatteja ja yrttejä on myynnissä Jamin puutarhamyymälässä Timjamissa. Vertikaaliviljelmä otettiin käyttöön huhtikuun lopussa ja ensimmäisen kasvatuserän aikana testattiin laitteiston toimintaa, sekä säädettiin kastelurytmiä ja lannoitusta. Varsinkin salaattien kasvuvauhti yllätti. Salaatit kasvoivat sadonkorjuu kokoon kuudessa viikossa, kun kasvihuoneessa niiden kasvuaika on noin kahdeksan viikkoa.

Basilikaa kasvamassa puukuidun keskellä.
Kuva 1. Kuusi päivää sitten kylvetty basilika on taimettunut hyvin puukuitukasvualustassa (Kuva: Marjo Valtonen).

Turvetta korvaavat kasvualustat testissä

Viljelmällä on nyt alkamassa viljelykoe, jossa testataan erilaisten turvetta korvaavien kasvualustojen soveltumista vertikaaliviljelyyn. Kokeessa on mukana viisi eri kasvualustaa ja kuudentena, verrokkina on turve. Testissä on mukana kaksi hamppu pohjaista kasvualustaa, järviruoko ja ruokohelpi pohjainen ruokomulta, puukuitu ja rahkasammal-turveseos. Näissä kasvualustoissa tullaan viljelemään tilliä ja basilikaa.

Tillin ja basilikan siemenet kylvettiin keskiviikkona 18.5. ja 24.5. basilika oli jo itänyt hyvin. Tilli on hitaampi kasvuun lähdössään, mutta montaa päivää se ei ole basilikaa jäljessä. Jo viikon jälkeen on huomattavissa pieniä eroja eri kasvualustojen välillä kasvuun lähdössä, siihen varmasti vaikuttaa mm. se, että eri kasvualustojen vedenpidätyskyvyissä on eroja. Itäminen vaatii tasaista kosteutta. Kasvualustakokeiden tuloksia tullaan julkaisemaan syksymmällä.

Vertikaaliviljelmä kiinnosti yleisöä

Kahden koulun yhteistyönä syntyneen viljelmän yhtenä tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tästä vielä kovin tuntemattomasta viljelytavasta. Viljelmällä järjestettiin ensimmäinen avoimien ovien päivä Jamin puutarhapäivän yhteydessä aurinkoisena perjantaina 13. toukokuuta. Paikalla oli runsaasti väkeä ja vertikaaliviljelmälläkin oli hetkittäin jopa ruuhkaa. Karkeasti arvioiden viljelmään kävi tutustumassa päivän aikana yli 50 henkeä.

Jos avoimien ovien päivä meni ohi ja viljelmä kiinnostaa, on sinne mahdollista päästä tutustumaan myös muulloin. Tutustumiskäynneistä voi sopia SeAMKin Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa -hankkeen projektipäällikön Marjo Valtosen kanssa.

Marjo Valtonen
Projektipäällikkö
SeAMK
Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa – uusi business maatalouteen -hanke 

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta